Διαφημίσεις

Οι πρώτες διαφημίσεις στον Κυπριακό Τύπο

Image

Οι πρώτες διαφημίσεις στην Κύπρο εμφανίστηκαν στην Κύπρο με την έλευση του πρώτου τυπογραφείου. Αυτό έφτασε στην Κύπρο το 1878 από την Αίγυπτο – Κάιρο και το έχει φέρει ο δάσκαλος αλλά και δημοσιογράφος, Θεόδουλος Κωνσταντινίδης, με σκοπό την έκδοση της πρώτης Κυπριακής εφημερίδας με τίτλο «ΚΥΠΡΟΣ». 

 

Δύο χρόνια μετά το 1880, έρχεται και το πρώτο τυπογραφείο στη Λεμεσό από την Βρετανία με ιδιοκτήτη του τον Αριστοτέλη Παλαιολόγο, όπου εκεί έχει εκτυπωθεί η εφημερίδα «ΑΛΗΘΕΙΑ». 

Ακολούθως, το 1881, η Λεμεσός αποκτά και το δεύτερο της τυπογραφείο από τον Άγγλο H. Williamson και εκδίδει την αγγλική εφημερίδα “CYPRUS HERALD”. 

 

Δεν μένει πίσω ούτε η Λευκωσία, αφού την επόμενη χρονιά (1882), ανοίγει το πρώτο τυπογραφείο, το οποίο ανήκει και αυτό στον Θεόδουλο Φ. Κωνσταντινίδη. Εκεί μεταφέρεται από τη Λάρνακα η εκτύπωση της εφημερίδας «ΝΕΟΝ ΚΙΤΙΟΝ». 

 

Διαφημίσεις

Οι πρωτες  κυπριακές διαφημίσεις, ονομάζονταν «ειδοποιήσεις» και οι εκδότες  τις χρέωναν με τον στίχο. Δηλαδή, ο κάθε στίχος κόστιζε 9 γρόσια, πράγμα το οποίο με βάση τα δεδομένα που επικρατούσαν στην Κύπρο ήταν αρκετά δύσκολο, αφού με βάση έρευνας τότε ένα κιλό σιτάρι στοίχιζε περίπου 24 γρόσια και οι μισθοί κυμαίνονταν κάπου εκεί. 

 

Τα πρώτα σχέδια στις Κυπριακές εφημερίδες και διαφημίσεις αποτελούνταν μόνο από κείμενα και τις περισσότερες φορές ήταν μεγάλα σε έκταση και μερικά από αυτά φαίνονται να είναι και ερασιτεχνικά χωρίς κάποια γνώση της διαφήμισης.

 

Έτσι, με το πέρασμα τον χρόνων, στα τέλη του 19ου αιώνα, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σχέδια στις διαφημίσεις, τα οποία εάν και είναι απλά έχουν αρχίσει να κάνουν τις διαφημίσεις πιο ελκυστικές, έτσι ώστε να κάνουν τον κόσμο να «ενθουσιαστεί» και να τις διαβάζει.

 

Γλώσσα

Η γλώσσα  που χρησιμοποιούσαν ήταν η αρχαΐζουσα, που ήταν κατανοητή από τους πολύ μορφωμένους, για παράδειγμα:

 

«Εις το ενταύθα κατάστημα του Μ.  Καρεμφυλάκη “La Foire” εκομίσθησαν εσχάτως διάφορα αθύρματα παίδων, κατάλληλα δι’ επινιμίδας, ήτοι δώρα της Πρωτοχρονιάς, έτι δε Γαλλικοί και Ελληνικοί ημεροδείκται φέροντες εν μεγάλω μεγέθει τους βασιλείς και τον διάδοχον της Ελλάδος» (ΕΝΟΣΙΣ, 1889)

 

Αυτό, διαφημίζει ένα κατάστημα, στο οποίο οι πολίτες μπορούν να παν και να αγοράσουν διάφορα δώρα για τις γιορτές που είναι κατάλληλα για παιδιά. 

 

Με την πάροδο του χρόνου, στις αρχές του 20ου αιώνα, γίνεται μια μετάβαση στη γλώσσα – στην καθαρεύουσα, για να είναι και πιο κατανοητή και στον απλό κόσμο: 

 

«Ο κ. Μανώλης Κούρτης καθιστά γνωστόν ότι αναλαμβάνει την κατασκευήν αμαξών, καθ’ όλα ομοίων προς τας ευρωπαϊκάς, ως και την τελείαν επιδιόρθωσιν τοιούτων, καθιστών αυτάς όλως καινουργείς. Επίσης αναλαμβάνει και την προμήθειαν αμαξών έξωθεν οιουδήποτε μεγέθους και σχήματος» (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 1907)

 

Όπου εδώ διακρίνουμε και μπορούμε να καταλάβουμε πιο εύκολα το τι λέει. Δηλαδή, εδώ διαφημίζει ένα κατάστημα το οποίο αναλαμβάνει την κατασκευή αλλά και την επιδιόρθωση αμαξών οποιουδήποτε μεγέθους.

 

Επίσης, αρκετές διαφημίσεις είναι γραμμένες με τρόπο ποιητικό μέτρο, καθώς δίνεται και αρκετή έμφαση στην Κυπριακή διάλεκτο κυρίως στις σατιρικές εφημερίδες: «ΜΑΣΤΙΓΙΟΝ», «ΠΥΞ ΛΑΞ», «ΣΑΤΙΡΙΚΗ».

 

Σε γενικές όμως γραμμές όμως, οι περισσότερες διαφημίσεις αφορούσαν κυρίως γυναίκες – νοικοκυρές, αφού πολλές φορές διαφήμιζαν για ραπτομηχανές ή και για σαμπουάν για ρούχα.

Την εμφάνιση τους στις διαφημίσεις κάνουν και τα αυτοκίνητα και κυρίως αυτοί οι οποίοι επιδιορθώνουν άμαξες.

 

Επίσης, σημαντικές είναι και οι διαφημίσεις που αφορούν την υγεία σου, όπως είναι οι κλινικές και οι οδοντίατροι ή κάποιο προϊόν για την υγεία του κόσμου.

 

 

Πηγές

  1. Offsite: Η ιστορία της Κυπριακής Διαφήμισης 
  2. Α. Κλ. ΣοφοκλέουςΜ. Βρυωνίδου-Γιάγκου: Η Ιστορία της Κυπριακής Διαφήμισης

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image