Απλό κι εύκολο αλιευτικό εργαλείο του χεριού που χρησιμοποιείται κυρίως από ερασιτέχνες ψαράδες για ψάρεμα από τη βάρκα. Μοιάζει με το πεταχτάρι και το ψάρεμα μ' αυτήν είναι αρκετά διασκεδαστικό.
Η καθετή αποτελείται από ένα φελλό ή ένα ξύλινο καρούλι στο οποίο βρίσκεται τυλιγμένη η μισίνα. Το μέγεθος της μισίνας εξαρτάται από το είδος των ψαριών που πρόκειται να ψαρευτούν. Η μισίνα λέγεται μάνα. Στην άκρη της δένεται το βαρίδι (μολύβι) καθώς κι ένα παράμαλλο με ένα αγκίστρι που ψαρεύει στον βυθό. Πιο πάνω, σε ύψος 30 εκ. περίπου, δένεται δεύτερο παράμαλλο με αγκίστρι, πιο πάνω δένεται τρίτο, πιο πάνω κάποτε και τέταρτο και πέμπτο, ανάλογα με το είδος των ψαριών που θα ψαρευτούν. Το συνηθισμένο μήκος των παράμαλλων είναι 25 εκ. και της μάνας 50 οργιές περίπου. Το σημείο από το οποίο αρχίζουν τα παράμαλλα ενώνεται με την μάνα με ένα στριφτάρι. Συνηθισμένα ψάρια που ψαρεύονται στην Κύπρο με την καθετή, είναι:
1. Οι ποντικοί* (σε βάθος 3 - 6 οργιές περίπου).
2. Οι πέρκες* (σε βάθος 3 - 18 οργιές περίπου).
3. Οι χάννοι* (στις 20 οργιές περίπου).
4. Τα λιθρίνια * (συνήθως σε βάθη πάνω από 20 οργιές).
Το τσίμπημα του ψαριού στο αγκίστρι γίνεται εύκολα αισθητό στα δάκτυλα του ψαρά που κρατούν τη μάνα. Βέβαια το βάρος του μολυβιού της καθετής, τα είδη και μεγέθη των αγκιστριών και τα δολώματα που χρησιμοποιούνται, εξαρτώνται από το βάθος και από τα είδη των ψαριών που θα ψαρευτούν.