Καζάβιν

Image

Imperata cylindrica. Οικογένεια: Αγρωστωδών. Αυτοφυόμενο στην Κύπρο ζιζάνιο που πολύ δύσκολα εξοντώνεται. Αρέσκεται σε αμμώδη, κάπως υγρά και υφάλμυρα εδάφη, κυρίως στις όχθες ποταμών και λιμναζόντων νερών, αφθονεί δε στους ποταμούς και στους βάλτους του Συριανοχωριού.

 

Μοιάζει με μικρό καλάμι, το δε ύψος του φθάνει τα τρία περίπου μέτρα. Ανθίζει κατά τον Ιούλιο και τα λουλούδια του μοιάζουν με κάτασπρα μεταξένια μαλλιά, γι' αυτό και τα τελευταία χρόνια φυτεύεται και ως καλλωπιστικό. Τα φύλλα του τα χρησιμοποιούσαν παλαιότερα για να κατασκευάζουν ένα είδος σχοινιού, τον λεγόμενο τόνον, με τον οποίο έπλεκαν το κάθισμα των ξύλινων καρεκλών οι καρεκλάδες στα χωριά. Τέτοιες καρέκλες, που λέγονταν τόνενες, βρίσκονται ακόμη σε χρήση στα χωριά της Ορεινής και της Μαραθάσας.

 

Βλέπε λήμμα: Καρεκλάς ή τσαεράς

 

Στο διαμέρισμα Μόρφου, με το καζάβιν κατασκεύαζαν και τις καλύφες (=καλύβες) στα μποστάνια τους. Στο χωριό Καπούτι ανθούσε η βιομηχανία του καζαβκιού για την κατασκευή των ψαθκιών, που χρησιμοποιούνταν ως ταπέτα στα σπίτια, ιδίως τον χειμώνα. Σε κάθε σπίτι υπήρχε και ο αργαλειός των ψαθκιών, όλες δε οι γυναίκες του χωριού ασχολούνταν με την κατασκευή τους. Μόλις τέλειωνε ο θερισμός, σχεδόν όλοι οι άνδρες του χωριού πήγαιναν στο Συριανοχώρι, όπου νοίκιαζαν εκτάσεις με καζάβκια και τα μάζευαν για να αποξηρανθούν, ώστε να αρχίσουν να κατασκευάζουν τα ψαθιά για τον χειμώνα. Το χωριό Καζιβερά ή Καζαβερά πήρε πιθανώς το όνομά του από τα πολλά καζάβκια που το περιτριγύριζαν.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια