Καμπιά, μεταλλεία

Image

Με την ονομασία αυτή είναι γνωστά δυο μεταλλεία:

(α) το μεταλλείο Καμπιά της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας (ΕΜΕ) και

(β) το μεταλλείο Καμπιά της Εταιρείας Kambia Mines Ltd.

 

Μεταλλείο Καμπιά της ΕΜΕ: Μεταλλείο πυρίτη, περί τα 2,5 χμ. νοτιοανατολικά του χωριού Καμπιά, που ανήκει στην Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία.

 

Το κοίτασμα βρίσκεται στην περιοχή «Κοκκινόνερο» και είναι μεγέθους 1,5 εκατομμυρίων τόνων περίπου. Η μέση περιεκτικότητα του μεταλλεύματος σε θείο είναι 30%.

 

Οι έρευνες στην περιοχή του μεταλλείου άρχισαν το 1936 αλλά η παραγωγή μεταλλεύματος άρχισε μόλις το 1952 και τερματίστηκε το 1960. Στη διάρκεια της λειτουργίας του μεταλλείου εξορύχθηκαν συνολικά 660.000 τόνοι μεταλλεύματος, ενώ οι εξαγωγές μεταλλεύματος την ίδια περίοδο έφθασαν τους 310.000 τόνους περίπου. Το μετάλλευμα μεταφερόταν με φορτηγά οχήματα στο Βασιλικό, όπου γινόταν η επεξεργασία, και ακολούθως η φόρτωσή του σε πλοία για εξαγωγή.

 

Μεταλλείο Καμπιά της Εταιρείας Kambia Mines Ltd: Μεταλλείο χαλκούχων σιδηροπυριτών, στα νοτιοδυτικά του χωριού Καμπιά, που ανήκει στην Εταιρεία Kambia Mines Ltd. Περιλαμβάνει δυο κοιτάσματα μεγέθους 500.000 τόνων μεταλλεύματος το καθένα, στις τοποθεσίες «Πιθαρόχωμα» και «Περιστερκά». Το κοίτασμα στο «Πιθαρόχωμα» έχει μέση περιεκτικότητα 30% σε θείο, και το κοίτασμα στην τοποθεσία «Περιστερκά» 30% σε θείο, 2% σε χαλκό και 3% σε ψευδάργυρο.

Η περιοχή με τους λόφους γύρω από το μεταλλείο ονομάζεται "Λόφοι των αγγέλων" αφού καλύπτεται από πανύψηλα πεύκα.

 

Η παραγωγή μεταλλεύματος άρχισε το 1969 και συνεχίστηκε μέχρι και το 1977. Η συνολική παραγωγή του μεταλλείου στη διάρκεια της λειτουργίας του ήταν 0,5 εκατομμύρια τόνοι μεταλλεύματος περίπου.

 

Οι εξαγωγές του μεταλλεύματος εγίνοντο, μέχρι το 1974, κυρίως μέσω του λιμανιού της Αμμοχώστου. Μετά την τουρκική εισβολή, το μετάλλευμα μεταφερόταν στο Μιτσερό για επεξεργασία και η εξαγωγή γινόταν από το λιμάνι του Βασιλικού.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image