Καρπασία

Image

Γεωγραφική περιφέρεια που καταλαμβάνει την ομώνυμη χερσόνησο της Κύπρου. Ολόκληρη η γεωγραφική περιφέρεια υπάγεται διοικητικά στην επαρχία Αμμοχώστου. Η γεωγραφική περιφέρεια της Καρπασίας καταλαμβάνει το βορειοανατολικότερο τμήμα της Κύπρου, το οποίο περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια της επαρχίας Αμμοχώστου. Πρόκειται για τη χερσόνησο της Καρπασίας, η οποία εκτείνεται ανατολικά της οροσειράς του Πενταδάκτυλου μέχρι το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα, και κατέχεται από το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής.

 

Η Καρπασία περιβρέχεται από τη θάλασσα, εκτός από το δυτικό της μέρος, του οποίου τα όρια είναι μια ζώνη που εκτείνεται από το άκρο Γιούτη και την Επτακώμη μέχρι τον Άγιο Ανδρόνικο (Τοπτσιού Κιογιού) και από εκεί κάθετα μέχρι τη θάλασσα, στα ανατολικά του Τρικώμου.

 

Το πλάτος της Καρπασίας ποικίλλει μεταξύ 12,5 περίπου χμ. κοντά στο χωριό Γιαλούσα και 3,5 περίπου χμ. στην περιοχή του κόλπου Ναγκώμης. Η έκτασή της είναι 615 περίπου τετρ. χμ. και το μήκος της 80 περίπου χμ. Τα κυριότερα ακρωτήρια και άκρα της Καρπασίας, από τα βόρειά της μέχρι τα νότιά της, είναι το ακρωτήρι Πλακωτής, το άκρο Γλυκιώτισσας, το άκρο Πρώτη, το ακρωτήρι Αποστόλου Ανδρέα, το άκρο Γαλουνόπετρας, το άκρο Τζίλες και το ακρωτήρι Ελαίας. Εξάλλου οι κυριότεροι όρμοι στην Καρπασία είναι ο όρμος Ροννά, ο όρμος Εξάρχου και ο όρμος Ναγκώμης, ενώ από τα νότια του χωριού Γαστριά αρχίζει ο κόλπος της Αμμοχώστου.

 

Μορφολογία: Από μορφολογικής απόψεως, το τοπίο της Καρπασίας χαρακτηρίζεται από μια εναλλαγή λόφων, πλαγιών, χαμηλών οροπεδίων, κοιλάδων και μικρών λεκανοπεδίων. Γενικά το υψόμετρο ανέρχεται από τη θάλασσα στο εσωτερικό και στην περιοχή μεταξύ των χωριών Λυθράγκωμη και Ριζοκάρπασου ξεπερνά, σε αρκετές περιπτώσεις, το υψόμετρο των 200 μέτρων. Η πιο ψηλή κορφή της περιφέρειας είναι ο Πάμπουλος (383 μ.), που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του χωριού Αγία Τριάδα.

 

Άλλες ψηλές κορφές της Καρπασίας είναι το Ζυγόβουνο (357 μ.), το Γωνιές Βουνό (314 μ.), το Θερκό Βουνό (284 μ.), ο Προφήτης Δανιήλ (241 μ.) και η Σολωμονή (229 μ.).

 

Από τα διάφορα υψώματα της περιφέρειας πηγάζουν μικρά ρυάκια, τα οποία χύνονται είτε στη βόρεια είτε στη νότια θαλάσσια περιοχή της Καρπασίας. Τα κυριότερα ρυάκια που χύνονται στα βόρεια της Καρπασίας είναι το Μοναστηράκι, η Μελίνη και οι Μύλοι. Στα νότια της Καρπασίας χύνονται τα ρυάκια Αργάκι των Λατσιών, Μαυρογή, Αργάκι της Αγιάς, Ντερίν Ντερέ, Αργάκι του Κάστρου, Χάραγκας, Γεροπόταμος και Άγιος Σάββας.

 

Κλίμα: Τα μετεωρολογικά στοιχεία της Καρπασίας προέρχονται κυρίως από του τοπικό μετεωρολογικό σταθμό των Ακράδων. Με βάση τα στοιχεία αυτά, το κλίμα της Καρπασίας έχει ως εξής:

 

α) Άνεμοι: Οι άνεμοι στην περιοχή έχουν μια πολύ χαμηλή συχνότητα νηνεμίας, η οποία στις 8 το πρωί είναι μόλις 0,1% ενώ το απόγευμα στις 2 είναι μηδέν. Γενικά κυριαρχούν οι δυτικοί, οι βόρειοι και οι νότιοι άνεμοι. Η Καρπασία, όπως και οι υπόλοιπες παράκτιες περιοχές της Κύπρου, επηρεάζεται από τις τοπικές θαλάσσιες και απόγειες αύρες που οφείλονται στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της ξηράς και της θάλασσας.

 

β) Βροχόπτωση: Η μέση ετήσια βροχόπτωση της Καρπασίας κυμαίνεται μεταξύ 400 και 600 χιλιοστομέτρων. Γενικά το ανατολικό της τμήμα δέχεται περισσότερη βροχόπτωση από το δυτικό. Στον Άγιο Θεόδωρο η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι 405 χιλιοστόμετρα, στη Γιαλούσα 483, στο Ριζοκάρπασο 572 και στον Απόστολο Ανδρέα 514.

 

γ) Θερμοκρασία: Η μέση θερμοκρασία του αέρα είναι 18,6°Κ. Η μέση χαμηλότερη θερμοκρασία παρατηρείται κατά τον Φεβρουάριο (5,8 °Κ) και η μέση ανώτερη κατά τον Αύγουστο (33 °Κ). Εξάλλου το μέσο εύρος της θερμοκρασίας κυμαίνεται μεταξύ 8 °Κ τον Ιανουάριο και 12,1 °Κ τον Μάιο. Η ακραία ψηλότερη θερμοκρασία στην Καρπασία είναι 41 °Κ και η ακραία χαμηλότερη -3 °Κ.

 

δ) Σχετική υγρασία: Η μέση σχετική υγρασία στις 8 το πρωί κυμαίνεται μεταξύ 65% και 76%, και στις 2 το απόγευμα μεταξύ 47% και 68%. Οι πιο υγροί μήνες είναι οι χειμερινοί (Δεκέμβριος, Ιανουάριος και Φεβρουάριος).

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image