Επιχειρηματίας. Υπήρξε εκ των ιδρυτών και πρώτος πρόεδρος της AEΛ. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1907. Φοίτησε στην Ελληνική Σχολή Λεμεσού και στη συνέχεια μετέβη στο Παρίσι όπου σπούδασε οικονομικά.
Το 1930 ίδρυσε την εμπορική εταιρία Nicos D. Solomonides & Co. Ltd. Τη δεκαετία του 1940 είχε ήδη γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς Βρετανικών κυρίως προϊόντων, περιλαμβανομένων των λιπαντικών Castrol, καθώς και αυτοκινήτων Humber, Hillman και Commer, στο πλαίσιο συνεργασίας με τον πασίγνωστο οίκο Rootes. Επίσης στη δεκαετία του 1940 η Nicos D. Solomonides & Co. Ltd., κατέστη εισαγωγέας των οικιακών συσκευών της Εταιρείας Hoover. Στη μετέπειτα πορεία της, η Εταιρεία επεκτάθηκε και μέχρι την Τουρκική εισβολή του 1974 διατηρούσε παγκυπρίως εννέα καταστήματα με προσωπικό πέραν των 120 ατόμων. Η εισαγωγή αυτοκινήτων τερματίστηκε το 1980 με το κλείσιμο του εργοστασίου του Ομίλου Rootes, οπότε η Nicos D. Solomonides & Co. Ltd., συνέχισε την πορεία της στο λιανικό εμπόριο ως εισαγωγέας οικιακών συσκευών.
Η ΑΕΛ
Ο Νίκος Σολομωνίδης είναι εκ των πρωτεργατών της ίδρυσης του ποδοσφαιρικού σωματείου ΑΕΛ. O ίδιος ο Νίκος Σολομωνίδης σε συνέντευξη του ανέφερε τα ακόλουθα:
«Ήταν καλοκαίρι του 1930, όταν επέστρεψα από τις σπουδές μου στην Aγγλία και την Γαλλία με δίπλωμα στα οικονομικά. Νέος τότε είχα τις συναναστροφές μου με πρώην συμμαθητές του γυμνασίου και άλλους φίλους μου στη Λεμεσό. Mε μερικούς μάλιστα παίζαμε και ποδόσφαιρο στο ΓΣO. Ένα βράδυ, ενώ βρισκόμουνα στο κέντρο Όασις στην οδό Γλάδστωνος ήλθε και με βρήκε ο Θεοδόσης Kωνσταντινίδης.
«Ξέρεις, μου λέει, σκεφτήκαμε να κάνουμε μια ομάδα. Aν θέλεις, έλα και συ να προχωρήσουμε».
Ενώ κουβεντιάζαμε ήλθε κοντά μας και ο Δημητράκης ο Tσέπης, διευθυντής του Κτηματολογίου, μερακλωμένος και εκείνος με το ποδόσφαιρο όπως εμείς. Άκουσε την κουβέντα και ενθουσιάστηκε.
«Νίκο, μου λέει είναι θαυμάσια ιδέα…».
«Εμπρός, του λέω, βάλτε μπροστά και είμαι μαζί σας».
Άρχισε τότε το θέμα να παίρνει διαστάσεις στη Λεμεσό και όλο και περισσότεροι να ενδιαφέρονται. Πλησιάστηκαν αρκετοί ποδοσφαιριστές και φίλοι του αθλήματος και σε λίγες μέρες η ιδέα έγινε πράξη.
Έτσι στις 4 Οκτωβρίουο 1930, μία παρέα αθλητών και επιφανών μελών της κοινωνίας της Λεμεσού, συγκεντρώθηκαν στο ζαχαροπλαστείο Άγιος Γεώργιος στην οδό Αγίου Ανδρέου και συμφώνησαν τη δημιουργία του αθλητικού σωματείου. Τα πρώτα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου αποτέλεσαν εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνίας της Λεμεσού: Κρίτων Τορναρίτης, Λεύκιος Ζήνων, Γιάννης Παρέας, Γιάγκος Αραούζος, Νίκος Σολομωνίδης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Σταύρος Πίττας, Στέλιος Μιχαηλίδης, Γιάγκος Λιμνατίτης. Αρχικά ο σύλλογος στεγάστηκε σε οίκημα κοντά στην κύρια είσοδο του Δημόσιου Κήπου. Το νέο σωματείο αγκαλιάστηκε από όλα τα κοινωνικά στρώματα της πόλης.
Σε ομιλία του ο Νίκος Σολομωνίδης έθεσε τις προδιαγραφές λειτουργίας του Σωματείου: «Η ΑΕΛ είναι αθλητικό σωματείο. Όχι πολιτική στον αθλητισμό. Μη διαχωρίζετε τους αθλητές από τις πολιτικές τους αντιλήψεις. Οι αθλητές σε οποιαδήποτε φυλή, χώρα, θρήσκευμα ή πολιτική ιδεολογία και αν ανήκουν, είναι πάντα φίλοι και αδερφοί».
Προς τιμή του το γήπεδο μπάσκετ της ΑΕΛ φέρει το όνομα του.
Πηγές: