Παραλιακή τοποθεσία με θαλασσινές σπηλιές, εξαίρετης ομορφιάς, στην επαρχία Πάφου. Βρίσκεται περί τα 2 χμ. νοτιοανατολικά του νησιού του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας. Οι σπηλιές βρίσκονται ολόγυρα σε μικρό κόλπο και δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της διαβρωτικής ενέργειας της θάλασσας πάνω στα πετρώματα της περιοχής. Το τοπίο είναι μεγαλοπρεπές, με κάθετα βραχώδη ακρογιάλια, ύψους γύρω στα 20-25 μέτρα, που βυθίζονται στη θάλασσα, στην οποία υπάρχουν σκόρπιοι κάθετοι βράχοι που σχηματίζουν σύμπλεγμα από πολλά μικροσκοπικά νησάκια. Οι θαλασσινές σπηλιές, ανοιγμένες από το κύμα στα βράχια της ακτής, είναι διαφόρων μεγεθών.
Στην περιοχή αυτή ζούσαν παλαιότερα φώκιες του μεσογειακού είδους φώκια η μοναχός (Monachus monachus), που έχουν όμως εξαφανιστεί πλέον. Για τον λόγο αυτό, μια από τις σπηλιές είναι γνωστή με την ονομασία «Σπήλιος της Φώκαινας».
Βλέπε λημμα: Φώκια
Το τοπίο ήταν, μέχρι πρόσφατα, ερημικό. Κατά τα τελευταία όμως χρόνια κατασκευάστηκαν αγροτικοί δρόμοι και δημιουργήθηκαν ολόγυρα κήποι και μπανανοφυτείες, ενώ κοντά στους Κανταρκαστούς και στα βόρειά τους άρχισαν να κτίζονται εξοχικές κατοικίες.
Οι θαλασσινές σπηλιές προσεγγίζονται από τη ξηρά, με αγροτικό δρόμο, μέσω της Πέγειας. Υπάρχει και δεύτερος παραλιακός αγροτικός δρόμος που συνδέει την περιοχή των σπηλιών με τον κόλπο των Κοραλλίων που βρίσκεται ανατολικότερα, αλλά ο δρόμος αυτός δεν είναι σε καλή κατάσταση. Όμως για να εισέλθει κάποιος επισκέπτης στις σπηλιές, θα πρέπει απαραίτητα να μπει στη θάλασσα και να κολυμπήσει προς αυτές ή να χρησιμοποιήσει βάρκα.
Μικρότερες θαλασσινές σπηλιές βρίσκονται και πέρα από την περιοχή Κανταρκαστοί, όπου κι από τις δυο κατευθύνσεις το άγριο παραλιακό τοπίο εκτείνεται σχεδόν παρόμοιο. Το νερό της θάλασσας είναι εδώ καθαρό και διάφανο, όμως δεν υπάρχουν στην περιοχή ακρογιαλιές με άμμο.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια