Ο όρος επαναπροσέγγιση εισήχθη στο πολιτικό λεξιλόγιο της Κύπρου μετά την Τουρκικής Εισβολή όταν το νησί χωρίστηκε στα δύο λόγω της Τούρκικης εισβολής και κατοχής 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής το 1974.
Στο διπλωματικό λεξιλόγιο, η επαναπροσέγγιση (rapprochement) ορίζεται ως η ανανέωση ειρηνικών ή βελτιωμένων σχέσεων μεταξύ κρατών μετά από μια περίοδο αποξένωσης ή εχθρότητας. Σκοπός της , δηλαδή , είναι η εξεύρεση ενός νέου πλαισίου σχέσεων ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος. (Μελακοπίδης,1995, σελ.208, ).
Ως παράδειγμα μπορεί να αναφερθεί η επιτυχημένη μεταπολεμική επαναπροσέγγιση Γαλλίας Γερμανίας και η προσπάθεια Βενιζέλου – Ατατούρκ μετά τον πόλεμο του 1922 για επαναπροσέγγιση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Προσπάθειες για ανάπτυξη κλίματος αλληλοαποδοχής ανάμεσα σε λαούς που έχουν ιστορικά να παρουσιάσουν σελίδες εχθρότητας , γίνονται επίσης στις μέρες μας.
Στο Ισραήλ μερίδα Εβραίων και Παλαιστινίων προσπαθούν να αναπτύξουν συστήματα επίλυσης συγκρούσεων . Στη Βόρεια Ιρλανδία γίνονται προσπάθειες για μείωση της έντασης και αποφυγή των συρράξεων του παρελθόντος ανάμεσα σε ομοεθνείς – Καθολικούς και Προτεστάντες – Βρετανούς. Μετά τα γεγονότα του 1974, τα οποία οδήγησαν τις δύο κύριες εθνικές κοινότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας , Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, σε γεωγραφικό διαχωρισμό και δημιούργησαν ένα πολύ ισχυρό εμπόδιο για τις όποιες μεταξύ τους επαφές , ο όρος επαναπροσέγγιση << έχει ταυτιστεί με το ( υπέρ) ευαίσθητο ζήτημα της 15 εκ νέου προσέγγισης των δύο κοινοτήτων , κάτω από τις sui generis συνθήκες της τουρκικής κατοχής » ( Μελακοπίδη , 1995 , σελ.209).
Ο όρος επαναπροσέγγιση είναι δημιούργημα των Ελληνοκυπρίων μετά το 1974 και ως πολιτική ιδεολογία και ως προσπάθεια των Ελληνοκυπρίων διανοουμένων εμφανίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1980 . Ως προς το περιεχόμενο που αποδίδεται στον όρο θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικές παρατηρήσεις μια και χρησιμοποιείται τόσο από πολιτικούς όσο και από επιστήμονες μελετητές του Κυπριακού προβλήματος.
Ομάδες
Πολλές ομάδες και οργανώσεις δραστηριοποιούνται σε αυτόν τομέα όπως πχ ο Πολιτιστικός όμιλος Βασιλιτζιά με στόχο τους κοινούς κυπριακούς χορούς που μοιράζονται οι Ε/κ και Τ/κ.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο όμιλος έλαβε μέρος σε δεκάδες δικοινοτικές εκδηλώσεις, τόσο στις ελέυθερες περιχές όσο και στα κατεχόμενα εδάφη, όπως στο Πέργαμος, Πύλα, Λήδρα Πάλας, Λάρνακα, Τζιάος, Κυθραία, Τράχωνα, και αλλού.
Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του δικοινοτικού συγκροτήματος «steps for the peace».
Το 2004 ίδρυσε το δικοινοτικό συγκρότημα «CYPRUS» που αποτελείτε από την «ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ» και το Τουρκοκυπριακό συγκρότημα «TUFAT» και μαζί έκαναν και κάνουν πάρα πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες με κύριο σύνθημα «ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ-ΜΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ»