Ναυτιλία και Κύπρος

Η Κύπρος ως ναυτικό κράτος

Image

Η αρχή της επαφής των Κυπρίων με τη θάλασσα χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι Κύπριοι, από τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στο νησί ήσαν αναγκασμένοι να ασχοληθούν με τη θάλασσα. Η αύξηση της εγχώριας παραγωγής, κυρίως του χαλκού, και η ανάγκη ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες επέβαλλαν τη χρήση πλοίων, γεγονός που οδηγούσε στην ανάπτυξη της ναυτιλίας και της ναυπηγίας.

 

Η επίδοση των Κυπρίων στη ναυτιλία επιβεβαιώνεται από διάφορα ναυάγια κυπριακών πλοίων, αλλά και από ιστορικές μαρτυρίες που κατατάσσουν την Κύπρο ανάμεσα στις θαλασσοκράτειρες χώρες της αρχαιότητας, με το νησί να διαθέτει αξιόλογο δικό του στόλο.

 

Η σημασία της Κύπρου ως ναυτικής δύναμης φαίνεται ότι διατηρήθηκε τουλάχιστον μέχρι τις αραβικές επιδρομές, αφού το νησί χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα ως βάση για εξορμήσεις των Βυζαντινών κατά των Αράβων. Κατά την περίοδο από τη Φραγκοκρατία μέχρι το τέλος της Αγγλοκρατίας, δεν έχουμε στοιχεία για την επίδοση των Κυπρίων στη ναυτιλία και τη ναυπήγηση πλοίων στην Κύπρο. Ωστόσο πιστεύεται ότι θα υπήρχαν τουλάχιστο ορισμένα μικρά ναυπηγεία στα οποία γίνονταν επισκευές πλοίων και κατασκευάζονταν μικρά και βοηθητικά πλοία. Ωστόσο τα κυπριακά λιμάνια συνέχισαν να παρουσιάζουν ζωηρή εμπορική κίνηση, αφού περιλαμβάνονταν πάντοτε στα πυκνά δρομολόγια που τα ξένα πλοία εκτελούσαν σε λιμάνια της περιοχής.

 

Βλέπε λήμμα: Εμπόριο

 

Μετά την ανακήρυξη της σε ανεξάρτητο κράτος, η Κύπρος ανέπτυξε πάλι τη ναυτιλία σε τέτοιο βαθμό, ώστε σήμερα να συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών με το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως.

Φώτο Γκάλερι

Image