ΠΑΕΕΚ

Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Επαρχίας Κερύνειας

Image

Η Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Επαρχίας Κερύνειας ή η ΠΑΕΕΚ Κερύνειας είναι κυπριακή ποδοσφαιρική ομάδα από την Κερύνεια. Αποτελεί μέρος του αθλητικού συλλόγου Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Επαρχίας Κερύνειας που αρχικά είχε ιδρυθεί ως Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Κερύνειας ή ΠΑΕΚ. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1954 έγινε μέλος της ΚΟΠ.

 

Η ανάγκη δημιουργίας της ΠΑΕΚ προέκυψε από την απουσία ποδοσφαιρικού σωματείου στην πόλη της Κερύνειας. Ακόμα και τα χωριά της επαρχίας είχαν ομάδες, αλλά η πόλη όχι. Με τον αθλητισμό ασχολείτο, όχι σε συνεχή βάση, ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Κερύνειας (ΣΑΓΚ). Αν και το 1948 είχε ιδρυθεί από τον Αντρέα Καριόλου ο Αθλητικός Όμιλος Κερύνειας (ΑΣΚ), εντούτοις ο σύλλογος χρωματίστηκε πολιτικά και έτσι απεχώρησαν πολλά μέλη του, διαλύθηκε η ποδοσφαιρική του ομάδα και από το 1950 λειτουργούσε ως καφενείο.

 

Η ιδέα για ίδρυση ποδοσφαιρικού σωματείου δόθηκε από τους Τάκη Γ. Γεωργιάδη, Αντώνη Παγούρα, Τεύκρο Χειμώνα και Δήμο Καραμαλλάκη. Η ιδέα αγκαλιάστηκε από το φίλαθλο κόσμο και ιδιαίτερα από τα νεαρά μέλη του ΣΑΓΚ. Η ιδρυτική Συνέλευση έγινε τον Οκτώβρη του 1953 στο οίκημα του ΣΑΓΚ, στην οδό Ελευθερίας.

 

Υπήρχε γενική απόφαση το νέο σωματείο έπρεπε να μείνει μακριά από πολιτικές καταστάσεις. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου, ακόμα και Τούρκοι της Κύπρου μπορούσαν να είναι μέλη και παίχτες του σωματείου. Το σωματείο ονομάστηκε Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Κερύνειας μετά από εισήγηση του Τεύκρου Χειμώνα. Έμβλημα του σωματείου ήταν ο Δικέφαλος Αετός. Ως χρώματα επιλέγηκαν το κίτρινο και το μαύρο.

 

Ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας της ΠΑΕΚ έγινε τον Νοέμβριο του 1953 με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ. Η ομάδα αιτήθηκε να ενταχθεί στη δύναμη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) τη 13η Απριλίου 1954. Η αίτηση έγινε αποδεκτή στις 24 Σεπτεμβρίου 1954, με τις ΠΑΕΚ, Αλκή Λάρνακας και Ορφέα Λευκωσίας να εντάσσονται στην ΚΟΠ.

 

Περίοδος 1954-1969

Η ΠΑΕΚ εντάχθηκε στη Β΄ κατηγορία, η οποία ήταν χωρισμένη σε δύο ομίλους. Στον όμιλο της ΠΑΕΚ συναγωνίζονταν οι  Ένωση Νέων Αγίων Ομολογητών, η τουρκική  Κενσγίκ Κιουτζού, ο Ορφέας Λευκωσίας και η Αλκή Λάρνακας. Ο πρώτος επίσημος αγώνας πρωταθλήματος της ομάδας, όντας στη δύναμη της ΚΟΠ, ήταν με αντίπαλο την Κενσγίκ Κιουτζού στο παλιό ΓΣΠ, στον οποίο ηττήθηκε με 2-1.

 

Όταν δημιουργήθηκε η ΠΑΕΚ, επαναδραστηριοποιήθηκε και ο ΑΣΚ, με αποτέλεσμα ο κόσμος της Κερύνειας να διαχωρίζεται ποδοσφαιρικά και πολιτική. Οι δύο ομάδες τα πρώτα δύο χρόνια απέφευγαν να αγωνιστούν μεταξύ τους. Ωστόσο, στις 16 Φεβρουαρίου 1956 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος και τελευταίος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων. Υπήρχε η άποψη ότι η ηττημένη ομάδα θα διαλυόταν, πράγμα που έγινε. Εφτά λεπτά πριν να τελειώσει ο αγώνας, διακόπηκε, ενώ η ΠΑΕΚ κέρδιζε με 4-1.

 

Την περίοδο 1956-57, αν και είχε δυνατή ομάδα, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το πρωτάθλημα. Όλοι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας συνελήφθησαν στις 16 Φεβρουαρίου 1957 από τους Άγγλους επειδή ήταν μέλη της ΕΟΚΑ. Οι ποδοσφαιριστές φυλακίστηκαν. Μετά το τέλος του αγώνα της ΕΟΚΑ το 1959 και την απελευθέρωση των ποδοσφαιριστών, η ομάδα επαναδραστηριοποιείται. Λαμβάνει μέρος στο Κύπελλο Ανεξαρτησίας στο οποίο συμμετείχαν όλες οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας και οι τέσσερις πρώτες της δεύτερης κατηγορίας. Η ΠΑΕΚ συμμετείχε τιμητικά. Αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την μετέπειτα κυπελλούχο Ανόρθωση.

 

Τις επόμενες περιόδους η ΠΑΕΚ συμμετείχε στη Β΄ κατηγορία χωρίς κάποια διάκριση.

 

Περίοδος 1970-1974

Όλη τη δεκαετία του 1970 η ΠΑΕΚ αγωνιζόταν στη Β΄ κατηγορία.

 

Η τραγικότερη ημέρα στην ιστορία του σωματείου καταγράφεται το καλοκαίρι του 1974, με την κατάληψη της Κερύνειας από τα τουρκικά στρατεύματα μετά την τουρκική εισβολή, γεγονός που κατέστησε το σωματείο προσφυγικό. Ο εκτοπισμός δημιούργησε πολλά προβλήματα στην ομάδα που βρέθηκε χωρίς έδρα, χωρίς αθλητικό υλικό και με τα μέλη και τους φιλάθλους της διασκορπισμένους σε ολόκληρη την Κύπρο. Το σωματείο επαναδραστηριοποιήθηκε στη Λευκωσία.

 

Μετά την εισβολή, όταν οι συνθήκες της περιόδου το επέτρεψαν, η ΚΟΠ αποφάσισε τη διεξαγωγή  Μεικτού Πρωταθλήματος Β- Γ Κατηγορίας 1974-75 με συμμετοχή των ομάδων της Β΄ και Γ΄ κατηγορίας χωρισμένο σε δύο ομίλους. Η συμμετοχή ήταν προαιρετική. Τότε η ΠΑΕΚ και η ΑΕΚ Καραβά (η οποία ήταν επίσης προσφυγική ομάδα) αποφάσισαν να συμμετάσχουν ως μία ομάδα στο πρωτάθλημα. Η ομάδα συμμετείχε στο πρωτάθλημα με την ονομασία ΠΑΕΚ/ΑΕΚ. Με την ονομασία αυτή συμμετείχε ως το 1977.

 

Το 1977 έγινε συγχώνευση των δύο σωματείων. Από την ένωση τους δημιουργήθηκε η Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Επαρχίας Κερύνειας (ΠΑΕΕΚ), η οποία θα εκπροσωπούσε το ποδόσφαιρο της πόλης και επαρχίας Κερύνειας. Η ιδρυτική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 1977. Αποφασίστηκε επίσης, η αλλαγή των χρωμάτων από μαύρο και κίτρινο σε  μαύρο και λευκό, με το μαύρο να συμβολίζει το πένθος της προσφυγιάς και το λευκό την ελπίδα της επιστροφής στην Κερύνεια.

 

Την περίοδο 1977-1989 η ΠΑΕΕΚ συμμετείχε σε όλες τις περιόδους στη  Β Κατηγορία, εκτός από μία περίπτωση. Την περίοδο 1987-88 τερμάτισε στην προτελευταία θέση του πρωταθλήματος Β΄ κατηγορίας και υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Γ κατηγορία.

Την περίοδο 1984-85 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κύπρου, όπου αποκλείστηκε από την ΑΕΛ.

 

Δεκαετία 1990-1999

Την περίοδο 1991-92 η ΠΑΕΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα Γ΄ κατηγορίας και προβιβάστηκε στη Β Κατηγορία. Μέχρι το 2000, η ΠΑΕΕΚ αγωνιζόταν στη Β΄ κατηγορία. Την περίοδο 1999 -2000 τερμάτισε στη 12η θέση και υποβιβάστηκε.

 

Παρέμεινε τρεις περιόδους στη Γ΄ κατηγορία, μέχρι που την περίοδο 2002 -03 κατέκτησε το πρωτάθλημα και το εισιτήριο ανόδου στη Β΄ κατηγορία. Ωστόσο, την  επόμενη περίοδο υποβιβάστηκε και πάλι, τερματίζοντας στη 12η θέση. Ακολούθησαν 4 συνεχόμενες παρουσίες στη Γ΄ κατηγορία για να κατακτήσει και πάλι το πρωτάθλημα την περίοδο 2007 -08 και την άνοδο στη Β΄ κατηγορία. Την περίοδο 2008-09 τερμάτισε στην 11η θέση.

 

Δεκαετία 2010-2019

Την περίοδο 2009-10 τερμάτισε στην 8η θέση, την περίοδο 2010-11 στην 7η  και την περίοδο 2011-12 στην 4η. Την περίοδο 2012-13 τερμάτισε στην 9η θέση, ωστόσο είχε προαποφασιστεί ότι από την επόμενη περίοδο, 2013-2014, η Β΄ κατηγορία θα διαχωριζόταν σε δύο ομίλους, με τις ομάδες που θα τερμάτιζαν στις θέσεις 9-12 να συμμετέχουν στο Β2 όμιλο. Η ΠΑΕΕΚ, την περίοδο 2013-14, αγωνιζόμενη στο Β2 όμιλο τερμάτισε στην 5η θέση (από 8 ομάδες) και υποβιβάστηκε στην Γ΄ κατηγορία, καθώς λόγω της μείωσης των ομάδων στην Α΄ κατηγορία κατά δύο, θα διαβαθμίζονταν 4 ομάδες από κάθε όμιλο της Β΄ κατηγορίας.

 

Την περίοδο 2014-15 τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος Γ΄ κατηγορίας και προβιβάστηκε στη Β΄ κατηγορία. Την περίοδο 2018-19 υποβιβάστηκε στη Γ΄ κατηγορία.

 

Δεκαετία 2020

Την περίοδο 2019-20 η ΠΑΕΕΚ συμμετείχε στη Γ Κατηγορία. Η ομάδα διεκδικούσε την άνοδο της στη Β΄ κατηγορία. Λόγω της Πανδημίας του Κορωνοιού το πρωτάθλημα αρχικά ανεστάλη και στη συνέχεια διεκόπη. Η ΠΑΕΕΚ προβιβάστηκε στη Β΄ κατηγορία μαζί με άλλες 3 ομάδες λόγω της κατάργησης του υποβιβασμού σε όλες τις κατηγορίες και την άνοδο των πρώτων ομάδων.

Την περίοδο 2021 -21 κατέκτησε το πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας και προβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α κατηγορία. Με τη λήξη του πρωταθλήματος τερμάτισε στην τελευταία και υποβιβάστηκε στη Β κατηγορία.

 

 

Πηγή:

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image