Βερεγγάρια ξενοδοχείο

Image

Το ξενοδοχείο Βερεγγάρια βρίσκεται στο χωριό Πρόδρομος, στο Τρόοδος σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Ξεκίνησε να κτίζεται το 1927 όμως λόγω διακοπής της προμήθειας σιδήρου  από τη μεγάλη παγκόσμια οικονομική ύφεση το 1929 (κραχ του 1929) έγινε διακοπή των εργασιών. Εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών δημιουργήθηκαν ρωγμές στο ξενοδοχείο με αποτέλεσμα να καταδαφιστεί και το 1930 άρχισαν πάλι οι διαδικασίες κατασκευής οι οποίες και ολοκληρώθηκαν το 1931.

Το συνολικό εμβαδό γης στο οποίο είναι κτισμένο είναι 26.520 τετραγωνικά μέτρα, με σκελετό από συνδυασμό πέτρας και οπλισμένου σκυροδέματος και τοιχοποιία από πέτρα. Το κυρίως κτήριο έχει εμβαδόν 4.500 τ.μ. και αποτελείται από 80 δωμάτια σε 2 πτέρυγες. Στο ανατολικό τμήμα του τεμαχίου υπάρχει ξενώνας 60 χρονών με εμβαδόν 280 τ.μ. Στο βορειοανατολικό τμήμα υπάρχει καφεστιατόριο εμβαδού 200 τ.μ. και εξωτερικά πισίνα.

Η ονομασία του ξενοδοχείου φέρει το όνομα της βασίλισσας της Νεβάρρα, σύζυγο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, που η ιστορία τους συνδέεται άμεσα με το νησί, αφού εδώ τελέστηκε και ο γάμος τους. Λέγεται ότι ο ιδιοκτήτης του Βερεγγάρια επέλεξε το όνομα αυτό προς τιμήν της επίσκεψης της Βερεγγάριας και του Ριχάρδου στον Πρόδρομο μετά το γάμο τους. Λέγεται ακόμη ότι ήταν κι ένας τρόπος για να «καλοπιάσει» την τότε αποικιοκρατική αγγλική διοίκηση, που ήταν αντίθετη σε οποιαδήποτε επιχειρηματική πράξη των Κυπρίων.

 

Ξενοδοχείο με αίγλη

Το ξενοδοχείο αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα ορεινά καταλύματα του 20ού αιώνα στην Κύπρο. Χαρακτηρίστηκε ως το «ξενοδοχείο των βασιλιάδων», όπου αρκετοί βασιλιάδες το επισκέπτονταν συχνά για τις διακοπές τους. Μερικοί από τους πιο διάσημους επισκέπτες του ήταν ο Βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ, ο Εθνάρχης Μακάριος, ο πρόεδρος του Ισραήλ Εζέρ Βαϊσμάν, ο τότε Άγγλος κυβερνήτης του νησιού και πολλοί άλλοι που αναγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο των επισκεπτών. Το Βερεγγάρια απέσπασε κολακευτικά σχόλια από όλες τις σημαντικές προσωπικότητες που έτυχαν της φιλοξενίας του. Εκτός από τη φήμη του για την κυπριακή και γαλλική του κουζίνα, αλλά και την εξαίρετη φιλοξενία, ήταν επίσης διάσημο για τις μουσικοχορευτικές βραδιές που διοργάνωνε.

 

Εγκατάλειψη και μύθοι

Με το πέρασμα των χρόνων δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στο ανταγωνιστικό κλίμα που διαμορφώθηκε από τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των επισκεπτών και άρχισε να χαράζει φθίνουσα πορεία με αποτέλεσμα το 1984 ο ΚΟΤ να αναστείλει την άδεια λειτουργίας του και έκτοτε δεν λειτούργησε ξανά.

Εξαιτίας της απότομης διακοπής λειτουργίας του ξενοδοχείου πολλοί είναι η μύθοι που δημιουργήθηκαν γύρο από την ιστορία που θέλει το περίφημο ξενοδοχείο να χάνει τη φήμη του, εξαιτίας της δυσπιστίας του κοινού για τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση. Παρ’ όλα αυτά οι μύθοι αυτοί καθιστούν το Βερεγγάρια πόλο έλξης ακόμα και σήμερα για τους περίεργους αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά ένα από τα πιο όμορφα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της ιστορίας του νησιού: 

Λέγεται ότι στο ξενοδοχείο έμενε ένα πλούσιο και ερωτευμένο ζευγάρι. Όμως η γυναίκα πέθανε κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες και ο άντρας της αυτοκτόνησε από την απελπισία του πέφτοντας από τον 2ο όροφο του ξενοδοχείου.

 

Ένας άλλος παρόμοιος μύθος λέει πως ο σύζυγος έθαψε τη γυναίκα του σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου και πως η πόρτα του δωματίου σφραγίστηκε και δεν άνοιξε ποτέ και στη συνέχεια αυτοκτονησε και ο ίδιος.

 

Και στους δύο αυτούς μύθους ο θάνατος προκάλεσε τον τρόμο στους θαμώνες του ξενοδοχείου όπου και το εγκατέλειψαν. Ο κορμός δύο δένδρων στο χώρο του ξενοδοχείου, παριστάνει δύο φιγούρες αγκαλιασμένες, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, θέλει να υποστηρίξει τον μύθο αυτό. Όσοι  υποστήριζαν τον μύθο αυτό ισχυρίζονταν πως άκουγαν γυναικείους λυγμούς στο δωμάτιο που έγινε η ταφή της.

 

Λέγεται ότι μια νεαρή κοπέλα έχει πνιγεί στην πισίνα του ξενοδοχείου, όπου και αρκετοί είχα ισχυριστεί ότι είδαν τη σιλουέτα της μέσα στο καθάριο νερό της πισίνας κάθε νύκτα.

 

Λέγεται ότι λίγο πριν το κλείσιμο του ξενοδοχείου ξέσπασε μια μεγάλη πυρκαγιά και αρκετά παιδιά δημοτικού σχολειού που πραγματοποιούσαν θερινές διακοπές στο ξενοδοχείο κάηκαν ζωντανά στον δεύτερο όροφο του κτηρίου. Μάλιστα υπάρχουν ισχυρισμοί ότι κατά την διάρκεια της νύχτας ακούγονται παιδικά κλάματα. Στο ξενοδοχείο ωστόσο δεν ξέσπασε ποτέ πυρκαγιά.

 

Σκέψεις για επαναλειτουργία του

Το ιστορικό ξενοδοχείο αγοράστηκε το 2020 από την εταιρεία bbf η οποία άρχισε να εξατάζει τη μετατροπής του χώρου του ξενοδοχείου σε πολυτελή διαμερίσματα ώστε να διατεθούν στην συνέχεια προς πώληση και τη μετονομασία του σε Βερεγγάρια estates (Ποιά σενάρια μελετώνται για το Βερεγγάρια). Την ίδια χρονιά έκανε τις πρώτες εργασίες προκειμένου το κτήριο να μην καταρρεύσει.

 

Ολοκληρώνεται το 2024

Το 2022 άρχισαν και επίσημα οι εργασίες ανακαίνισης. Πρόκειται για μονάδα που θα αποτελείται από περίπου 46 κλίνες πολυτελείας και άλλες βίλες και διαμερίσματα που θα ανεγερθούν στον ίδιο χώρο.Αρχιτέκτονες του έργου είναι οι Μάριος Οικονομίδης & Μαρία Ακκελίδου. Η ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου έργου αναμένεται εντός του 2026 και πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι φυσικά έτσι ώστε να εναρμονίζονται με τον περιβάλλοντα χώρο. Η πισίνα θα διαμορφωθεί αναλόγως προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μεγάλος εξωτερικός χώρος με εστιατόριο, μπαρ και παιδικά παιχνίδια. Κοντά στον χώρο της πισίνας θα ανεγερθεί και πολυτελές σπα. Τα δυο μεγαλοπρεπή τζάκια του ξενοδοχείου όπως και τα μεγάλα επιβλητικά παράθυρα θα διατηρηθούν για να μην χαθεί ο χαρακτήρας. 

Όσο αφορά τις βίλες και τα διαμερίσματα αυτά θα είναι για πώληση με τους ιδιοκτήτες στην συνέχεια να έχουν την δυνατότητα αφού τα αγοράσουν να τα ενοικιάζουν στο ξενοδοχείο για εκμετάλλευση σε περιόδους που θα υπάρχει ψηλή ζήτηση από επισκέπτες.

 

 

Το νέο Berengaria Hotel θα αποτελείται από με 30 δωμάτια, εκ των οποίων τα 6 θα είναι σουίτες, τα 12 connected rooms και τα υπόλοιπα 12 standard rooms, 14 διαμερίσματα, ένα υπερσύγχρονο σπα, καθώς επίσης και 13 townhouses και 9 ανεξάρτητες επαύλεις στον περιβάλλοντα χώρο. Την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε το γραφείο Μάριος Οικονομίδης και Μαρία Ακκελίδου Αρχιτέκτονες LLC.

 

Ιστορικό

1928-1931: Η αρχή του ξενοδοχείου Βερεγγάρια. Το ξενοδοχείο σχεδιάστηκε από τον Henrik Clark και κατασκευάστηκε από τον Μιχάλη Κόκκαλο. Το ξενοδοχείο έχει το σχήμα του αετού.

 

1931-1984: Το ξενοδοχείο βρίσκεται στα 53 του χρόνια με ένδοξη λειτουργία με εκλεκτούς επισκέπτες και υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση

 

1961: Η απόφαση για ανέγερση νέων χώρων γίνεται πραγματικότητα. Προστίθενται η πισίνα, το Knights Club, η παιδική αίθουσα και άλλα κτήρια.

 

1984: Μετά και την τουρκική εισβολή του 1974, το ξενοδοχείο κλείνει τις πόρτες τους.

 

1984-2020: Το ξενοδοχείο μεταπωλείται αρκετές φορές σε διάφορους επίδοξους επιχειρηματίες. Ωστόσο κανένας δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει την ανακαίνιση που χρειάζεται.

 

2022- 2026  Ξεκίνησε ανακαίνιση από τον Όμιλο bbf και την Thanos Hotels & Resorts.  Οι εργασίες διάσωσης με την στατική ενίσχυση και αναβάθμιση έχουν ολοκληρωθεί, ενώ αρχές του 2024 αναμένεται να προχωρήσουν οι εργασίες ανακαίνισης στους εσωτερικούς και η κατασκευή διαμερισμάτων και επαύλεων στον περιβάλλοντα χώρο. Η ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου έργου αναμένεται εντός του 2026

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Polignosi

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image