Η μεγαλύτερη φαρμακευτική βιομηχανία της Κύπρου. Ιδρύθηκε το 1976 από τον ο Δρ. Ανδρέα Πίττα, ο οποίος ξεκίνησε με μόλις οκτώ εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται έως και σήμερα στην εταιρεία και λίγες μηχανές (παραγωγής δισκίων, γεμίσματος καψουλών, συσκευασίας). Μέσα σε λίγες δεκαετίες η Medochemie μεταμορφώθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων διεθνώς. Chief Operations Officer της εταιρίας από το 2019 είναι η Δάφνη Πίττα η οποία από το 2003 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Λεμεσός
Έχει ως έδρα της την Λεμεσό και οι εργασίες εκτείνονται στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική την Ασία και την Αμερική. Διαθέτει σε διάφορες χώρες 21 κεντρικά γραφεία και έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο αξιόπιστων εμπορικών αντιπροσώπων και συνεργατών, που της επιτρέπει να δραστηριοποιείται σε 107 χώρες σε όλον τον κόσμο.
Σήμερα η Medochemie Ltd διαθέτει 13 υπερσύγχρονες παραγωγικές μονάδες και εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 9 βρίσκονται στην Κύπρο, μία στη Ολλανδία και τρείς στο Βιετνάμ. Έχει αποκτήσει και διατηρεί 4.355 άδειες κυκλοφορίας για 630 διαφορετικά φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία κατατάσσονται σε περισσότερες από 10 θεραπευτικές κατηγορίες.
Κινητήριος δύναμη της εταιρείας είναι οι 1880 εξειδικευμένοι, ταλαντούχοι, εργαζόμενοι διαφόρων εθνοτήτων, οι οποίοι απασχολούνται στις μονάδες παραγωγής και τα γραφεία της Medochemie σε όλον τον κόσμο.
Η Medochemie είναι ιδρυτικό μέλος του οργανισμού Φάρμακα για την Ευρωπή (Πρώην EGA).
Συμμετοχή στην Οικονομία
Η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα κυπριακά φάρμακα αποτελούν τον 1ο εξαγωγικό τομέα της Κύπρου εδώ και αρκετά χρόνια. Το 2017 οι εξαγωγές των κυπριακών φαρμάκων έφεραν συνάλλαγμα αξίας 272 εκατ. ευρώ, ενώ ο αμέσως επόμενος τομέας των τροφίμων προσέφερε 166 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές για τις χώρες της Ε.Ε. και ειδικά της ομάδας του ευρώ αποτελούν κρίσιμο δείκτη για την επάρκεια της συναλλαγματικής ρευστότητας και της ομαλής οικονομικής λειτουργίας της αγοράς. Συγκεκριμένα έχει συμμετοχή 28% στο συνόλο των Κυπριακών Εξαγωγών.
Ο μοναδικός τομέας της κυπριακής οικονομίας στον οποίο υπάρχει ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών είναι αυτός των φαρμάκων, λόγω του δυναμισμού και της αποτελεσματικότητας της κυπριακής φαρμακοβιομηχανίας. Στον τομέα εργοδοτούνται περίπου 2.000 άτομα στην Κύπρο, με το μεγαλύτερο ποσοστό, λόγω των μεγάλων απαιτήσεων του τομέα της υψηλής τεχνολογίας, να καταλαμβάνεται από επιστήμονες.
Πολύ σημαντική είναι επίσης η επάρκεια ενός κράτους στα φάρμακα, δυνατότητα την οποία προσφέρει σήμερα η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία, αφού εκτός από την ανθρωπιστική συνεισφορά της με την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των πολιτών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, προσδίδει επιπλέον προστιθέμενη αξία με την ανάπτυξη του τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Η αξία τού να διαθέτει μια χώρα ισχυρό παραγωγικό τομέα έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πρόσφατη οικονομική κρίση, η οποία επέφερε συρρίκνωση όλων σχεδόν των τομέων της οικονομίας και πολύ μεγάλο αριθμό ανέργων. Η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία, όχι μόνο στάθηκε όρθια σε αυτή την οικονομική λαίλαπα, όχι μόνο δεν μείωσε τον αριθμό των υπαλλήλων, αλλά επιπλέον κατάφερε να συνεχίσει να αναπτύσσεται, κράτησε σταθερούς τους μισθούς και προχώρησε στην εργοδότηση δεκάδων νέων του τόπου μας. Μόνο η Medochemie προσέλαβε τα τελευταία πέντε χρόνια τριακόσιους εβδομήντα νέους οικογενειάρχες.
Διακρίσεις:
Πηγή: