Ακτιβίστρια - μέλος της Αριστεράς. Η Ελέγκω Παρτζίλη γεννήθηκε στη Λευκωσία τον Ιούλιο του 1918 σε μια οικογένεια με αναπτυγμένη την ανάγκη της κοινωνικής αλληλεγγύης ως μορφή πάλης. Ο πατέρας της Μάρκος Χαραλάμπους, με καταγωγή το Λευκόνοικο, υπήρξε πρωτοστάτης στην ίδρυση του Συνεργατικού Κινήματος.
Μαθήτρια ακόμα κατέγραψε τις πρώτες δράσεις και νίκες για το κοινωνικό σύνολο. Όταν το Διδασκαλείο Φανερωμένης αρνήθηκε να επιτρέψει σε μια φτωχή συμμαθήτρια της να παρακαθήσει στις τελικές εξετάσεις, η Ελέγκω αντέδρασε και πρωτοστάτησε στην οργάνωση της πρώτης (καταγεγραμμένης τουλάχιστον) επιτυχημένης μαθητικής απεργίας.
Το 1943 παντρεύτηκε τον Αντώνη Παρτζίλη από την Αμμόχωστο με τον οποίον απέκτησαν τρία παιδιά, το Μάρκο τη Μάρω και τον Άντη Παρτζίλη. Ο Δήμος Αμμοχώστου που τότε πρωτοστατούσε σε δράσεις, πράξεις και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης της ανέθεσε την οργάνωση του παιδοκομικού και βρεφοκομικού σταθμού του Δήμου. Ο παιδοκομικός σταθμός στην Αμμόχωστο πραγματοποιούσε, με την συμμετοχή μαθητών και γονέων, εκδηλώσεις για την Μέρα του Παιδιού, την Διεθνή Μέρα της Γυναίκας και την Πρωτομαγιά.
ΠΟΓΟ
Το 1950 πρωτοστάτησε ως ιδρυτικό μέλος της Παγκύπριας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών. που αποτελεί τη γυναικεία οργάνωση του ΑΚΕΛ, στην οποία συμμετείχε ενεργά. Το 1959, η ΠΔΟΓ έδωσε τη θέση της στην ΠΟΓΟ ώστε το προοδευτικό γυναικείο κίνημα να διεκδικήσει τη θέση του στο μέλλον της ανεξάρτητης πια Κύπρου. Από το 1982 μέχρι το 1992, που η Ελέγκω Παρτζίλη βρισκόταν στην Προεδρία της ΠΟΓΟ, έγινε το πρόσωπο της ΠΟΓΟ εντός και εκτός Κύπρου. Σε κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και διαδηλώσεις, η Ελέγκω ήταν στην πρώτη γραμμή κρατώντας ένα πλακάτ για το πολυαγαπημένο της Βαρώσι, ένα πανό για την ισοτιμία της γυναίκας, ένα περιστέρι για την ειρήνη και την ελευθερία.
» ΠΟΓΟ: Ημέρα της Γυναίκας 1982 - Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ
ΠΕΠ
Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 εγκαταστάθηκε στην Ορμήδεια όπου ανέλαβε ως λειτουργός κοινωνικής ευημερίας και παράλληλα δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων όπου και διετέλεσε Εκτελεστική Γραμματέας της.
» Βλέπε λήμμα: Οι πρόσφυγες της Κύπρου
Η Ελέγκω είχε παράλληλα και έντονη δράση στο διεθνές γυναικείο κίνημα για την οποία τιμήθηκε από την Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών το 2005 στο Παρίσι.
Πέθανε στις 26 Δεκεμβρίου 2015.
Πηγές: