Τριμυθούντας Μητρόπολη

Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος

Image

Η Μητρόπολη είναι γνωστή από τους πρώτους κιόλας βυζαντινούς χρόνους, λόγω του γνωστού Επισκόπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας Σπυρίδωνος του Θαυματουργού. Με την πάροδο του χρόνου η Μητρόπολη εγκαταλείφθηκε και αργότερα λειτουργούσε ως χωροεπισκοπή υπό τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Η Μητρόπολη ανασυστάθηκε  από τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χρυσόστομο τον Β΄ το 2007. Η Ιερά Σύνοδος προέβη στην πλήρωση της έδρας της νέας Μητρόπολις όταν με την ψήφου του κλήρου και του λαού εξέλεξε στις 20 Ιουλίου 2007  Μητροπολίτη τον Ιερομόναχο Βαρνάβα Σταυροβουνίωτη.

 

Στις 4 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων των γραφείων τής Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος, από τονΑρχιεπίσκοπο Κύπρου  Χρυσόστομο. Η Μητρόπολη περιλαμβάνει τους δήμους Ιδαλίου, Αθηαίνου, Λευκάρων και άλλες τριάντα πέντε κοινότητες, εκ των οποίων οι τέσσερις βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή.

 

Εντός της Μητροπολιτικής περιφέρειας υπάρχουν δύο γυναικείες Μονές, του Αγίου Μηνά και της πρωτομάρτυρος  Θέκλας.

Η Επισκοπή μνημονεύει αρκετούς τοπικούς Αγίους  οι οποίοι είτε γεννήθηκαν είτε απεβίωσαν στα όρια της. Στο Συναξάρι της Κωνσταντινούπολης εκτός του Αγίου Σπυρίδωνα, μνημονεύονται και οι Νέστωρ και Αρκάδιος, ως επίσκοποι Τριμυθούντος στις 6 Μαρτίου, καθώς επίσης ο Τριμυθούντος Γεώργιος.


Επίσης οι Αγίος Νεόφυτος ο Έγκλειστος, έλκει την καταγωγή του στα Λεύκαρα, αλλά και ο Αθανάσιος ο Πεντασχοινίτης, Φώτιος της Αθηαίνου, Θεόδωρος ο εν Ιδαλίω, Ευτύχιος στο χωριό Νήσου, Σωζόμενος ο εν Ποταμία και Ιωάννης ο Ποταμίτης δίπλα από το χωριό Σιά.

Ο τάφος του πολιούχου και εφόρου της Μητρόπολης, Αγίου Σπυρίδωνα στο χωριό Τριμυθούντα ή Τρεμετουσιά,  είναι απρόσιτος, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής. Η μονή του, μαζί με την αφιερωμένη στους τριακοσίους δεκαοκτώ θεοφόρους πατέρες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, εντός της οποίας βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου, χρησιμοποιείται από τους Τουρκους ως στρατόπεδο.

 

 

Πηγή:

  1. Μητρόπολη Τριμυθούντος

Φώτο Γκάλερι

Image
Image