Ο Πάπας Φραγκίσκος (λατινικά: Franciscus), κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936 στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες από Ιταλούς γονείς. Στις 13 Μαρτίου 2013 εξελέγη ως ο 266ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και έχει ως έδρα του το Βατικανό. Είναι ο πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική, αλλά και από την Αμερικανική Ήπειρο γενικά, καθώς επίσης και ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας. Επισκέφθηκε την Κύπρο από τις 2-4 Δεκεμβρίου 2021. Εγινε δεκτός από τους Λατίνους της Καθολικής Κοινότητας της Κύπρου αλλά και από την πολιτική ηγεσία της χώρας με ιδιαίτερες τιμές.
Πορεία
Πριν την εκλογή του ως Πάπα, υπηρετούσε ως καρδινάλιος από το 2001. Ήταν αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες από το 1998. Μετά τις σπουδές του στη σχολή στο Βίλα Ντεβότο, εντάχθηκε στο τάγμα των Ιησουιτών στις 11 Μαρτίου του 1958. Ο Μπεργκόλιο έλαβε πανεπιστημιακό τίτλο στη Φιλοσοφία από το Κολέγιο Μάξιμο Σαν Χοσέ στο Σαν Μιγκέλ ντε Τακουμάν και στη συνέχεια δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία στο Κολέγιο της Ιμακουλάδα στη Σάντα Φε και στο Κολέγιο του Σαλβαδόρ (Σωτήρος) στο Μπουένος Άιρες.. Χειροτονήθηκε ιερέας στις 13 Δεκεμβρίου του 1969 από τον αρχιεπίσκοπο Χοσέ Ραμόν Καστελλάνο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Σαν Μιγκέλ. Ο Μπεργκόλιο υπηρέτησε ως διδάσκαλος των δοκίμων και δίδασκε ως Θεολόγος. Ο ίδιος σε συνεντεύξεις του ανέφερε ότι στα νιάτα του έπαιζε ποδόσφαιρο και μάλιστα δεν προόριζε τον εαυτό του για ιερέα. Στράφηκε όπως είπε στην Εκκλησία μετά από μια ερωτική απογοήτευση.
Πάπας
Κατά τη δεύτερη ημέρα του Κονκλαβίου του 2013, μετά από την παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣΤ, εξελέγη Πάπας. Αν και δεν είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας (ο Γρηγόριος Γ΄, συριακής καταγωγής, διετέλεσε Πάπας από το 731 έως το 741), είναι ο πρώτος Νοτιοαμερικανός Πάπας.
Το 2017 αναγνώρισε τον Πάπα Ιωάννη Πάυλο Α΄ ως σεβάσμιο (venerable) που αποτελεί το δεύτερο στάδιο από τα τέσσερα της διαδικασίας αγιοκατάταξης.
Στην πρώτη του ομιλία, στις 16 Μαρτίου 2013, ο Φραγκίσκος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε επιλέξει να ονομαστεί προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης (1182-1226), επειδή ανησυχούσε ιδιαίτερα για την ευημερία των φτωχών. Εξήγησε ότι, όταν έγινε σαφές κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας του κονκλαβίου ότι θα εκλεγεί ως νέος επίσκοπος της Ρώμης, ο Βραζιλιάνος καρδινάλιος Κλαούντιο Ούμες τον προσέγγισε και του ψιθύρισε: «Μην ξεχάσεις τους φτωχούς», κάτι που έκανε τον Μπεργκόλιο να σκεφτεί τον Άγιο. Ο Μπεργκόλιο είχε εκφράσει προηγουμένως τον θαυμασμό του για τον Άγιο Φραγκίσκο, εξηγώντας ότι «έφερε στον Χριστιανισμό μια ιδέα της φτώχειας ενάντια στην πολυτέλεια, την υπερηφάνεια, την ματαιοδοξία των πολιτικών και εκκλησιαστικών δυνάμεων της εποχής. Άλλαξε την ιστορία».
Ήταν η πρώτη φορά που ένας πάπας ονομαζόταν «Φραγκίσκος». Την ημέρα της εκλογής του, το Βατικανό διευκρίνισε ότι το επίσημο παπικό όνομά του θα ήταν «Φραγκίσκος» και όχι «Φραγκίσκος Α΄», καθώς δεν υπήρχε λόγος ύπαρξης αρίθμησης γι΄ αυτόν. Ένας εκπρόσωπος του Βατικανού ανέφερε ότι το όνομα θα γίνει Φραγκίσκος Α΄ εάν και όταν υπάρξει Φραγκίσκος Β΄.
Τα πιστεύω του
Ο Φραγκίσκος έχει δηλώσει στο Τύπο η Εκκλησία δεν χρειάζεται να μιλάει διαρκώς για τα ζητήματα της άμβλωσης, της τεχνητής αντισύλληψης και της ομοφυλοφιλίας. Πρόσθεσε ότι η εκκλησία έχει επικεντρωθεί σε ασήμαντα ζητήματα και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να είναι τόσο επιρρεπής στο να καταδικάζει πράγματα, ενώ οι ιερείς θα πρέπει να είναι πιο δεκτικοί. Είπε ακόμη ότι το εξομολογητήριο πρέπει να χρησιμοποιείται ώστε να παρακινεί τους ανθρώπους να βελτιώνουν τον εαυτό τους. Στο δοκίμιο Evangelii gaudium, που εκδόθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2013, αποκάλυψε τα σημεία στα οποία θα έδινε έμφαση κατά το ποντιφικάτο του: μια ιεραποστολική ώθηση μεταξύ όλων των καθολικών, διαμοιρασμός της πίστης με πιο ενεργό τρόπο, αποφυγή της κοσμικότητας, υπενθύμιση μέσα από το Ευαγγέλιο της ευσπλαχνία του Θεού, βοήθεια προς τους φτωχούς και μάχη για κοινωνική δικαιοσύνη.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2019, την 105η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων, εγκαινίασε μαζί με πρόσφυγες στην Πλατεία Αγίου Πέτρου το γλυπτό Angels Unawares και εξέφρασε την επιθυμία «να υπενθυμίσει σε όλους την ευαγγελική πρόκληση της φιλοξενίας».
Επίσκεψη στην Κύπρο
Ο Παπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Κύπρο από τις 2 έως και 4 Δεκεμβρίου 2021. Ηταν η δεύτερη επίσκεψη καθολικού Πάπα στην Κύπρο μετά την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΣΤ. Έφτασε στην Κύπρο με αεροσκάφος της Ita που είναι η διάδοχος εταιρεία της Alitalia και αναχώρησε από την Κύπρο το Σάββατο με προορισμό την Ελλάδα με αεροσκάφος της Aegean.
Αφίχθηκε στη χώρα στις 15:00 στο Αεροδρόμιο Λάρνακας όπου και έγινε επίσημη υποδοχή από την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και το Υπουργικό Συμβούλιο.
Μία ώρα αργότερα, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχε συνάντηση με Ιερείς, πιστούς, εκκλησιαστικούς συνδέσμους και κινήματα στον Καθεδρικό Ναό Μαρωνιτών της Παναγίας Χαρίτων στη Λευκωσία, ενώ το απόγευμα στις 17:15 πραγματοποιήθηκε η Τελετή Υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 17:30 είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
» Βλέπε Βίντεο Επίσκεψης: Ο Φραγκίσκος στην Κύπρο
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Ποντίφικας είχε επίσης συνάντηση εκπροσώπους αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και το διπλωματικό σώμα, 18:00 στο Προεδρικό Μέγαρο.
Την Παρασκευή στις 08:30 ο Πάπας Φραγκίσκος είχε συνάντηση με τον προκαθήμενο της κυπριακής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Κύπρου και στις 09:00 είχε συνάντηση με την Ιερά Σύνοδο στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό. Εφτά Κύπριοι Αρχιερείς πάντως αρνήθηκαν να παραστούν, μεταξύ των οποίων οι Λεμεσού Αθανάσιος και Μόρφου Νεόφυτος.
Στις 10:00 το πρωί της Παρασκεύης πραγματοποιήθηκε στο ΓΣΠ Θεία Λειτουργία και ομιλία από τον Πάπα Φραγκίσκο. Στις 16:00 έγινε Οικουμενική Προσευχή με μετανάστες στην Ενοριακή Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία.
Τον βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε δείπνο στο Πάπα Φραγκίσκο και στην παπική αντιπροσωπεία στο Προεδρικό Μέγαρο στις 20:30.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού τέθηκε η Αστυνομία, αφού έχουν επιστρατευθεί πέραν των 500 αστυνομικών από όλα τα τμήματα της Δύναμης για την ασφάλεια του Ποντίφικα.
Παράλληλα, για την επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας διαπιστεύθηκαν 77 δημοσιογράφοι που τον συνόδευσαν στην αποστολή του, ενώ πέραν των 200 δημοσιογράφων που προέρχονται από 19 χώρες πήραν λάβει διαπίστευση για να καλύψουν το γεγονός.
Δεκατρία μέλη της κυβέρνησης του Βατικανού συνόδευσαν τον Πάπα Φραγκίσκο στο ταξίδι του στην Κύπρο. Ο Πάπας συναντήθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο με μετανάστες και πήρε μαζί του για εγκατάσταση στο Βατικανό 50 μετανάστες.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα στην Κύπρο και κυρίως κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στο ΓΣΠ αρκετές δεκάδες Ορθόδοξοι Χριστιανοί διαδήλωσαν έξω από το στάδιο αποκαλώντας τον Ποντίφικα αιρετικό και εκπρόσωπο της Παγκοσμιοποίησης.
Πηγές: