Γιασίν Νεσιέ Neşe Yaşın

Image

Τουρκοκύπρια ποιήτρια και δημοσιογράφος. Η Νεσιέ Γιασίν γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1959 στην Περιστερώνα Λευκωσίας. Είναι κόρη του επίσης ποιητή και συγγραφέα Εζκέρ Γιασίν και  αδερφή του βραβευμένου ποιητή Μεχμέτ Γιασίν. Μετά την αποφοίτησή της από το Κολέγιο Μααρίφ, η Γιασίν ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής όπου σπούδασε κοινωνιολογία. Έπειτα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου. 

Με την επιστροφή της στην Κύπρο αναμείχθηκε έντονα στα πολιτικά πράγματα του τόπου, αγωνίστηκε μέσα από διάφορες δικοινοτικές ομάδες - αλλά και με την ποίησή της - για επανένωση της διαιρεμένης πατρίδας. Γι’ αυτή της τη δράση ενάντια στο καθεστώς Ντενκτάς κατηγορήθηκε από «στρατοδικείο» στα κατεχόμενα, η δίκη όμως ματαιώθηκε με παρέμβαση 33 Ευρωβουλευτών, Ευρωπαίων συγγραφέων και της Διεθνούς Αμνηστείας. Το σπίτι της έγινε στόχος έρευνας και κατάσχεσης εγγράφων από την «αστυνομία» του ψευδοκράτους.

Το 1997 η Νεσιέ Γιασίν αποφάσισε να εγκατασταθεί στις ελεύθερες περιοχές. Διδάσκει τουρκική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών). 

 Το 2006 η Νεσιέ Γιασίν είχε περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο των Ενωμένων Δημοκρατών, στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Η δική μου η πατρίδα

Το γνωστότερο ποίημά της, που έγινε δημοφιλές και μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, είναι το «Η δική μου η πατρίδα», που μελοποιήθηκε από τον μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα και έγινε σύμβολο της κοινής επιθυμίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για μια ενωμένη πατρίδα.

 

Βίντεο

Η δική μου η Πατρίδα

Η Γιασίν σκηνοθέτησε και παρουσίασε ένα λογοτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο 41st Room στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ  (1992-2007) καθώς και το πρόγραμμα Peace Garden (2001-2003) στο ραδιόφωνο "ASTRA". Γράφει κάθε εβδομάδα μια στήλη στην εφημερίδα "BirGün" (Τουρκία) και στην εφημερίδα "Yenidüzen" (Κύπρος). 

 

 

Η Νεσιέ Γιασίν έχει εκδώσει τα ακόλουθα έργα:

 

1. Sumbul  ve  Nergis (ποίηση, Κωνσταντινούπολη, 1979)

2. Savaslarin  Gozyaslari (ποίηση, Κωνσταντινούπολη, 1980)

3. Edebiyatta  Kibrisli  Turk  Kimligi (μελέτη, Κωνσταντινούπολη, 1989)

4. Kapilar (ποίηση, Κωνσταντινούπολη, 1992).

5. Turkish  Cypriot  Identity  in  Literature (μελέτη, Λευκωσία, 1995)

6. Nicosia (ποίηση, Λευκωσία, 1995).

 

Η Τουρκοκύπρια ποιήτρια έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το ειδικό βραβείο Καλλιτέχνη της Χρονιάς από την Κυπριακή Δημοκρατία, το 1978, και με το βραβείο Ανθία-Πιερίδη που έχει καθιερώσει το ΑΚΕΛ, το 1998.