Συνεργασίας Σπίτι

Το σπίτι της συνεργασίας Ε/κ και Τ/κ

Image

Το Σπίτι της Συνεργασίας ιδρύθηκε από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας. Επίσημα, ανοιξε τις πόρτες του στις 6 Μάιου 2011 και σήμερα, είναι ένα μοναδικό κοινωνικο-πολιτισμικό κέντρο που βρίσκεται στη μέση των διαχωριστικών γραμμών στην Κύπρο, στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη ουδέτερη ζώνη, στην περιοχή του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία.

 

Η τελετή έναρξης της λειτουργίας του που συγκέντρωσε τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και αξιωματούχους από όλη την Ευρώπη, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Νορβηγίας, Σουηδίας, Ελβετίας και Ολλανδίας. Η μοναδική τετραήμερη γιορτή που σηματοδότησε τα εγκαίνια του Σπιτιού φιλοξένησε συλλογικές προσπάθειες των οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών στην Κύπρο, μουσικές παραστάσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, εκθέσεις τέχνης, συμπόσιο και προβολές ταινιών. 

 

Το κτήριο 

Το Σπίτι είναι ένα κτίριο ορόσημο για τη Λευκωσία, λειτουργώντας ως γέφυρα, φέρνοντας κοντά διαχωρισμένες κοινότητες, αναμνήσεις και οράματα μέσω της φυσικής του παρουσίας και των προγραμμάτων οικοδόμησης της ειρήνης και τη μεταμορφωτική δύναμη των τεχνών και του πολιτισμού. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, το κτίριο κατασκευάστηκε από την οικογένεια των Μαγκοϊάν για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία αλλά και για να φιλοξενήσει επιχειρήσεις όπως κομμωτήριο, κατάστημα ενοικίασης αυτοκινήτων και στούντιο φωτογραφίας.

 

» Βλέπε λήμμα: Δικοινοτική Κίνηση Συνεργασίας-Επαναπροσέγγιση

  

Οι διακοινοτικές συγκρούσεις άφησαν τα σημάδια τους στην περιοχή, στις ζωές των κατοίκων και στο ίδιο το κτίριο. Με την τοποθέτηση οδοφραγμάτων εκατέρωθεν, το κτίριο βρέθηκε κυριολεκτικά ανάμεσα στις διαχωριστικές γραμμές. Μαζί με τα οδοφράγματα ήρθε μια νέα παρουσία στην περιοχή: οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Η διακίνηση από βορρά προς νότο κατά μήκος του δρόμου, και αντίστροφα, ήταν περιορισμένη.  Η διαχωριστική γραμμή πήρε τη σημερινή της μορφή μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας το 1974. Εκείνο το καλοκαίρι, το κτίριο που βρισκόταν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά σημαδεύτηκε δραματικά. Ο ιδιοκτήτης και οι ενοικιαστές του αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το κτίριο, το οποίο είχε αφεθεί πλέον εγκαταλελειμμένο, να εξιστορεί ιστορίες συγκρούσεων. Μόλις το 2010 με τη συμβολή της Ουνιφυκύπ προχώρησε η αναπαλαίωση του κτιρίου έτσι ώστε να μετατραπεί σε ένα διακοινοτικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο, επεκτάθηκε πέραν της επιδιόρθωσης κατεστραμμένων τοίχων. Με τη φυσική του παρουσία στην ουδέτερη ζώνη, ανάμεσα στις δύο κοινότητες, η μεταμόρφωσή του κτιρίου είχε βαθύτερους συνειρμούς. Απέδειξε ότι οι άνθρωποι, αν και παρέμειναν χωριστά για δεκαετίες, εξακολουθούν να έρθουν κοντά, για να κατανοήσουν, να μάθουν και να δημιουργήσουν μαζί. Η μεταμόρφωση του κτιρίου έδωσε τον χώρο να γίνει ακριβώς αυτό. Οι εργασίες αναπαλαίωσης, λοιπόν, ξεκίνησαν με κυπριακού στυλ συμπεριλαμβάνοντας μπάρμπεκιου και εορτασμούς.     

 

Πρόσβαση

Το Σπίτι παρέχει χώρους εργασίας και ευκαιρίες σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς και ιδιώτες να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν καινοτόμα έργα. Προσφέρει ευκαιρίες σε ανθρώπους να έρθουν κοντά και να γνωριστούν μεταξύ τους. Ως ένας μοναδικός χώρος, το Σπίτι φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων με στόχο την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της διαπολιτισμικής εμπιστοσύνης στην Κύπρο και διεθνώς.

 

» Βλέπε λήμμα: Απόφαση Ειρήνης

 

Το έργο Σπίτι της Συνεργασίας έχει λάβει την στήριξη των European Economic Area Grants and Norway Grants. Το 2020, το Σπίτι της Συνεργασίας έλαβε το Active Citizens Fund για την περίοδο 2020-2024 για την υλοποίηση εκπαιδευτικών, πολιτιστικών κοινοτικών έργων. www.eeagrants.org | www.norwaygrants.org

 

Το Σπίτι της Συνεργασίας έχει πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

Πηγή:

Φώτο Γκάλερι

Image