Γιατρός. Ο Βάσος Βασιλείου υπήρξε δραστήριο μέλος της Αριστεράς στην Κύπρο. Παντρεύτηκε την Φωφώ Βασιλείου, οδοντίατρο και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά τον Γιώργο Βασιλείου, μετέπειτα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ηθοποιό Μόνικα Βασιλείου.
Μετά τα Οκτωβριανά, λόγω της στάσης τους κατά της αποικιοκρατίας εξορίστηκαν στην Αθήνα. Στη συνέχεια μετά το 1936 λόγω της Κομουνιστικής τους ιδεολογίας εξορίστηκαν στη Μυτιλήνη από τη δικτατορία Ιωάννη Μεταξά.
» Βλέπε Αφιέρωμα: Αριστερά και Κύπρος
Ο οφθαλμίατρος Βάσος και η Φωφώ Βασιλείου κατάφεραν να επαναπατριστούν στην Κύπρο το 1941, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ελλάδα. Ακολουθώντας τη διαδρομή Αϊβαλί – Άδανα – Αμάσεια, έφτασαν στο Βαρώσι με ένα καΐκι και εγκαθίστανται στην Πάφο. Το 1944 η Φώφη Βασιλείου αναζητούσε τρόπους να συνδράμει οικονομικά τις γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι κατατάγηκαν στο Κυπριακό Σύνταγμα που πήρε μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποφάσισε να ανεβάσει μία ερασιτεχνική, θεατρική παράσταση, στην οποία για πρώτη φορά έλαβε μέρος και η κόρη της Μόνικα σε ηλικία 8 ετών.
ΑΚΕΛ
Ο Βάσος και η Φώφη Βασιλείου ήταν παρόντες στην Ιδρυτική Συνέλευση του ΑΚΕΛ, στη Σκαρίνου, στις 14 του Απρίλη 1941, στην οποία παρευρέθηκαν και άλλοι γνωστοί κομμουνιστές αλλά και γνωστοί πολιτευτές και δημοκρατικοί άνθρωποι, μη κομμουνιστές: Μεταξύ άλλων έλαβαν μέρος οι Πλουτής Σέρβας, ΓΓ του ΚΚ, Μίνως Περδίος, Μιλτιάδης Χριστοδούλου, Τεύκρος Ανθίας, Σταύρος Παντζιαρής, Νίκος Στράτος, Μάρκος Μαρκουλλής, Χρίστος Σαββίδης, Κυπρίδημος Χ" Νικόλα, Χαραλ. Σολομωνίδης, Βάσος Βασιλείου και Φωφώ Βασιλείου.
Εμφύλιος
Το 1949, ο Βάσος Βασιλείου ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του ΚΚΕ για αποστολή γιατρών στο βουνό, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, φεύγει μαζί με την οικογένειά του από τη Λεμεσό και φθάνει στο Βίτσι μέσω Παρισιού, Βουδαπέστης, Βελιγραδίου και Τιράνων. Στο μεταξύ είχε αφήσει την οικογένειά του στη Βουδαπέστη.
» Βλέπε λήμμα: Νικος Ζαχαριάδης
Θα πρέπει να ήταν από τους τελευταίους που κατατάχθηκαν στον ΔΣΕ, γιατί έφθασε στον προορισμό του στα τέλη Μαΐου του 1949, ελάχιστους μήνες πριν από τη λήξη του Εμφυλίου! Ξανασυνάντησε την οικογένειά του στην Τασκένδη το 1950, όπου σταδιοδρόμησε ως οφθαλμίατρος.
Όταν το 1960 ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, επετράπη να επιστρέψουν οι πολιτικοί εξόριστοι και η οικογένεια Βασιλείου βρέθηκε ξανά στην ιδιαίτερη πατρίδα της. Στη Λεμεσό η Μόνικα Βασιλείου ίδρυσε με τον σπουδαίο συνάδελφό της, Ιάκωβο Καμπανέλλη, το εργατικό θέατρο «Νέο Θέατρο Λεμεσού».
Πηγή:
www.polignosi.com