Επιχειρηματίας. Ο Γεώργιος Ρολόγης γεννήθηκε στο Σαμάρι του Ρεθύμνου της Κρήτης στις 23 Μαρτίου 1904 και πέθανε στη Λεμεσό στις 24 Σεπτεμβρίου 1988. Ο Γεώργιος Ρολόγης ήρθε στην Κύπρο το 1928, ως χημικός οινολόγος εκ μέρους των μεγάλων οινοποιείων της Ελλάδος στην Ελευσίνα, ιδιοκτησίας της οικογενείας Κανελλόπουλου από την Αθήνα, οι οποίοι με την οικογένεια Ν.Π. Λανίτη από τη Λεμεσό ίδρυσαν την Κυπριακή Εταιρεία Οίνων (ΚΕΟ). Παντρεύτηκε το 1940 τη Νέλλη Χριστάκη Χριστοφίδη από το Καϊμακλί κόρη του εμπόρου Χριστοφίδη ιδρυτή του Σωματείου «Μάνα». Μαζί απέκτησαν ένα γιο τον Βασίλη Γεωργίου Ρολόγη, ο οποίος είναι επίσης επιχειρηματίας.
Οινοποιός
Το πρώτο οινοποιείο υπό την εποπτεία του Γεώργιου Ρολόγη, λειτούργησε στο Πέρα Πέδι, ακολούθησε δεύτερο στη Μαλιά και αργότερα το πρώτο οινοποιείο εντός Λεμεσού δίπλα από το Κάστρο της Λεμεσού, αρχές της δεκαετίας του 1930. Ο Γεώργιος Ρολόγης θεωρείται ο εμπνευστής του γνωστού κόκκινου κρασιού Οθέλλος και του λευκού κρασιού Αφροδίτη.
Εξόριστοι από τα Χανιά
Ο Γεώργιος Ρολόγης δεν έχασε ποτέ την επαφή του με τη γενέτειρα του την Κρήτη αλλά και εν γένει την επαφή του με την Ελλάδα.
Οταν εκδηλώθηκε στα Χανιά της Κρήτης η ένοπλη εξέγερση κατά της Δικτατορίας του Μεταξά στις 28 Ιουλίου 1938 μια ομάδα Κρητικών έφτασαν στην Κύπρο κυνηγημένοι από το δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Μεταξύ αυτών ήταν ο πρωτεργάτης του κινήματος Αριστομένης Μητσοτάκης (πατέρας του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη), ο Εμμανουήλ Τσουδερός (διετέλεσε πρωθυπουργός της εν εξορία Ελληνικής Κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή) και ο Εμμανουήλ Μπακλατζής (αργότερα Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων). Το κίνημα θα έδινε το έναυσμα μιας ευρύτερης εξέγερσης και επανάστασης που είχε οργανωθεί στην Αθήνα. Μετά την αποτυχία του οι τρεις προαναφερθέντες και η ομάδα τους έφτασαν με μικρό καράβι στον Ακάμα και συνελήφθηκαν από τους Βρετανούς. Το καθεστώς Μεταξά ζήτησε την έκδοση τους αλλά ο Γεώργιος Ρολόγης σε συνεργασία με το γνωστό δικηγόρο της Λεμεσού Γώγο Κακογιάννη ο οποίος είχε ειδικές σχέσεις με τον βρετανό διοικητή της Λεμεσού τον Ρένταγουεϊ κατάφερε να τους χαρακτηρίσει ως πολιτικούς πρόσφυγες αποφεύγοντας την έκδοση τους. Κάποιοι από τους Κρητικούς παρέμειναν στην Κύπρο έως και τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Επιχειρηματίας
Μετά την πώληση της ΚΕΟ από τους ιδρυτές της στον επιχειρηματία Αθανασιάδη Μποδοσάκη από την Ελλάδα και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της, ο Γ. Ρολόγης παραιτήθηκε και ασχολήθηκε με τις οικογενειακές του επιχειρήσεις.
Η Εταιρεία ROLOGIS είναι από τις πιο δραστήριες επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων στην Κύπρο. Ιδρύθηκε στις 12 Ιουνίου 1954 στη Λεμεσό και τα πρώτα της Γραφεία ήταν επί της Λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Η Εταιρεία ίδρυσε στην Λεμεσό την πρώτη αρτοβιομηχανία στην Κύπρο με παραγωγή προτύπων συσκευασμένων αρτοποιητικών προϊόντων, με μηχανήματα από τη Γερμανία και τεχνικούς από την Ιταλία. Ταυτόχρονα παρήγαγε για πρώτη φορά στην Κύπρο επώνυμα συσκευασμένα κομμένα ψωμιά τύπου (sliced) και άλλα είδη συσκευασμένων αρτοποιητικών προιόντων, τα οποία διένειμε με δικά της εμπορικά αυτοκίνητα σε λιανικά σημεία πώλησης και ξενοδοχεία της εποχής εκείνης στη Λεμεσό και στις άλλες πόλεις.
Η Εταιρεία με την ίδρυση της προχώρησε στην αντιπροσώπευση διαφόρων οίκων του εξωτερικού για προμήθειες πρώτων υλών για τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες της Κύπρου, ενώ άρχισε την αξιοποίηση και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της. Ο ιδρυτής της Εταιρείας, Γεώργιος Β. Ρολόγης, μετά την Ανεξαρτησία όταν η Κυπριακή Κυβέρνηση απεφάσισε να ιδρύσει την Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών, πώλησε το αρτοποιείο στην Παγκύπρια Εταιρεία και επικεντρώθηκε στις άλλες δραστηριότητες της. Απόκτησε την αποκλειστική αντιπροσώπευση επώνυμων προϊόντων και σήμερα είναι από τις πρώτες Εταιρείες στην Κύπρο με αντιπροσώπευση Ελληνικών προϊόντων, τα οποία διανέμει σε όλα τα σημεία λιανικής και μαζικής εστίασης της Κύπρου. Τα προϊόντα της προβάλλονται στους καταναλωτές μέσα από την κυπριακή τηλεόραση και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Οι ιδιόκτητες αποθήκες της στην Φραγκλίνου Ρούσβελτ στη Λεμεσό, δίπλα στο Λιμάνι, περιλαμβάνουν χώρους για ξηρό φορτίο και ψυγεία.
Η Δεύτερη και Τρίτη γενεά της οικογένειας Ρολόγη συνεχίζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εταιρείας οι οποίες σήμερα είναι οι εξής:
Η Εταιρεία είναι μέλος του ΕΒΕ Λεμεσού εδώ και πέραν των 50 ετών. Ο ιδρυτής Γ.Β. Ρολόγης υπήρξε μέλος του Δ.Σ. ΕΒΕ Λεμεσού. Επίσης εκ μέρους του Δ.Σ. του ΕΒΕ Λεμεσού ήταν και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΒΕ για πολλά χρόνια και υπήρξε και αντιπρόεδρος και προεδρεύων του ΚΕΒΕ
Πηγές: