Κάμπος

Image

Με την ονομασία αυτή υπάρχουν πολλά τοπωνύμια σε διάφορα μέρη της Κύπρου. Η ονομασία, που έχει ρίζα λατινική, σημαίνει επίπεδο χωράφι. Τα κυριότερα τέτοια τοπωνύμια (εκτός από το χωριό Κάμπος και τον ομώνυμο ποταμό), είναι:

 

  1. Κολπίσκος της Καρπασίας, βόρεια του χωριού Επτακώμη.
  2. Μικρός οικισμός κοντά στο χωριό Μαραθόβουνο, που έχει πλέον ερημωθεί.
  3. Τοποθεσία μεταξύ του χωριού Προδρόμι και της τοποθεσίας Λατσί, στην επαρχία  Πάφου. Υφίστανται  ενδείξεις για ύπαρξη, εκεί, νεολιθικού οικισμού. Βρέθηκαν κάποια αρχαία αντικείμενα το 1960.
  4. Πιθανώς παλαιός μικρός οικισμός, και σημερινή τοποθεσία, περί τα 2 χμ. Νότια του  χωριού  Ορόκλινη της  επαρχίας Λάρνακας. Εκεί υπάρχουν ίχνη παλαιού οικισμού.
  5. Τοποθεσία μεταξύ Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας.
  6. Τοποθεσία πολύ κοντά στο χωριό Στρουμπί της επαρχίας Πάφου. Το 1965 ανευρέθησαν στην περιοχή αυτή κατάλοιπα αρχαίου ιερού που χρονολογείται στην Κυπροκλασσική εποχή.
  7. Τοποθεσία κοντά στο χωριό Γερμασόγεια.
  8. Τοποθεσία (γνωστή και ως Κάτω Κάμπος) μεταξύ των χωριών Καλλέπεια και Πιτταρκού. Λέγεται ότι υφίστατο κάποτε στην περιοχή αυτή μοναστήρι, αφιερωμένο στον άγιο Θεόδωρο.
  9. Με την ονομασία Κάμπος του Μύλου υπάρχει τοποθεσία στο χωριό Μαθιάτης και άλλη κοντά στο χωριό Ορούντα. Επίσης πολλά τοπωνύμια με πρώτο συνθετικό την ονομασία Κάμπος και δεύτερο το όνομα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, υπάρχουν πάρα πολλά σε διάφορες περιοχές. Μεταξύ αυτών: Κάμπος του Παπά (Μοναγρούλλι), Κάμπος του Φεσά (Ποτάμι), Κάμπος του  Αγά (Πέτρα), Κάμπος του Σιμωνή (Κοφίνου), Κάμπος του  Ρηάτικου  (Κελοκέδαρα),  Κάμπος του Σκοτωμένου (Γερόλακκος), Κάμπος του Βαρτάλη (Σουσκιού˙ στην περιοχή αυτή υπάρχει αρχαιολογικός χώρος) κλπ.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια