Squilla mantis, (Linnaeus, 1758), της Ομοταξίας των Καρκινοειδών (Crustacea). Οικογένεια: Σκουιλλίδαι (Squillidae). Στην Ελλάδα είναι γνωστή με το όνομα σκουλήκι ή τζιτζίκι. Η αγγλική ονομασία της είναι Mantis shrimp.
Εμφανίζεται συχνά στις κυπριακές θάλασσες. Το συνηθισμένο μήκος της είναι 18 εκ., φθάνει όμως και τα 25 εκ. περίπου. Έχει μακρουλό, μαλακό, σχετικά κυλινδρικό και συμπιεσμένο σώμα, που προφυλάσσεται από τον σκληρό εξωτερικό σκελετό της. Στην όψη θυμίζει υπερμέγεθες έντομο ή κολοτζ'υθθάν*. Θυμίζει επίσης κάπως τους αστακούς και τις γαρίδες. Τα μάτια της βρίσκονται στην άκρη μίσχων. Τα δυο συλληπτήρια πόδια της που είναι οπλισμένα με γαμψά μυτερά αγκάθια, τα χρησιμοποιεί είτε για να ξεσχίζει την τροφή της είτε για άμυνα. Στο σώμα της διακρίνονται επίσης μυτερές προεξοχές. Κινείται αργά με τα πόδια της ή κολυμπά με τινάγματα προς τα πίσω. Το χρώμα της είναι γκριζόασπρο ή κιτρινωπό προς ανοικτό καφέ. Στην πάνω πλευρά της ουράς διακρίνονται δυο στρογγυλά σκούρα σημάδια. Ζει σε αμμώδεις και λασπώδεις βυθούς και σε σχισμές των βράχων σε κάπως βαθιά νερά. Τρέφεται με μικρές γαρίδες και μικρά ψάρια. Το κρέας της είναι καλό σε ποιότητα και συνήθως τρώγεται βραστό. Ψαρεύεται με τα δίχτυα ή με τις τράτες.
Παρόμοιο είδος καραβογαρίδας που απαντάται στις κυπριακές θάλασσες είναι η Squilla desmaresti, Risso, με μήκος που φθάνει τα 12 εκ. περίπου. Η S. desmaresti ξεχωρίζει από την S. mantis από τα δυο σκούρα σημάδια που έχει η τελευταία στην ουρά. Όταν πιαστεί με το χέρι, απαιτούνται κάποιες προφυλάξεις, διότι όταν είναι ζωντανή εύκολα μπορεί να ξεσχίσει τα δάκτυλα με τα δυο συλληπτήρια πόδια της.