Πιερίδη Αγγελική

Αρχαιολόγος και λαογράφος

Image

Αρχαιολόγος- λαογράφος- συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Πάφο στις 25 Φεβρουαρίου  του 1918. Ο πατέρας της ήταν ο Μικρασιάτης γυμνασιάρχης Πασχάλης Πασχαλίδης. Ήταν παντρεμένη με τον λογοτέχνη Γιώργο Φιλίππου Πιερίδη.

Ήταν η πρωτότοκη από τρεις θυγατέρες του ε λογίου Πασχάλη Πασχαλίδη.  Μητέρα της ήταν η Χριστίνα, το γένος Ιωάννη Νικολαΐδη, μεγαλέμπορα από τηΤσάδας, ο οποίος ήταν εξαγωγέας κουκουλιού μεταξοσκώληκα στη Γαλλία και αντιπροσώπευε στην Πάφο τα καταστήματα Louvre (Jean Nicolaides et fils).

Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την περίοδο 1934- 1940. Με την επιστροφή της στην Κύπρο δίδαξε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου από το 1945 μέχρι το 1948. Αργότερα διορίστηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, αρχικά ως αρχειοφύλακας αργότερα ως έφορος αρχείων και στη συνέχεια έφορος του Κυπριακού Μουσείου από το 1964 μέχρι το θάνατό της, το 1973. Πήρε μέρος στις ανασκαφές στα Κούκλια, Έγκωμη και Σαλαμίνα.

 

Μερικά χρόνια πριν το θάνατό της υπέβαλε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την διδακτορική διατριβή της με θέμα Ο πρωτογεωμετρικός ρυθμός εν Κύπρω, η οποία εγκρίθηκε μεταθάνατον και της απονεμήθηκε ο τίτλος της δρος αρχαιολογίας.

 

Ένα μεγάλο μέρος της καριέρας της το αφιέρωσε στη μελέτη της κυπριακής λαογραφίας και μελέτες της έχουν περιληφθεί σε εκδόσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων , το περιοδικό Φιλολογική Κύπρος και πολλά άλλα. Εξέδωσε το βιβλίο Jewllery in the Cyprus Museum, 1971.

Μετά θάνατον δημοσιεύτηκε σε ξεχωριστό τεύχος της επετηρίδας του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών. το Cyprus Embroidery, 1976 και Κυπριακή Λαική Τέχνη, 1980.

 

Πηγή

Βιογραφικό Λεξικό Κυπρίων, Τόμος Β’, Αριστείδης Κουδουνάρης, Λευκωσία 2018

Βιβλιογραφία

Αγγελική Πιερίδου, 1918-1973: χρονολόγιο, εργογραφία: ο άγνωστος στρατιώτης της κυπριακής αρχαιολογίας και λαογραφίας 1996, Ιακώβου, Μαρία, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Λευκωσία