Δημητριάδης Χρύσης

Image

Νομικός. Ο Χρύσης Δημητριάδης γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 22 Δεκεμβρίου 1924 και πέθανε στις 27 Ιανουαρίου 1992.  Το 1948 έγινε δεκτός στο ινστιτούτο «The Honourable Society of the Middle Temple» και απέκτησε τον τίτλο του «barrister-at-law». Ο Χρύσης επέστρεψε από τις σπουδές του και παντρεύτηκε τη Φάνη Μαρμαρά με την οποία απαίκτησε ένα παιδί, το γνωστό καλλιτέχνη Σπύρο Δημητριάδη, ο οποίος τους χάρισε δύο εγγόνια, τον Χρύση και τον Δημήτρη.

 

Το 1948, ο Χρύσης δημιούργησε τo δικό του Δικηγορικό γραφείο. Διακρίθηκε ως δικηγόρος και επικεντρώθηκε στο όραμά του για την προώθηση της Κύπρου ως ναυτιλιακό και διεθνές επιχειρηματικό κέντρο επεκτείνοντας την εταιρία του προς αυτή την κατεύθυνση. Διετέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της νομικής πρακτικής στην Κύπρο, κυρίως σε θέματα εταιρικού δικαίου, ναυτιλίας, φορολογίας και τραπεζικού τομέα.

 

Πολιτική

Ο Χρύσης Δημητριάδης εκλέχθηκε ως Βουλευτής Πάφου με το Ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στο πρώτο κοινοβούλιο με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τη θέση του ως βουλευτής, βοήθησε με τη θέσπιση ενός μεγάλου αριθμού νόμων και συνέβαλε στη δημιουργία του κυπριακού νηολογίου.

 

Την περίοδο 1959-1966 διετέλεσε πρόεδρος της ΕΔΟΝ. Επιπλέον, διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας Χαραυγή.

 

Την περίοδο 1988-1990 ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ.

 

Ναυτιλία 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, έγινε ο κορυφαίος σύμβουλος στην τοπική και διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία, προσελκύοντας τις πρώτες εταιρείες διαχείρισης πλοίων για τη δημιουργία της βάσης τους στο νησί. Η διορατικότητα του Χρύση Δημητριάδη βοήθησε ώστε η Λεμεσός να καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διαχείρισης πλοίων στον κόσμο, με την κυπριακή σημαία να υψώνεται σε πλοία σχεδόν σε κάθε μεγάλο λιμάνι.

 

Ο Χρύσης Δημητριάδης ήταν συχνός ομιλητής σε διεθνή συνέδρια με εταιρικά θέματα ενώ διετέλεσε γραμματέας του International Tax Planning Association και υπήρξε συχνός συνεργάτης σε πολλά νομικά περιοδικά και εφημερίδες.

 

Ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού, υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της νομικής πρακτικής στην Κύπρο, προτείνοντας καινοτόμες ιδέες για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας στους τομείς του εταιρικού δικαίου, της ναυτιλίας, της φορολογίας, των τραπεζών και σε άλλους τομείς, προωθώντας την Κύπρο ως ένα ελκυστικό επιχειρηματικό κέντρο.

 

Στον επικήδειο λόγο του στην κηδεία του Χρύση Δημητριάδη, ο Λουκής Παπαφιλίππου, αναφέρθηκε στον Χρύση ως τον «Χριστόφορο Κολόμβο της σύγχρονης νομικής πρακτικής στην Κύπρο».  Αυτές οι λέξεις παραμένουν ακριβείς και αληθείς, μετά από τόσα χρόνια.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image