Αργυρίου Αμερίκος

Ο διάσημος παιδίατρος της Λεμεσού

Image

Γιατρός. Ο Αμερίκος Αργυρίου γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1924 στήν Πόλη Χρυσοχούς της επαρχίας Πάφου. Παντρεύτηκε την Ελένη Δρόσου καί έκανε τρία παιδία την Μύρια , την Σύση και τον Αργύρη. Απεβίωσε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στη Λεμεσό αφήνοντας πίσω του μεγάλο και σημαντικό επιστημονικό και κοινωνικό έργο.

  

Το όνομα 

Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσής του ξεκινάει από το οικογενειακό περιβάλλον και το όνομα Αμέρικος που του δόθηκε. Ο πατέρας του, Αργύρης, σκόπευε να μεταναστεύσει μόνιμα στην Αμερική, ακολουθώντας τα υπόλοιπα αδέρφια του, άλλαξε όμως γνώμη όταν παντρεύτηκε και αποφάσισε να φτιάξει οικογένεια στην Πόλη Χρυσοχούς. Η σύντομη εμπειρία της ξενιτιάς, αποτυπώθηκε στα ονόματα των παιδιών του, τη Βιργινία και τον Αμέρικο.

 

Ο πατέρας του, με τη συμβολή του αδελφού του, Σωκράτη, δημιούργησε αντιπροσωπεία πετρελαιοειδών Shell, αναλαμβάνοντας την αποκλειστικότητα τροφοδοσίας του μεταλλείου της Λίμνης. Ασχολήθηκε επίσης με το εμπόριο τροφίμων, χαρουπιών και αμυγδάλων. Ο Αμέρικος ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας και ο πατέρας του φρόντισε να φοιτήσει στα πιο σημαντικά γυμνασιακά ιδρύματα της Κύπρου.  Αποφοίτησε απο το Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία το 1941 και στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Οι διακρίσεις του άρχισαν από τότε, αφού ήταν ο μικρότερος σε ηλικία απόφοιτος του Παγκυπρίου Γυμνασίου, σε ηλικία μόλις 16,5 ετών.

 

Σπουδές 

Ακολούθησαν σπουδές στην ιατρική σχολή του Εθνικού καί Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί ξεκίνησε και η πρώτη του πολιτικοποίηση αφού ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΦΕΚ. Πολύ αργότερα δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο χώρο της ΕΔΕΚ.

 

Μετά την Ελλάδα συνέχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό. Μετεκπαιδεύτηκε στην Παιδιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο και με υποτροφία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας παρακολούθησε, για ένα χρόνο, δημόσια υγεία βρεφών και μητέρων στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Βηρυτού.  Εργάστηκε σε αριθμό νοσοκομείων της Μεγάλης Βρετανίας καί απέκτησε την ειδικότητα της Παιδιατρικής. Υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου (ΠΕΚ) καί Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Ήταν Ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος τού Ιδρύματος Θεοτόκος και του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής και βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την τιμητική Διάκριση του Ευρωπαίου Πολίτη. 

 

» Βλέπε και Αφιέρωμα: Ιατρική στην Αρχαία Κύπρο

 

Θεοτόκος

Ίδρυσε το Ίδρυμα «Θεοτόκος», το 1969 το οποίο πρώτο στόχο είχε τη δημιουργία οικοτροφείου για τη φροντίδα των βαριά υστερημένων παιδιών και την εκπαίδευση και ανάπτυξη των ελαφρότερα υστερούντων παιδιών. Στη συνέχεια προχώρησε στη δημιουργία αλυσίδας ιδρυμάτων, συνδέσμων και υπηρεσιών στη Λεμεσό για απεξάρτηση από το Ίδρυμα, εμπλέκοντας πολλούς εθελοντές, συνεργάτες και φίλους του έργου του. Το 1988 ίδρυσε το Κέντρο Πρόληψης Πνευματικής Καθυστέρησης, καθιερώνοντας εθνικά προγράμματα, καλύπτοντας ολόκληρο τον πληθυσμό της Κύπρου, εντελώς δωρεάν. Ο γιατρός Αμερίκος Αργυρίου, όμως, ήθελε να συμβάλει και στην πρόληψη της νοητικής υστέρησης, αφού έβλεπε τόσο έντονα τις δυσκολίες που υπάρχουν στην περίθαλψη και αποκατάσταση αυτών των παιδιών. Το 1988 ίδρυσε το Κέντρο Πρόληψης Πνευματικής Καθυστέρησης, καθιερώνοντας εθνικά προγράμματα, καλύπτοντας ολόκληρο τον πληθυσμό της Κύπρου, εντελώς δωρεάν. Το πρώτο πρόγραμμα αφορούσε την έγκαιρη ανίχνευση του υποθυρεοειδισμού και της φαινυλοκετονουρίας. Δύο ασθένειες, οι οποίες αν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα κατά τη βρεφική περίοδο, οδηγούν σε σοβαρές μόνιμες νευρολογικές παθήσεις.

 

Προγεννητική 

Τον Απρίλιο του 1991 καθιερώθηκε το δεύτερο πρόγραμμα προγεννητικού ελέγχου για ανίχνευση χρωμοσωμιακών ανωμαλιών, κυρίως για το σύνδρομο Down και διάφορες ανωμαλίες του νωτιαίου σωλήνα.  Από το 2001, σε συνεργασία με τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, το Κέντρο αναλαμβάνει τον βιοχημικό έλεγχο και την υπερηχογραφική αξιολόγηση του εμβρύου. Το 2003 το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής -όπως μετονομάσθηκε στην πορεία του- εγκαινίασε το τρίτο πρόγραμμά του, το οποίο αφορούσε την ανίχνευση της απώλειας ακοής στα νεογνά. Το 2015 το Κέντρο συνεχίζει τις δραστηριότητές του, συντονίζοντας και ενσωματώνοντας όλες τις νέες εξελίξεις στην προληπτική παιδιατρική.

 

Διακρίσεις 

O Δρ Αμερίκος Αργυρίου συγκαταλέχθηκε στη λίστα με τις 50 συνολικά προτάσεις που επιλέχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως νικητές για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2017. Τιμήθηκε επίσης επάξια από πολλούς κοινωνικούς και ιατρικούς φορείς.

 

Το Φεβρουάριο του 2003 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τίμησε τον Δρα Αργυρίου με το Αριστείον ΕπιστήμώνΣτις 11 Ιουνίου 2016 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τίμησε τον Δρα Αμερίκο Αργυρίου με το Μετάλιο Εξαιρετικής Προσφορά.

 

Το 2014, η Βουλή των Αντιπροσώπων, διά του Προέδρου της Γιαννάκη Ομήρου, τίμησε τον άξιο γιατρό και η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου τον ανέδειξε σε Επίτιμο Πρόεδρό της. Τον γιατρό Αμέρικο Αργυρίου διαδέχθηκε στην προεδρία του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής ο γιος του, παιδίατρος Αργύρης Αργυρίου.

 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Φωτογραφικό Υλικό All About Limassol

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image