Ηλιάδης Σωκράτης

Image

Επιχειρηματίας, μέλος της ΕΟΚΑ.  Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1915 στη Λευκωσία. Πέθανε σε ηλικία 94 ετών στις 9 Αυγούστου 2009. Ο Σωκράτης Ηλιάδης παντρεύτηκε την Αγνή Ηλιάδη και απέκτησε  τρία παιδιά: τον Ζήνωνα, τη Φώφη Καλησπέρα και τη Γιάννα Λοΐζου.

 

Διέπρεψε στον επιχειρηματικό τομέα και τη δεκαετία του 1950 ήταν από τους σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1955-1959 εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ , στην οποία προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες, αφού ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, όταν οι Άγγλοι αποικιοκράτες βρισκόντουσαν επί τα ίχνη του Διγενή, ο οποίος κινδύνευε να συλληφθεί στο κρησφύγετό του στη Λεμεσό στο σπίτι της οικογένειας Χριστοδουλίδη, ο Σωκράτης Ηλιάδης μόλις ενημερώθηκε πήρε το αυτοκίνητό του, πήρε τον Διγενή και τον μετέφερε με ασφάλεια στη Λευκωσία, σε σπίτι όπου υπήρχε έτοιμο κρησφύγετο. Η σχέση του με τον Διγενή υπήρξε στενότατη μέχρι το θάνατο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ το 1974.

 

Μεσολαβητής

Κατά την ταραγμένη περίοδο 1963-1974, ο Σωκράτης Ηλιάδης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι στην Κύπρο. Ήταν ο άνθρωπος του Διγενή στην Κύπρο όταν ο Στρατηγός βρισκόταν στην Αθήνα, αλλά και ο άνθρωπος που διαμεσολαβούσε στον Μακάριο. Με παρέμβαση του Ηλιάδη έγιναν οι περισσότερες συναντήσεις Γρίβα - Μακαρίου την περίοδο που οι σχέσεις των δύο αντρών ήταν τεταμένες. 

 

ΕΟΚΑ Β 

Ο Σωκράτης Ηλιάδης ήταν  συνεργάτης του Γεώργιου Γρίβα Διγενή κατά την περίοδο δράσης της ΕΟΚΑ Β από το 1971, μέχρι τον θάνατο του Γρίβα τον Ιανουάριο του 1974.

 

Ο Σωκράτης Ηλιάδης και ο ρόλος του μέσα στην ΕΟΚΑ Β απασχόλησε πολλές φορές ιστορικούς και ερευνητές. Σε δύο περιπτώσεις ο Σωκράτης Ηλιάδης κινήθηκε δικαστικά κατά δύο συγγραφέων, του Μακάριου Δρουσιώτη για το βιβλίο του «Η εισβολή της Χούντας στην Κύπρο» και κατά των δημοσιογράφων Κώστα Βενιζέλου και Μιχάλη Ιγνατίου για το βιβλίο τους «Τα μυστικά αρχεία του Κίσιντζερ: η απόφαση για την διχοτόμηση». Σύμφωνα με τον Κίκη Κωνσταντίνου, τον τελευταίο αρχηγό της ΕΟΚΑ Β μετά το θάνατο του Γρίβα και την αποχώρηση Γεώργιου Καρούσου, ο Σωκράτης Ηλιάδης ήταν ο ταμίας της ΕΟΚΑ Β. 

 

Στο βιβλίο του ο Μακάριος Δρουσιώτης τον κατηγορούσε, μεταξύ άλλων ότι σε συνεννόηση με το χουντικό καθεστώς της Αθήνας κατέστρωναν σχέδια για την δολοφονία του Μακαρίου.

 

Σημειώνεται πως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μακάριος Δρουσιώτης ασχολήθηκε με τον Σωκράτη Ηλιάδη αφού έκανε αναφορά στο πρόσωπο του σε άλλα δύο βιβλία, «1974:  Το άγνωστο παρασκήνιο της εισβολής» και «ΕΟΚΑ Β και CIA» που οδήγησε τους δύο άνδρες σε ρήξη που κατέληξε στο δικαστήριο.

 Στο τέλος ωστόσο επήλθε συμβιβασμός μεταξύ τους με τον Μακάριο Δρουσιώτη να αποσύρει από το βιβλίο του τις επίμαχες σελίδες, ενώ εξέφρασε στον Σωκράτη Ηλιάδη τη λύπη του.

 

Αρκετά χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα το 2002 ο Μιχάλης Ιγνατίου, δημοσιογράφος και ανταποκριτής του Φιλελευθέρου στις ΗΠΑ, μαζί με τον επίσης δημοσιογράφο του Φιλελευθέρου Κώστα Βενιζέλο εξέδωσαν το βιβλίο «Τα μυστικά αρχεία του Κίσιντζερ: η απόφαση για τη διχοτόμηση». Στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου το οποίο υπέγραφε ο καθηγητής της Παντείου Μάριος Ευριβιάδης σημείωνε μεταξύ άλλων: «…όταν ο Γρίβας μέσω του αρχισυμβούλου του Σωκράτη Ηλιάδη άρχισε να συνωμοτεί με τον Τζόρτζ Μπολ για την πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου το σχέδιο Άτσεσον άρχισε να φαντάζει ενωτικό».

 

Η συγκεκριμένη φράση ενόχλησε τον Σωκράτη Ηλιάδη ο οποίος καταχώρησε αγωγή κατά των συγγραφέων και του εκδοτικού οίκου Λιβάνη κατηγορώντας τους για δυσφήμιση.

Το δικαστήριο τελικά δικαίωσε τους συγγραφείς του βιβλίου και τον εκδοτικό οίκο. Το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο ο Ηλιάδης προσέφυγε κάνοντας έφεση αποδέχτηκε όλους τους λόγους, για τους οποίους το Πρωτόδικο Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή.

 

Ειδικότερα το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφαση του τονίζει: «Στην παρούσα περίπτωση, μέσα από τις ιστορικές πηγές, στις οποίες το επίδικο δημοσίευμα έχει βασισθεί, αδιαμφισβήτητα διαφαίνονται συνωμοσίες και ενέργειες σε μια προσπάθεια παράνομου παραμερισμού του προέδρου Μακαρίου και της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας προσπάθειας που γινόταν σε συνεργασία με τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα, του οποίου προφανώς (κάτι που δεν αρνείτο και ο ίδιος) στενός συνεργάτης και σύμβουλος ήταν ο εφεσείων».

 

Ιπποφορβείο

Ο Σωκράτης Ηλιάδης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκτροφείς αλόγων ιπποδρόμου στην Κύπρο. Το ιπποφορβείο του έχει παράγει εξαίρετα και αξιόλογα καθαρόαιμα άλογα που έδωσαν το παρόν τους στον κυπριακό ιππόδρομο με πολύ καλά αποτελέσματα στοις δεκαετίες 1950 και 1960.

Εισήγαγε  αριθμό επιβητόρων από την Αγγλία και την Αμερική και έδωσε  μεγάλη βαρύτητα στην επιλογή επιβητόρων καταγωγής από τον Northern Dancer τον οποίο θεωρούσε τον πιο πετυχημένο επιβήτορα στον κόσμο. Διετέλεσε κατά καιρούς μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών και Έφορος της Ιπποδρομιακής Αρχής Κύπρου.

 

Πηγές:

1 www.polignosi.com

2. Sigmalive: Εφυγε από τη ζωή ο Σωκράτης Ηλιάδης

3. Σωκράτης Ηλιάδης: Οι Ιπποδρομίες 

4. Cylaw: Hλιάδης Σωκράτης Z. ν. Kώστα Bενιζέλου και Άλλων (2009) 1 ΑΑΔ 96015/07/2009

Φώτο Γκάλερι

Image
Image