Νομικός. Ο Λουκής Παπαφιλίππου γεννήθηκε το 1937 στην Ποταμιά Κύπρου. Πεθανε στις 17 Δεκεμβρίου 2021 στη Λευκωσία. Ήταν νυμφευμένος με την Ηρώ Χατζημάρκου, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τον Λέανδρο, την Αντιγόνη και την Έλενα, και απέκτησε έξι εγγόνια.
Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε μέρος στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 ως μέλος της ΕΟΚΑ. Συνελήφθη για τη δράση του από τους Άγγλους και κλείστηκε για δύο χρόνια στις φυλακές της Κοκκινοτριμυθιάς.
Δικηγορία
Το 1963 ίδρυσε το Δικηγορικό Γραφείο Λουκής Παπαφιλίππου, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Λουκής Παπαφιλίππου & Σια Δ.Ε.ΠΕ., όπου και εξασκούσε τη δικηγορία μέχρι το 2019. Είναι από τους πρωτοστάτες της ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο και της προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων και εταιρειών. Το δικηγορικό του γραφείο είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον αναγνωρισμένα στην Κύπρο.
Έχει ειδικευθεί σε θέματα Συνταγματικού, Διοικητικού, Ναυτικού και Εταιρικού Δικαίου. Από τη δικηγορία αφυπηρέτησε την 31 Δεκεμβρίου 2019. Το Δικηγορικό Γραφείο που κληροδότησε σήμερα στο γιό του, επίσης νομικό Λέαντρο Παπαφιλίππου θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στην Κύπρο. Υπήρξε εκδότης του Κυπριακού Νομικού Βήματος, διαδεχόμενος το Λεύκο Κληρίδη (1967-1981) κατά την περίοδο 1988 -1993.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας (1982-1988) και Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (1988-1994). Από το 1993 είναι Πρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα Κύπρου.
» Βλέπε Πρόσωπα Χωρίς Μοντάζ ο Λουκής Παπαφιλίππου
Πολιτική
Ο Λουκής Παπαφιλίππου ανήκε ιδεολογικά στη Δεξιά και ειδικότερα στη λεγόμενη αντιμακαριακή παράταξη μετά το 1960. Μετά το Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 πήρε εντολή από τον Νικόλαο Σαμψών και μετέβη στη Νέα Υόρκη για να αναλάβει τη θέση του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν αφού ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν αναγνώρισε ποτέ την πραξικοπηματική κυβέρνηση με αποτέλεσμα ο Λουκής Παπαφιλίππου να επιστρέψει στην Κυπρο άπρακτος.
Στο βιβλίο του ο Οζντεμίρ Οζκιούρ, αδελφότεκνος του Ιχσάν Αλή, που υπηρετούσε ως διπλωμάτης στο Κυπριακό ΥΠΕΞ το 1974 στη Νέα Υόρκη έγραψε στο βιβλίο του με τίτλο "Η Κύπρος στη ζωή μου" για το θέμα αυτό:
" Άρχισαν να καταφθάνουν οδηγίες απ' τις νέες αρχές στο υπουργείο Εσωτερικών της Λευκωσίας. Μας ζήτησαν να μην πάμε στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης για να υποδεχτούμε τον Μακάριο. Θυμάμαι πως καθόμουν στο σαλόνι των αντιπροσώπων της Γραμματείας του ΟΗΕ μαζί με τον πρεσβευτή Νίκο Δημητρίου και συζητούσαμε την κατάσταση. Εκείνος, ιδιαίτερα, ήταν σε δύσκολη θέση, γιατί οι οδηγίες έρχονταν απ' τον αδελφό του, υπουργό Εξωτερικών του νέου καθεστώτος Ντίμη Δημητρίου.
Στο μεταξύ, μία νέα αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Λουκή Παπαφιλίππου, έφτασε από την Κύπρο για να μας αντικαταστήσει στον ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνήλθε και αποφάσισε πως θα εξακολουθούσε ν' αναγνωρίζει την κυβέρνηση του Μακαρίου. Η νέα αντιπροσωπεία, που περίμενε κάτω στην είσοδο, υποχρεώθηκε να φύγει από το κτίριο".
Πολιτισμός
Ο Λουκής Παπαφιλίππου επιχορήγησε την ίδρυση της έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Warsaw της Πολωνίας και το 2006, σε αναγνώριση της προσφοράς του, το πανεπιστήμιο δημιούργησε την έδρα The Loukis Papaphilippou Seat of Advancement of Modern Greek.
Είναι επίσης Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Πολωνίας στην Κύπρο. Ο κ. Παπαφιλίππου έχει δεχθεί πληθώρα βραβείων και τιμήθηκε ποικιλοτρόπως για την προσφορά του. Ενδεικτικά αναφέρονται: Το μετάλλιο Gran Official, Τhe Order General Jose De San Martin από την Αργεντινή. Ο τίτλος του Commendatore dell’ Ordine Al Merito Della Republica Italiana.
Ήταν Πρόεδρος του Ιδρύματος Παπασταύρου Παπαγαθαγγέλου του στρατολόγου της ΕΟΚΑ το οποίο ίδρυμα εκτελεί κοινωφελές έργο για παιδιά απόρων οικογενειών.
Ο Λουκής Παπαφιλίππου εξέδωσε αρκετές νομικές μελέτες καθώς και εννέα ποιητικές συλλογές. Υπήρξε συλλέκτης έργων μοντέρνας τέχνης και παλαιών βιβλίων.
Πηγή: