Γεωμετρική Εποχή

Η κοινωνία κατά τη Γεωμετρική Εποχή

Image

Στην Κύπρο αυτή την περίοδο συνυπάρχουν οι παλαιοί κάτοικοι του νησιού οι λεγόμενοι Ετεοκύπριοι, οι Έλληνες Αχαιοί που ήρθαν στην Κύπρο κυρίως από την Πελοπόννησο και αργά αλλά σταθερά επιβάλλουν την πολιτική και πολιτιστική τους κουλτούρα στο νησί, αλλά και οι Φοίνικες έμποροί οι οποίοι συγκεντρώνονται κυρίως στην περιοχή του Κιτίου.

 

Γύρω στο 1100 π. Χ. μετανάστευσαν στην Κύπρο  περισσότεροι Έλληνες και ενώθηκαν με τον ήδη υπάρχοντα αιγαιακό πληθυσμό, εξαιτίας των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν στο νησί. Αυτό το νέο κύμα μεταναστών ισχυροποίησε τον ελληνικό πληθυσμό, σε τέτοιο σημείο ώστε να αισθανθεί σίγουρος για την πολιτική του δύναμη και να προχωρήσει στη διακοπή των δεσμών του με τον ντόπιο πληθυσμό και να εγκατασταθεί σε νέες πόλεις. Αυτές εξελίχθηκαν σταδιακά σε ανεξάρτητες πόλεις – κράτη.

 

Σε ορισμένες πόλεις, και ιδιαίτερα στην Παλαίπαφο, υπήρχε μια αριστοκρατική ελίτ, που αποτελείτο από τους Έλληνες που έφταναν στο νησί σε οργανωμένα σύνολα, με ηγέτες από την άρχουσα τάξη. Αυτοί οι ηγέτες είχαν τη δυνατότητα να οργανώσουν τη μεταφορά τους με πολεμικά πλοία, σε μια περίοδο κατά την οποία η πειρατεία δυσχέραινε το διάπλου της Μεσογείου.

 

Οι Έλληνες άποικοι είχαν υψηλό βιοτικό επίπεδο, αφού όπως αποκαλύφθηκε από τις ανασκαφές χρησιμοποιούσαν λουτρά και λουτήρες, αγγεία με γραπτή διακόσμηση κατ΄ απομίμηση των αιγαιακών προτύπων, νέα όπλα και αντικείμενα προσωπικής χρήσης, νέους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Στα μέσα της Κυπρογεωμετρικής Εποχής αρχίζει μια βαθμιαία συγχώνευση του ελληνικού και του ετεοκυπριακού πολιτισμού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Λαπήθου, όπου στις αρχές του 11 – 10 ου αι. π.Χ.  υπήρχαν δύο νεκροταφεία, το ένα για τον ελληνικό πληθυσμό και το άλλο για τον αυτόχθονα πληθυσμό. Στη Μέση της Κυπρογεωμετρικής Εποχής αυτός ο αυστηρός διαχωρισμός δεν υπάρχει πια. Το ίδιο παρατηρείται στο Μάριον και το Ιδάλιον.

 

Δεν γνωρίζουμε, ακόμη, επακριβώς τις θέσεις κατοίκησης του 11ου αι. π.Χ. Οι πληροφορίες μας προέρχονται από τα νεκροταφεία που έχουν εντοπισθεί και ανασκαφεί.

 

Κρίνοντας από την έκταση των νεκροταφείων της Παλαιπάφου (στις περιοχές Σκάλες και Πλάκες) μπορούμε να υποθέσουμε πως αυτή η πόλη ήταν μία από τις μεγαλύτερες στο νησί.

 

Ετεοκύπριοι

Είναι οι πρώτοι, οι γνήσιοι (αυτόχθονες) κάτοικοι της Κύπρου, δηλαδή αυτοί που κατοικούσαν στο νησί πριν εγκατασταθούν οι Αχαιοί και οι Φοίνικες. Ο όρος Ετεοκύπριοι είναι δημιούργημα των νεότερων μελετητών κατ΄ αναλογία με τον όρο Ετεοκρήτες που υποδηλώνει τους αυτόχθονες Κρητικούς και τον συναντούμε στον Όμηρο (ραψ. τ.176)