Πιερής Μιχάλης

Image

Ακαδημαϊκός, λογοτέχνης. Υπήρξε για πολλές θητείες κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και ήταν ανάμεσα στους πρωτεργάτες για την ίδρυση της Φιλοσοφικής Σχολής, του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας όπου δίδασκε για 27 χρόνια.

Ιδρυτής του Πολιτιστικού Κέντρου «Αξιοθέα» και του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου το οποίο διηύθυνε για 24 χρόνια . Πέθανε στις 3 Νοεμβρίου 2021.

 

Ο Μιχάλης Πιερής γεννήθηκε το 1952 στην Εφταγώνια της επαρχίας Λεμεσού. Γιος του εθελοντή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου Ιωάννη Πιερή και της Ανδρονίκης Πιερή, που μετανάστευσαν στην Αυστραλία λίγους μήνες πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στη Λεμεσό, όπου επηρεάστηκε καθοριστικά από τη γνωριμία του με τον φιλόλογο και ποιητή Ανδρέα Παστελλά. Σπούδασε φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και Θέατρο στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ ήταν διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ. Εργάστηκε σε πολλά ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, της Αμερικής και της Αυστραλίας.

 

Από το 1992 δίδαξε μεσαιωνική και νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η συμβολή του στη μελέτη της μεσαιωνικής, αναγεννησιακής και νεοελληνικής λογοτεχνίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ οι δεκάδες μελέτες του για το έργο του Λεόντιου Μαχαιρά, του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Γιώργου Σεφέρη, του Κώστα Μόντη και του Τάκη Σινόπουλου αποτελούν σημείο αναφοράς στη διεθνή βιβλιογραφία. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το λογοτεχνικό του έργο. Εξέδωσε κυρίως ποιητικά βιβλία, καθώς και μια θεατρική διασκευή του μεσαιωνικού Χρονικού της Κύπρου του Λεοντίου Μαχαιρά, το οποίο δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Δημοσίευσε, επίσης, διηγήματα. Ποιητικά του έργα έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά, καταλανικά, ρωσικά και τουρκικά και έχει τιμηθεί με διακρίσεις σε χώρες του εξωτερικού.

 

Ο Μιχάλης Πιερής ήταν ο ιδρυτής του Πολιτιστικού Κέντρου και του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ήταν επίτιμος Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, μια θέση στην οποία μεγαλούργησε, διοργανώνοντας,  άρτια καλλιτεχνικά, θεατρικές παραστάσεις από έργα της ελληνικής και κυπριακής γραμματείας και φιλοξενώντας σημαντικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Υπό τη διεύθυνσή του, το Θεατρικό Εργαστήρι παρουσίασε επί σκηνής τα έργα "Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου" του Λεόντιου Μαχαιρά, "Ο Φιάκας" του Δημοσθένη Μισιτζή, τη "Λυσιστράτη" σε μετάφραση και διασκευή στην κυπριακή διάλεκτο του Κώστα Μόντη, "Η Ρωμιοσύνη εν' φυλή συνότζιαιρή του κόσμου", "Το Άσμα του Γιοφυριού" (Ψηφιακος Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ), "Ερωτόκριτος" (Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ), "Διγενής Ακρίτας" και Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον «θεατρικό» Καβάφη".

 

Ο Μιχάλης Πιερής τιμήθηκε το 2010 με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό βράβευσης, «συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο επιφανείς μελετητές της καβαφικής και σεφερικής ποίησης, και έχει προσφέρει θεμελιακό έργο στο πεδίο της φιλολογικής έρευνας και ερμηνείας. Το λογοτεχνικό του έργο (ποίηση, διήγημα, θέατρο, μετάφραση, διασκευή), έχει μια πανελλήνια αποδοχή και μια διεθνή απήχηση. Ειδικότερα, στην ποίησή του εκδηλώνει μια σπάνια ικανότητα να εξωτερικεύει και να καθιστά καθολικά καταληπτές τις προσωπικές του ψυχικές διαθέσεις, εμπειρίες και διαισθήσεις. Ο ποιητικός του λόγος ελέγχεται από ένα υψηλό αίσθημα ποιητικής ηθικής, με το οποίο αντιμάχεται κάθε μηχανισμό αλλοτρίωσης».

 

Το 2002 έλαβε το Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για τη μετάφραση στα νέα ελληνικά του έργου "Φοίνισσες" του Ευριπίδη, ενώ τον Ιούλιο του 2009 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ποίησης «Lazio between Europe and the Mediterranean» της Regione Lazio της Ιταλίας. Τον Ιανουάριο του 2011 τιμήθηκε με το παράσημο του Commendatore του Τάγματος του Αστέρα της Ιταλικής Αλληλεγγύης της Ιταλικής Δημοκρατίας για τη συμβολή του στην προβολή του ιταλικού πολιτισμού στην Κύπρο και την ανάπτυξη των πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

 

Με τον ΘΟΚ συνεργάστηκε το 2002, υπογράφοντας τη μετάφραση της τραγωδίας "Φοίνισσες" του Ευριπίδη που έδωσε παραστάσεις σε Κύπρο και Ελλάδα σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους και το 2003, με το έργο του «Το σπίτι» που παρουσιάστηκε στην Πειραματική Σκηνή ΘΟΚ με μεγάλη επιτυχία σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη.

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image