Δάσος έκτασης 1.396 εκταρίων στην κατεχόμενη από το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής χερσόνησο της Καρπασίας, στην οποία οφείλει την ονομασία του, μεταξύ των χωριών Γιαλούσα και Ριζοκάρπασον.
Βλέπε λήμμα: Χερσόνησος Καρπασίας
Το δάσος της Καρπασίας εκτείνεται στη διοικητική έκταση των χωριών Ριζοκάρπασον, Γιαλούσα, Γαληνόπωρνη και Κορόβια.
Το ανάγλυφο του δάσους είναι λοφώδες με σχετικά ψηλές κορφές, απότομες πλαγιές και στενές κοιλάδες. Οι ψηλότερες κορφές στην περιοχή του δάσους είναι ο Πάμπουλος (383 μ.), το ψηλότερο σημείο της Καρπασίας, το Γωνιές Βουνό (314 μ.) και ο Προφήτης Δανιήλ (241 μ.). Το τοπίο του δάσους είναι διαμελισμένο από μικρά ρυάκια που πηγάζουν από την κορυφογραμμή του δάσους και χύνονται στη θαλάσσια περιοχή στα βόρειά του. Τα κυριότερα από τα ρυάκια αυτά είναι το Μοναστηράκι, το Θεριόν, ο Λίθαρος, ο Βάτος και ο Άγιος Θύρσος.
Από γεωλογικής απόψεως, στην περιοχή του δάσους κυριαρχούν οι αποθέσεις του φλύσχη της Κυθρέας, και σε πολύ μικρότερη έκταση οι αποθέσεις του σχηματισμού της Λαπήθου (ασβεστόλιθοι, μάργες, κρητίδες και μαργαϊκές κρητίδες). Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν ξερορεντζίνες και φαιοχώματα. Η μέση ετήσια βροχόπτωση που δέχεται το δάσος κυμαίνεται μεταξύ 500 και 550 χιλιοστομέτρων.
Το δάσος της Καρπασίας διασχίζεται από δασικό δρόμο, ο οποίος στο δυτικό μέρος του δάσους ενώνεται με το σκυρόστρωτο δρόμο Αγίας Τριάδας - Γαληνόπωρνης.
Τα κυριότερα είδη βλάστησης του δάσους είναι πεύκα, αόρατοι, αγριοελιές, ξισταρκές, στερατζ΄ιές, σφένδαμνοι, μαζιές και λασμαρίν.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια