Επιχειρηματίας, πρόεδρος της Ανόρθωσης. Ο Κίκης Κωνσταντίνου γεννήθηκε στις 18 Μαίου 1939 στην Αμμόχωστο και μετά την πραγματοποίηση των σπουδών του στην Ελλάδα από πολύ ενωρίς ανέπτυξε επιχειρηματική δράση. Πέθανε στις 24 Οκτωβρίου 2023.
Διετέλεσε επί 8 χρόνια πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ στη δεκαετία του 1980 και για 13 χρόνια πρόεδρος του Σωματείου της Αμμοχώστου Ανόρθωση.
Σε νεαρή ηλικία λίγο πριν την Τουρκική Εισβολή στράφηκε στην ανάπτυξη της περιοχής της Αγίας Νάπας, ιδρύοντας το πρώτο ξενοδοχείο στην περιοχή το γνωστό Nissi Beach πάνω σε χαλίτικη κρατική γη μαζί με τον επιχειρηματία Παύλο Παυλάκη.
Το 1976, το Nissi Beach βρισκόταν σε λειτουργία και ήταν η πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα που λειτουργούσε στη χώρα μετά τις μαύρες μέρες της τουρκικής εισβολής και των βομβαρδισμών αλλά και της παράνομης κατοχής των περίφημων ξενοδοχειακών μονάδων του Βαρωσιού και της απώλειας του 80% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας. Μάλιστα μέχρι και το 1975, στα bungalows του ξενοδοχείου φιλοξενούνταν πρόσφυγες.
Στις 3 Οκτωβρίου 2019 ο Δήμος Αγίας Νάπας τον ανακήρυξε σε επίτιμο δημότη και τον τίμησε για την πρωτοποριακή του συνεισφορά στην τουριστική ανάπτυξης της περιοχής.
» Βλέπε συνέντευξη-Βίντεο: Τουρισμός και Αγία Νάπα
Ανόρθωση
Για πάρα πολλούς φίλους και οπαδούς της Ανόρθωσης είναι ο κορυφαίος πρόεδρος που είχε ποτέ η ομάδα τους! Ανέλαβε την Ανόρθωση το 1989, διαδεχόμενος τον Στέλιο Φρεναρίτη, με στόχο να κάνει ξανά την ομάδα της Αμμοχώστου μια από τις μεγάλες δυνάμεις του ποδοσφαίρου.
Όταν αποχωρούσε το 2003 άφησε πίσω του μεγάλο οικονομικό χρέος μεν αλλά από την άλλη πέτυχε σχεδόν κάθε στόχο που έθεσε. Κατέκτησε 5 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα, έκανε το στάδιο "Αντώνης Παπαδόπουλος" την ισχυρή έδρα της ομάδας, ενώ χτύπησε και την πόρτα των ομίλων του Champions League αρκετές φορές!
Πολιτική
Ο Κίκης Κωνσταντίνου από νεαρή ηλικία στρατεύθηκε πολιτικά στο χώρο της Ενωτικής -Δεξιάς και αποτελούσε μέλος της αντιμακαριακής παράταξης. Το 1971 μετά τη μυστική άφιξη του Στρατηγού Γρίβα στην Κύπρο (31 Αυγούστου 1971) έγινε μέλος της ΕΟΚΑ Β και υπηρέτησε ως τομεάρχης της οργάνωσης στην περιοχή Αμμοχώστου. Ο θάνατος όμως του Στρατηγού Γρίβα στις 27 Ιανουαρίου 1974 θα προκαλέσει πλήρη διάσπαση στις τάξεις της Οργάνωσης. Τα ικανότερα στελέχη της οργάνωσης διαφωνούν μεταξύ τους και ακολουθούν ξεχωριστή πολιτική. Ο Κίκης Κωνσταντίνου μετά την φυγή του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Β Γεώργιου Καρούσου ανέλαβε για ένα μικρό χρονικό διάστημα μαζί με το Λευτέρη Παπαδόπουλο από τη Λεμεσό θέση συναρχηγού της οργάνωσης. Και οι δύο συμφωνούσαν ότι η δράση της ΕΟΚΑ Β μετά το θάνατο του Γρίβα έπρεπε να συνεχιστεί, αλλά κάποια άλλα στελέχη πίστευαν ότι έπρεπε να διαλυθεί. Ο δικτατορας Δημήτριος Ιωαννίδης από την Αθήνα που ήθελε να ελέγξει άμεσα την οργάνωση για να μην αυτοδιαλυθεί έστειλε στην Κύπρο ως ηγέτη της ΕΟΚΑ Β τον Αθανάσιο Σκλαβενίτη. Ο Κίκης Κωνσταντίνου μέχρι την Τουρκική Εισβολή υπηρετούσε ως τομεάρχης της ΕΟΚΑ Β στην περιοχή Αμμοχώστου.
Συνωμοσία
Κατά ένα αστείο τρόπο ο Κίκης Κωνσταντίνου ενεπλάκη και στη γνωστή υπόθεση της συνωμοσίας του "Μεγάλου Εγκεφάλου" που εξυφάνθηκε από τον Σπύρο Κυπριανού το 1978.
Στις 8 Ιουλίου 1978 ο Τάσσος Παπαδόπουλος μίλησε σε δημόσια εκδήλωση κατά του Σπύρου Κυπριανού, λέγοντας ότι παρεξέκλινε από τις πολιτικές παρακαταθήκες του Μακαρίου. Ο Κυπριανού, ο οποίος βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, πίστεψε ότι πίσω από την αμφισβήτησή του υπήρχε διεθνής συνωμοσία, που στόχο είχε την πολιτική και φυσική εξόντωσή του. Στη συνωμοσία σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελευθέρου ενέχονταν ο πρώην Πρώτος Γραμματέας της πρεσβείας της Δυτικής Γερμανίας στη Λευκωσία Πολ Κούπγιουρν "που ήταν και ο οικονομικός εγκέφαλος της υπόθεσης", ο οποίος λειτουργούσε κατ εντολή του Γερμανικού Κόμματος του Γιόζεφ Στράους στη Γερμανία. Μέρος της συνωμοσίας υπήρξε σύμφωνα με τον Σπύρο Κυπριανού και ο Κίκης Κωνσταντίνου (η μόνη σχέση που τελικά προέκυψε ήταν ότι ο Κίκης Κ είχε ένα σκύλο που ονομάζόταν Στράους) ο οποίος συνελήφθη με το μαγιό από παραλία της Αγίας Νάπας και οδηγήθηκε σε αστυνομικό σταθμό για να του ληφθεί κατάθεση. Σύμφωνα με τη ψιθυρολογία που κατεγραφε ο συντάκτης του Φιλελευθέρου Ανθος Λυκαύγης "συνωμότες στην Κύπρο ήταν ο πρώην αρχηγός της ΕΟΚΑ Β Κίκης Κωνσταντίνου, ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Γλαύκος Κληρίδης".
Στο γερμανικό "συνωμοτικό" κύκλωμα αποδόθηκαν όλα τα κακά που είχαν συμβεί στην Κύπρο, περιλαμβανομένου και του πραξικοπήματος. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο η αστυνομία είχε ανοίξει του φακέλους για τις εξής υποθέσεις:
Στις 17 Ιουλίου 1978 ο Σπύρος Κυπριανού έπαυσε από τη θέση του τον Τάσσο Παπαδόπουλο που υπηρετούσε τότε ως διαπραγματευτής στο Κυπριακό. Σε μακροσκελή επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα άφηνε υπονοούμενα για συμμετοχή του στη συνωμοσία.
Πηγές: