Μπαν Κι-μουν

0 8ος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Image

Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Ο Μπαν Κι-μουν (Ban Ki-moon) διετέλεσε  Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από το 2007 ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και ασχολήθηκε μεταξύ άλλων και με το Κυπριακό. Γεννήθηκε σην Κορέα στις 13 Ιουνίου 1944. Ο Μπαν Κι-μουν έχει λάβει πτυχίο στις Διεθνείς Σχέσεις από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ το 1970 καθώς και M.P.A. από το Χάρβαρντ το 1985. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, εκτός από την μητρική του γλώσσα, τα κορεάτικα ομιλεί αγγλικά γαλλικά γερμανικά και ιαπωνικά. Είναι παντρεμένος και έχει τρία ενήλικα παιδιά.

 

Διπλωμάτης

Υπηρέτησε ως διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας καθώς και στον ΟΗΕ. Άρχισε την διπλωματική του καριέρα τη χρονιά που αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, με την πρώτη του θέση να είναι στο Νέο Δελχί. Σύντομα, απέκτησε τη φήμη του μετριόφρονα και ικανού διπλωμάτη.

Ο Μπαν ήταν υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι το Νοέμβριο του 2006. Τον Φεβρουάριο του 2006 άρχισε την εκστρατεία του για τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Ως Υπουργός Εξωτερικών της Κορέας, ταξίδεψε σε όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή  η κίνηση τον έχρισε κύριο διεκδικητή, διαψεύδοντας τις αρχικές προβλέψεις.

 

ΟΗΕ 

Στις 13 Οκτωβρίου 2006 εκλέχτηκε 8ος Γενικός Γραμματέας από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Την 1η Ιανουαρίου του 2007 διαδέχθηκε τον προκάτοχό του, Κόφι Ανάν και εισήγαγε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σχετικά με τις ειρηνευτικές δυνάμεις και την απασχόληση στον Οργανισμό. Στις 21 Ιουνίου  2011 ανανεώθηκε η θητεία του με ομόφωνη απόφαση των Ηνωμένων Εθνών ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Ο Μπαν έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ισχυρές απόψεις του για την υπερθέρμανση του Πλανήτη ενώ ενεπλάκη σε διάφορες διεθνείς διενέξεις όπως η κρίση στο Σουδάν.  

 

Κυπριακό

Ο Μπα Κι Μουν πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2010 και είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το Κυπριακό.  

 Στόχος της επίσκεψης Μπα Κι Μουν ήταν η υπογραφή συμφωνίας για να κλείσει η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού με βάση έγγραφο συγκλίσεων στις θέσεις των δύο πλευρών που είχε ετοιμάσει ο απεσταλμένος του στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Η συμφωνία δεν επιτεύχθηκε κυρίως λόγω αμφιβολιών του Προέδρου Χριστόφια ο οποίος δεν είχε την υποστήριξη των υπόλοιπων Ελληνοκυπριακών Κομμάτων.

 

Δήλωση

Ο Μπα Κι Μουν κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο αρκέστηκε σε μια δική του δήλωση:

«Αυτό είναι που διαισθάνθηκα σήμερα εδώ – δυο ηγέτες που αγωνίζονται για να εδραιώσουν ένα καλύτερο μέλλον για το λαό. Είμαι ενθαρρυμένος που οι δύο ηγέτες με έχουν προσωπικά διαβεβαιώσει για την κοινή δέσμευσή τους για μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατό» (ΚΥΠΕ, 1/2/10) . Επαίνεσε τους δύο ηγέτες τόσο για την ισχυρή τους δέσμευση όσο και για την ισχυρή τους αποφασιστικότητα, για μια διαδικασία από τους Κύπριους και για τους Κύπριους με στόχο την επανένωση του νησιού. «Και ήθελα να είμαι εδώ τώρα γιατί αναγνωρίζω πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να κτίζουμε το μομέντουμ πάνω σε αυτό που έχουν πετύχει μέχρι τώρα οι ηγέτες…Έχω πει πως ο κόσμος παρακολουθεί. Σήμερα ο κόσμος βλέπει δυο ηγέτες να ορθώνονται έναντι της πρόκλησης…Αλλά έχει ωριμάσει ο χρόνος για να δώσουμε ώθηση προς τα μπροστά. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτοί οι δυο ηγέτες μπορούν να πετύχουν μια κοινά επωφελή λύση… για δεκαετίες ο κόσμος έχει ακούσει για το κυπριακό πρόβλημα. Τώρα είναι η ώρα για λύση του Κυπριακού. Μεταφέρω την υποστήριξη του κόσμου για την Κύπρο στην καρδιά μου. Αλλά το μέλλον της Κύπρου είναι στα χέρια σας».

 

Δήλωση των Ηγετών

Οι Δ. Χριστόφιας και Μ. Ταλάτ επίσης του ζήτησαν να διαβάσει μια δήλωση εκ μέρους τους. Η δήλωση είχε ως εξής:

«Εμείς, ως οι δυο ηγέτες, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την επίσκεψη του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, που επιδεικνύει το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος υπό την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ. Λαμβάνοντας αυτή την ευκαιρία, εκφράζουμε την εκτίμησή μας προς τον Γενικό Γραμματέα για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών όπως εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας και για τις προσπάθειες που στοχεύουν στην εξεύρεση μιας κοινά συμφωνημένης λύσης».

Μετά από αυτή την συμβολική κίνηση ο ίδιος ο ΓΓ ανακοίνωσε τη απόφαση των δύο ηγετών για «συνέχιση των απευθείας συνομιλιών κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου» και αυτό ανεξάρτητα από την προεκλογική εκστρατεία για την ψηφοφορία του Απριλίου στα κατεχόμενα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπα-κι- Μουν έκανε σαφές ότι κυπριακή ιδιοκτησία της λύσης είναι κλειδωμένη και το ότι ο ίδιος αποδέχεται τη βασική αρχή πως «τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα».

 

 

 Πηγή 

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Wikipedia: Μπαν Κι Μουν 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image