Κανηφόροι

Image

Κατά την Αρχαιότητα κανηφόροι ονομάζονταν γυναίκες ευγενούς καταγωγής που μετείχαν στις γιορταστικές πομπές προς τιμήν διαφόρων θεοτήτων. Οι γυναίκες αυτές δεν ήσαν ιέρειες αλλά παρθένες με ωραίο σώμα και ακέραιο χαρακτήρα, μέλη σημαντικών οικογενειών των διαφόρων πόλεων. Ονομάζονταν κανηφόροι επειδή κατά τις πομπές μετέφεραν στα κεφάλια τους κάνιστρα (μικρά καλάθια), συνήθως επίχρυσα ή επάργυρα· στα καλαθάκια αυτά υπήρχαν οι πρώτοι καρποί της χρονιάς, ή διάφορα σκεύη χρήσιμα για τις θυσίες, όπως η ἱερή μάχαιρα. Το να ήταν μια κοπέλα κανηφόρος, αποτελούσε μεγάλη τιμή για την ίδια και την οικογένειά της.

 

Πολλές κανηφόροι μετείχαν στην μεγάλη πομπή των περίφημων Παναθηναίων που τελούνταν στην αρχαία Αθήνα προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Κανηφόροι έπαιρναν μέρος και σε τελετές προς τιμήν άλλων θεοτήτων, όπως του Διός, του Διονύσου, της Αρτέμιδος, της Δήμητρας, του Απόλλωνος, της Ήρας κ.α., σε πολλά μέρη της αρχαίας Ελλάδος.

 

Το λειτούργημα των κανηφόρων υφίστατο και στην αρχαία Κύπρο, όπου τέτοιες κοπέλες μετείχαν στις τελετές, που γίνονταν πιθανότατα με τον ίδιο τρόπο όπως και στον λοιπό ελληνικό κόσμο. Το λειτούργημα των κανηφόρων μαρτυρείται από επιγραφές που έχουν βρεθεί. Μια επιγραφή, από το αρχαίο Ιδάλιον, αναφέρει κανηφόρον Ἀρσινόης Φιλαδέλφου. Η Αρσινόη, βασίλισσα της Αιγύπτου κατά την Πτολεμαϊκή περίοδο, είχε θεοποιηθεί και λατρευθεί, ενώ και τρεις πόλεις της Κύπρου είχαν πάρει το όνομά της. Κανηφόροι μετείχαν, στην Κύπρο, και στις γιορτές προς τιμήν του Αδώνιδος, εραστή της θεάς Αφροδίτης.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια