Δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1945 στην Τύμπου. Πέθανε στη Λευκωσία, σε ηλικία 77 ετών, στις 2 Αυγούστου 2022.
Στα ΝΕΑ
Μπήκε στο δημοσιογραφικό επάγγελμα το 1963 ως διορθωτής στην εφημερίδα “Μάχη”.
Για ένα χρονικό διάστημα μέχρι το 1969 έζησε στην Αθήνα. Επιστρέφοντας εργάστηκε στην εφημερίδα ΜΆΧΗ για να μεταπηδήσει αργότερα στην εφημερίδα της ΕΔΕΚ “Tα Nέα” όπου εργάζονταν οι Λύσαντρος Τσιμίλλης και Ανθος Λυκαύγης.
Μετά την αποχώρηση τους ανέλαβε αρχισυντάκτης της εφημερίδας τη δεκαετία του 1980. Κατά την ίδια περίοδο ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της εβδομαδιαίας αποκαλυπτικής εφημερίδας το Παρασκήνιο την οποία εξέδιδε με το Γιώργο Σέρτη.
Το Γεννάρη του 1990 προσελήφθη στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” ως πολιτικός Συντάκτης συνεργαζόμενος με τους Σταύρο Αγγελίδη και Ανθο Λυκαύγη.
Στη συνέχεια ο τότε διευθυντής Χριστόφορος Παττίχης του ανέθεσε τη θέση του αρχισυντάκτη μαζί με τον Ανθο Λυκαύγη. Ο Τάκης Κουνναφής έμεινε στο επάγγελμα μέχρι το 2013 που αφυπηρέτησε, αλλά δεν αποχώρησε εντελώς. Παρέμεινε συνεργάτης του “Φιλελεύθερου” διατηρώντας ειδική στήλη κάθε Κυριακή και ενεργώντας ως σύμβουλος σε θέματα ανάπτυξης της εφημερίδας.
Απόπειρα κατά του Μακαρίου
Στη διάρκεια της μακράς θητείας του στη δημοσιογραφία κάλυψε σημαντικά θέματα. Μεγαλύτερη δημοσιογραφική του επιτυχία, όπως ο ίδιος έλεγε, ήταν η αποκάλυψη στην εφημερίδα Μάχη, στις 8 Μαρτίου 1970 , ότι θα γινόταν απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μακαρίου.
Την ημέρα δηλαδή που γινόταν η απόπειρα εναντίον του Κυπρίου Προέδρου ο Τάκης Κουνναφής δημοσίευε στην εφημερίδα “Μάχη” την πληροφορία ότι την ημέρα εκείνη θα γινόταν η απόπειρα.
Η δημοσίευση της είδησης, αφηγείται ο ίδιος, έγινε εντελώς τυχαία, παρά το γεγονός ότι την κατείχε για κάποιες ώρες.
Το απόγευμα της παραμονής της απόπειρας, ο Τάκης Κουνναφής βρέθηκε στην Πύλη Πάφου στη Λευκωσία, όπου επικεφαλής του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων ήταν ο Κύπρος Μουρουζίδης.
Εκείνη τη στιγμή έφθασε η πληροφορία ότι την επομένη , δηλαδή την Κυριακή 8 Μαρτίου, θα γινόταν απόπειρα εναντίον του Προέδρου Μακαρίου καθ’ οδόν προς τον Μαχαιρά, όπου θα τελούσε το μνημόσυνο του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο Τάκης έφυγε για τα γραφεία της “Μάχης” όπου υπεύθυνος της έκδοσης εκείνη την ημέρα ήταν ο Φιφής Ιωάννου. Του ανέφερε τις πληροφορίες του αλλά εκείνος τον απέτρεψε να τις δημοσιεύσει, λέγοντας του ότι δεν ήταν σοβαρά πράγματα, γιατί ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει με τέτοιο τρόπο. Ο Κουνναφής επέμενε για την εγκυρότητα της πληροφορίας του, αλλά ο Φιφής Ιωάννου ήταν αμετάπειστος. Δεν ήθελε να διακινδυνεύσει τη δημοσίευση μιας τέτοιας πληροφορίας, η οποία φοβόταν ότι την επομένη, αν δεν επιβεβαιωνόταν, θα προκαλούσε χλεύη ανάμεσα στους συναδέλφους του και τους αναγνώστες της εφημερίδας.
Ωστόσο, ενώ προχωρούσε ή ώρα και έπρεπε να παραδοθούν οι σελίδες προς εκτύπωση, ο Φιφής Ιωάννου χρειαζόταν μια μικρή είδηση για να ολοκληρώσει την έκδοση και έτσι υποχώρησε. Ζήτησε από τον Τάκη Κουνναφή να γράψει την πληροφορία του, η οποία δημοσιεύτηκε με με μικρά γράμματα στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο και την επιφύλαξη του για την πληροφορία.
Την επομένη πρωί, πρωί, ο Τάκης Κουνναφής επιβεβαιωνόταν. Εγινε η απόπειρα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, αλλά στη Λευκωσία, στο χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και ενώ απογειωνόταν το ελικόπτερο που θα μετέφερε τον Αρχιεπίσκοπο στον Μαχαιρά.
Η αλήθεια για την αποκλειστική είδηση του Τάκη Κουνναφή μαθεύτηκε πολύ αργότερα.
Ενας από τους συνωμότες ήταν ο Ελλαδίτης αρχηγός των ΛΟΚ της Εθνικής Φρουράς, Δημήτρης Παπαποστόλου, είχε διαρρεύσει σκόπιμα την πληροφορία στην Αστυνομία ότι θα γινόταν απόπειρα εναντίον του Μακαρίου, με τη διαφορά ότι ανέφερε ότι αυτή θα γινόταν καθ’ οδόν προς την ιερά Μονή Μαχαιρά κι όχι στη Λευκωσία. Ετσι όλη η Αστυνομία πήρε μέτρα ασφαλείας καθ’ όλη τη διαδρομή και άφησε ουσιαστικά ακάλυπτη την Αρχιεπισκοπή και τον Μακάριο.
Ετσι βρήκαν την ευκαιρία οι υποψήφιοι δολοφόνοι του Μακαρίου να δράσουν.