Χίλτον Ξενοδοχείο

Image

Το ξενοδοχείο Χίλτον Λευκωσίας   άνοιξε επίσημα στις 2 Φεβρουαρίου 1967 και ήταν το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο στην Κύπρο. Λειτούργησε αδιάλειπτα για 55 χρόνια όταν το 2017 αγοράστηκε από τις εταιρείες Invel και Πανγαία και μετονομάστηκε σε The Landmark Nicosia, από τους νέους του ιδιοκτήτες, με ισχύ από την 1η Ιουνίου 2019. Το ιστορικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας ανακαινίζεται με στόχο να ανοίξει ξανά τις πύλες του. Ετοιμάζεται μεγάλη ανακαίνιση του ξενοδοχείου ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με ριζική ανανέωση τόσο στα δωμάτια όσο και στους δημόσιους χώρους, στα εστιατόρια κλπ.

 

Η ιδέα για την ανέγερση του ξενοδοχείου έγινε τον Ιούνιο του 1962 κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Προέδρου Μακαρίου στις ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Τζον Κένεντι. Στη Νέα Υόρκη ο Μακάριος συναντήθηκε τον  Κόνραντ Χίλτον, ιδιοκτήτη της αλυσίδας ξενοδοχείων Χίλτον. Η συμφωνία έκλεισε αμέσως καθώς οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής ήταν ιδανικές για την ανάπτυξη τουριστικών επενδύσεων στην Κύπρο, η οποία διένυε τον δεύτερο χρόνο της Ανεξαρτησίας της. Ο οργανωμένος τουρισμό στην Ευρώπη, η  επέκταση των αερομεταφορών και στα οργανωμένα εκδρομικά πακέτα σε προσιτούς προορισμούς με ζεστό κλίμα, για τους πολίτες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης ήταν ιδανικό κλίμα για την ανέγερση νέων ξενοδοχείων. Το 1962 η Κύπρος διέθετε 4,282 κλίνες σε 118 μονάδες, εκ των οποίων οι τέσσερις είχαν την κατηγορία «Ντε Λουξ», αντίστοιχης του σημερινού «πεντάστερου». Τα «Ντε Λουξ» ξενοδοχεία ήταν τα «Ledra Palace» και «Regina» στη Λευκωσία, το «Dome» (Κατσελλή) στην Κερύνεια και το «Curium Palace» στη Λεμεσό.

 

Η Κυβέρνηση άναψε το φως για τη σύσταση της Δημόσιας Εταιρείας «Τhe Tourism Development Company Ltd» για να αναλάβει την ανάπτυξη του Χίλτον Κύπρου. Από τον ιδιωτικό τομέα στην εταιρεία συμμετείχαν οι Σταύρος Γαλαταριώτης, Νίκος Δημητρίου, Ευαγόρας Λανίτης, Βίκτωρ Μαντοβάνης (υποδείχθηκε από τον Σύνδεσμο Ναυτιλιακών Πρακτόρων), Μήτσος Μαραγκός, Στέλιος Μιχαηλίδης, Ηρακλής Αραούζος, Μίκης Μιχαηλίδης (υποδείχθηκε από το Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων) Ζήνων Πιερίδης, Μιχ. Σαββίδης, Εκρέμ Σαρπέρ, Ζήνων Σεβέρης, Γ. Σκυριανίδης (υποδείχθηκε από το Σύνδεσμο Ξενοδόχων), Ραματάν Τζεμίλ, Παν. Τουμαζής και Λέλλος Τσεριώτης. 

 

Τα σχέδια ετοίμασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Reglan Squire & Partners σε συνεργασία με τους Αδελφούς Ι. & Α. Φιλίππου, ενώ εργολάβοι του έργου ήταν η εταιρεία Iωάννου και Παρασκευαΐδης. Τα εγκαίνια τέλεσε το μεσημέρι της 2ας Φεβρουαρίου 1967 ο Πρόεδρος Μακάριος παρουσία του Κόνραντ Χίλτον, «Είμεθα υπερήφανοι διότι η Κύπρος θα εμφανίζεται επί του χάρτου μεταξύ των χωρών αι οποίαι συνδέονται διά της χρυσής αλύσεως των Ξενοδοχείων Χίλτον» ανέφερε ο Μακάριος και συνέχισε: «Η Κύπρος έχει πολλάς φυσικάς καλλονάς και ο αρχαίος ελληνικός μύθος την επέλεξεν ως τόπον γεννήσεως της Αφροδίτης θεάς της ωραιότητος.

Η πραγματικότης δικαιώνει τον αρχαίον μύθον. Η Κύπρος προσφέρει πολλά ενδιαφέροντα εις τους τουρίστας. Και οι τουρίσται, οι οποίοι έχονται εδώ, μεταξύ δε αυτών πολλοί Αμερικανοί, θα έχουν επίσης και τας ανέσεις ενός ξενοδοχείου Χίλτον. Το ξενοδοχείο τούτο αποτελεί μέρος της συγχρόνου αμερικανικής ζωής τοποθετημένης εντός κυπριακού σκηνικού εις μίαν ελκυστική σύνθεσιν».

Το ξενοδοχείο δεν άργησε να γίνει σημείο αναφοράς  και να  φιλοξενήσει δημοφιλείς προσωπικότητες, αρχηγούς κρατών, καλλιτέχνες, επιστήμονες και έγινε το σημείο αναφοράς για την κοινωνική ζωή όχι μόνο της Λευκωσίας αλλά και της Κύπρου. Η σύγκριση γινόταν με το Χίλτον Αθηνών, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1963.

 

Το Χίλτον μάρτυρας σε σημαντικά γεγονότα

Κατά τα χρόνια που ακολούθησαν το Χίλτον υπήρξε μάρτυρας σημαντικών γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα και την εισβολή του 1974, περίοδος κατά την οποία στέγαζε το κέντρο Τύπου που φιλοξένησε εκατοντάδες ξένους δημοσιογράφους από όλες τις γωνιές της γης.

 

Τέσσερα χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα του 1974 και συγκεκριμένα στις 18 Φεβρουαρίου 1978, το Χίλτον της Λευκωσίας μετατρατράπηκε σε θέατρο τρομοκρατικής επίθεσης. Δύο κουκουλοφόροι έστησαν ενέδρα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του συνεδρίου του «Οργανισμού Αλληλεγγύης των Αφροασιατικών Λαών». Σκότωσαν εν ψυχρώ τον Αιγύπτιο επικεφαλής του Οργανισμού Γιούφ Έλ Σεμπάι, διακεκριμένο πολιτικό και δημοσιογράφο, προσωπικό φίλο του τότε Προέδρου της Αιγύπτου Ανουάρ Ελ Σαντάτ. Οι τρομοκράτες έθεσαν υπό ομηρία  τους περισσότερους σύνεδρους στην καφετερία του Χίλτον. Ανάμεσά τους ήταν και ο τότε πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, φίλος του Σεμπάι.

 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Χίλτον Λευκωσίας, Landmark με ιστορία (Περιοδικό Forbes, Aυγουστος 2019)

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image