Αγιος Δομέτιος

Ο Δήμος της Λευκωσίας

Image

Ο δήμος Αγίου Δομετίου ιδρύθηκε το 1986 με πρώτο δήμαρχο τον Ανδρέα Κλεάνθους και καταλαμβάνει διοικητική έκταση 12 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων. Από το 1974 και μετά, το 80% του δήμου βρίσκεται υπό κατοχή ενώ μια απόσταση 4,5 χιλιομέτρων βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης. 

Στις 3 Μαρτίου 2022 η  Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τρία νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα οποία δημιουργήθηκαν  συνολικά 20 Δήμοι σε ολόκληρη την Κύπρο από 33 που ίσχυαν από το 2008. Στη Λευκωσία δημιουργήθηκαν  πέντε Δήμοι. Ο Δήμος Λευκωσίας, με έδρα την Λευκωσία, αποτελείται από τους δήμους Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς και Έγκωμης.

 

Βλέπε λήμματα: Δήμοι- Δημαρχεία και Δήμοι- Δημαρχεία- Οι 20 Δήμοι της μεταρρύθμισης του 2022

 

Ονομασία

Η ονομασία προέρχεται από τον Άγιο Δομέτιο. Ωστόσο, στο αγιολόγιο υπάρχουν 3 όσιοι και τέσσερις μάρτυρες με την ονομασία Δομέτιος και δεν είναι γνωστό σε ποιον από αυτούς οφείλει την ονομασία του. Το μόνο που είναι γνωστό είναι το γεγονός ότι στην κοινότητα σήμερα τιμάται ο Αγιος Δομέτιος ο Πέρσης στις 7 Αυγούστου. Ο Αγιος αυτός έζησε στα χρόνια του βυζαντινού αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου.

 

Ο Άγιος Δομέτιος αναφέρεται ως χωριό από την εποχή της Φραγκοκρατίας. Ο Φλώριος Βουστρώνιος αναφέρει ότι ήταν φεουδο.

 

Ανεξαρτησία 
Πριν από το 1974 ήταν μια περιοχή με μεγάλη ανάπτυξη και πληθυσμό σχεδόν 14 χιλιάδων κατοίκων, καθώς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της τότε Λευκωσίας. Δυστυχώς, ο δήμος μετά την Εισβολή  φθίνει μέρα με την μέρα.

 

Ο πληθυσμός έχει αυξηθεί καθόλου, απεναντίας στην καταγραφή του 2011 αριθμούσε  12,500 χιλιάδες και το 2021 12,904 χιλιάδες, αφού τα νεαρά ζευγάρια δεν προτιμούν τον Άγιο Δομέτιο, παρότι υπάρχουν αρκετές δεκάδες ακατοίκητες οικοδομές. Λόγω ακριβώς έλλειψης ζήτησης οικιστικών μονάδων και ως εκ τούτου χαμηλών ενοικίων πολλοί αλλοδαποί και ξένοι εργάτες προτιμούν την περιοχή. 

Σοβαρά προβλήματα
Το κεφάλαιο Ιππόδρομος για τον Άγιο Δομέτιο κατατάσσεται πλέον στη λίστα με τα προβλήματα του δήμου. Παλαιότερα, η λειτουργία του αποτελούσε μια μεγάλη πηγή εσόδων για τον δήμο, αφού εξασφάλιζε από τις φορολογίες γύρω στο 1 εκατομμύριο λίρες. Παρ’ όλα αυτά, πλέον το ποσό αυτό μειώθηκε στις 250.000 χιλιάδες, με αποτέλεσμα ο δήμος να χάσει από τα ταμεία του ένα πολύ σημαντικό για την επιβίωση του εισόδημα. Πέραν τούτου ωστόσο, το πιο σοβαρό μειονέκτημα της ύπαρξης του ιππόδρομου, είναι το ότι αποτελεί εδώ και χρόνια ένα αποτρεπτικός παράγοντας για αυτούς που θα ήθελαν να ζήσουν στην περιοχή. «Είναι δύσκολο να ζήσει κάποιος σε μια περιοχή όπου υπάρχει ιππόδρομος, λόγω των διάφορων κακών συνηθειών που προκύπτουν από αυτό», σημείωσε.

 

Προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός του Δήμου για την τριετία 2021- 2023 αναμένεται να είναι ελλειμματικός κατά 414.206, ευρώ 552.428 και 422.328 ευρώ, αντίστοιχα με τον δήμαρχο να δηλώνει πως «δεν διορθώνεται το πρόβλημα». Επιπρόσθετα, η ταμειακή ροή αναμένεται να είναι επίσης αρνητική κατά την τριετία κατά 869.192, 810.671 και 566.474 ευρώ. «Με τέτοια ελλείμματα πως μπορώ να επιβιώσω; Όλα αυτά είναι το υπουργείο εσωτερικών που τα βεβαιώνει αλλά από εκεί και πέρα τι γίνεται;»

Ο Άγιος Δομέτιος, σαν ένας ακριτικός δήμος της Λευκωσίας, επιχορηγήθηκε από το κράτος με ένα ποσό 2 εκατομμυρίων για την υλοποίηση τριών έργων. Το ένα από αυτά αφορά την ανοικοδόμηση των κατοικιών Δημάδη, το οποίο έχει ήδη τελειώσει και έχει κοστίσει 600 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων οι 120 χιλιάδες προέρχονται από τα «στερήματα του δήμου και τις εξοικονομήσεις που έχουν γίνει», όπως δήλωσε ο κ. Πέτρου. Τα εγκαίνια του έργου έγιναν στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Σε σχέση με τα άλλα δύο έργα, ύψους ενάμιση εκατομμυρίου, αφορούν την οικοδόμηση ενός αμφιθεάτρου ενώ πέριξ αυτού θα δημιουργηθεί ένας περιφερειακός δρόμος που θα εξυπηρετεί και το ινστιτούτο νευρολογίας που βρίσκεται πλησίον.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

www.polignosi.com

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image