Καλαμάριν

Image

Loligo vulgaris (Lamarck, 1799), της οικογένειας των Λολιγκινιδών (Loliginidae). Στην Ελλάδα είναι επίσης γνωστό με το όνομα καλαμάρι. Η αγγλική ονομασία του είναι: Common squid. Εμφανίζεται πολύ συχνά στις θάλασσες της Κύπρου. Το συνηθισμένο μήκος του είναι 30 εκατοστόμετρα, φθάνει όμως και τα 50 εκατοστόμετρα περίπου. Έχει μακρουλό κυλινδρικό και γλοιώδες σώμα, μεγάλο κεφάλι και μεγάλα μάτια. Το στόμα του, που είναι εξοπλισμένο με «ράμφος» για να αποκόπτει την τροφή του, περιβάλλεται από 10 πλοκάμια με βεντούζες. Δυο από αυτά, που είναι μεγαλύτερα και πιο λεπτά από τα υπόλοιπα 8, τα χρησιμοποιεί σαν συλληπτήρια όργανα, ή πιο απλά ως «χέρια».

 

Κινείται αργά με τα πτερύγιά του που καλύπτουν τα 3/4 του σώματος, ή γρήγορα με εκτοξεύσεις νερού από τον σίφωνά του, τον οποίο στρέφει σε όποια κατεύθυνση θέλει για να κινηθεί αντίθετα. Κάτω από την ράχη του βρίσκεται ένα λεπτό κεράτινο διάφανο μακρόστενο όστρακο που μοιάζει με φτερό. Το χρώμα του είναι βασικά ρόδινο ή ωχρό λευκοκίτρινο, με χιλιάδες κόκκινες και καφέ κουκκίδες - κηλίδες. Όταν τρομάξει ή κινδυνεύσει εκτοξεύει ένα υγρό σαν μελάνι με το οποίο θολώνει τα νερά για να διαφύγει. Ζει κυρίως στο πέλαγος, αλλά κάποτε και σε πιο ξέβαθα νερά. Τρέφεται με ψάρια, μαλακόστρακα, ακόμη και με πιο μικρά καλαμάρια. Το κρέας του είναι πολύ νόστιμο, και τρώγεται κυρίως τηγανητό, στη σχάρα και μαγειρευτό. Ψαρεύεται με δίκτυα, τράτα, καλαμαριέρα, ψαροντούφεκο και πυροφάνι.

 

Το καλαμάριν μοιάζει πολύ με το αφροκαλάμαρον (Todarodes sagittatus). Τα δυο είδη ξεχωρίζουν βασικά από το μέγεθος των πτερυγίων τους. Στο καλαμάριν καλύπτουν τα 3/4 του σώματος ενώ στο αφροκαλάμαρον μόνο το 1/4. Εξάλλου το καλαμάριν, που είναι και πιο μικρόσωμο, είναι πιο νόστιμο.

 

Σε ορισμένες περιοχές της Κύπρου τα καλαμάρια, οι σουπιές και τα χταπόδια ονομάζονται αγνά, επειδή πιστεύεται ότι τα είδη αυτά είναι καθαρά, χωρίς λέπια, κόκαλα και αίμα. Για τους λόγους αυτούς θεωρούνται κατάλληλη τροφή για τις περιόδους των νηστειών.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image