Μουσικός. H Kamran Aziz γεννήθηκε το 1922 και πέθανε στις 7 Μαρτίου 2017. Υπήρξε κόρη του διάσημου Τ/κ γιατρού Αζίζ Μεχμέτ από το Καλό Χωριό Λαρνακας, ο οποίος εξάλειψε την ελονοσία από την Κύπρο.Η Καμράν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο αξιόλογες γυναίκες μουσικούς της χώρας αλλά και η πρώτη Τ/κ φαρμακοποιός. Ήταν η πρώτη γυναίκα συνθέτης και η πρώτη γυναίκα φαρμακοποιός στην τουρκοκυπριακή κοινωνία.
Είχε σημαντική συμβολή στην τουρκοκυπριακή παραδοσιακή μουσική την οποία ανανέωσε και την έκανε γνωστή στους νεότερους. Ήταν επίσης μία από τις πρώτες γυναίκες μουσικούς που έπαιξαν δημόσια και πρωτοστάτησε στην εισαγωγή και διδασκαλία της δυτικής μουσικής, μαζί με τη συνάδελφό της, Jale Derviş.
Η Αζίζ γεννήθηκε το 1922 και ήταν κόρη του Μεχμέτ Αζίζ, του γιατρού που πιστώνεται την εξάλειψη της ελονοσίας στην Κύπρο- η μεγαλύτερη αδελφή της, Τουργκάν Αζίζ, έγινε αργότερα η πρώτη αρχινοσοκόμα στο νησί. Ξεκίνησε τη μουσική της εκπαίδευση σε ηλικία 8 ετών μαθαίνοντας πιάνο και αποφοίτησε από την Αμερικανική Ακαδημία.
Έλαβε εκπαίδευση στη φαρμακολογία από την κυπριακή κυβέρνηση, αποφοίτησε το 1944 και έγινε η πρώτη Τουρκοκύπρια γυναίκα φαρμακοποιός μαζί με την Ayşe Dana.
Μουσική καριέρα
Η Αζίζ ξεκίνησε τις μουσικές της εκπομπές στο Βρετανικό Στρατιωτικό Ραδιόφωνο το 1945 και άρχισε να μεταφράζει κλασικά κομμάτια στα τουρκικά το ίδιο έτος, χρόνια πριν ξεκινήσουν παρόμοιες μεταφράσεις στην Τουρκία.
Ίδρυσε ένα μουσικό σύνολο με την ονομασία Kâmran Aziz ve Arkadaşları ("Η Kâmran Aziz και οι φίλοι της") το 1950. Το σύνολο αυτό εμφανιζόταν στο ραδιόφωνο και στη συνέχεια στην τηλεόραση στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου μέχρι το 1963. Έπαιζαν λαϊκά τραγούδια καθώς και μεταφράσεις αριών όπερας και τραγουδιών συνθετών όπως ο Σούμπερτ στα τουρκικά. Οι μεταφράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν κυρίως από την ίδια την Aziz και τη συνάδελφό της Jale Derviş. Αυτό αναδιαμόρφωσε το μουσικό γούστο της τουρκοκυπριακής κοινωνίας και εκλαΐκευσε το συγκρότημα.
Η Aziz και η Derviş συνέθεσαν επίσης ταγκό, βαλς και εμβατήρια. Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των συνθέσεών της δεν ήταν λαϊκές, ορισμένα από τα τραγούδια που συνέθεσε η Aziz ήταν εμπνευσμένα από την κυπριακή λαϊκή μουσική. Τα τραγούδια αυτά αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δημοφιλή και σήμερα παρουσιάζονται ως μέρος του κανόνα της τουρκοκυπριακής λαϊκής μουσικής.
Ο ρόλος της στην τουρκοκυπριακή μουσική παράδοση οδήγησε την Πολιτιστική Επιτροπή της Συνέλευσης της Δημοκρατίας να της απονείμει Ειδικό Βραβείο.
Καριέρα ως φαρμακοποιός
Η Αζίζ άνοιξε το φαρμακείο της, το φαρμακείο Αζίζ, το 1947. Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της, διαχειριζόταν μαζί με τη μουσική και το φαρμακείο της. Το 1959 ίδρυσε την Τουρκοκυπριακή Ένωση Φαρμακοποιών μαζί με έντεκα άλλους φαρμακοποιούς. Έπαιξε σημαίνοντα ρόλο αλλά απέτυχε στην ίδρυση της πρώτης φαρμακευτικής αποθήκης στη Βόρεια Κύπρο, η οποία θα διευκόλυνε σημαντικά την πρόσβαση στα φάρμακα και θα απέτρεπε τις ελλείψεις. Αργότερα έπαιξε παρόμοιο ρόλο στην ίδρυση της αποθήκης Güç, της μεγαλύτερης στη Βόρεια Κύπρο εκείνη την εποχή, το 1988. Αυτή η αποθήκη ήταν συνιδιοκτησία μιας κρατικής επιχείρησης και μεμονωμένων φαρμακοποιών και πήρε το όνομά της από την ίδια την Αζίζ, η οποία παρέμεινε στο διοικητικό της συμβούλιο μέχρι το 1997. Η Αζίζ έκλεισε το φαρμακείο της το 1997. Το φαρμακείο της ενέπνευσε ένα τοπικό μουσείο φαρμακολογίας, το οποίο άνοιξε το 2011.
Πηγές: