Στυλιανού Ανδρέας

Ο ηγέτης του ΑΠΟΕΛ

Image

Ποδοσφαιριστής - ΑΠΟΕΛ . Ο Ανδρέας Στυλιανού γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1942 στην Πάφο και από το δημοτικό έδειξε την έφεσή του στον κλασικό αθλητισμό και ιδιαίτερα στα αγωνίσματα ταχύτητας και μήκους και αργότερα στο ύψος, ενώ φυσικά η αγάπη του για το ποδόσφαιρο ήταν αυτή που θα τον κέρδιζε. Υπήρξε στη συνέχεια μια από τις πιο σημαντικές παρουσίες στο Κυπριακό Ποδόσφαιρο με τον ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας.

 

Το 1970 του ανετέθη η αρχηγία της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας και του ΑΠΟΕΛ, τιμητικός τίτλος που διατήρησε μέχρι τον τερματισμό της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας (1978). Στα χρόνια 1972-73 και 1973-74 η  Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου τον βράβευσε ως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της χρονιάς.

 

ΕΟΚΑ

Τα μαθητικά του χρόνια, πέραν από τις διακρίσεις στους στίβους και στα γήπεδα, σημαδεύονται από τον Αγώνα της ΕΟΚΑ. Μαζί με φίλους του εντάσσεται στην Οργάνωση το 1956 και δύο χρόνια αργότερα συλλαμβάνεται. Κρατείται πρώτα στην Πάφο και αργότερα στην Πύλα. Παρότι έμεινε για περίπου οκτώ μήνες κρατούμενος, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να προπονείται παρά τις δύσκολες συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει. Ο Στυλιανού συνεχίζει παράλληλα να διαβάζει στα κρατητήρια και μετά τον Αγώνα, παρόλο που έχει προτάσεις για να παίξει ποδόσφαιρο (Ανόρθωση, ΕΠΑ, ΠΟΛ, Απόλλωνα), αυτός αποφασίζει να πάει στην Ελλάδα για σπουδές στη Γυμναστική Ακαδημία.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Στυλιανού ήταν πρωταθλητής στο άλμα εις ύψος και μήκος διατηρούσε για πολλά χρόνια το παγκύπριο ρεκόρ στο μήκος! Στο γυμνάσιο, στους μαθητικούς αγώνες οι νίκες πολλαπλασιάζονται και τα μαθήματα μένουν σε δεύτερη μοίρα. Στην τέταρτη τάξη του Γυμνασίου αγωνίζεται ήδη με την φανέλα του ΑΠΟΠ Πάφου.

 

Το 1959 επελέγη ως μέλος της εθνικής ομάδας στίβου και εκπροσώπησε την Κύπρο σε αθλητική συνάντηση με το Ισραήλ στα άλματα εις μήκος και ύψος, αφού στο μεταξύ απελύθη από τα κρατητήρια στα οποία τον είχαν κλείσει για οκτώ μήνες οι βρετανικές αποικιοκρατικές αρχές.

 

Οι διακρίσεις του στην Ελλάδα

Το 1960 ενεγράφη στη Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του αγωνιζόταν ως αθλητής στον Παναθηναϊκό Αθλητικό  Όμιλο και απετέλεσε μέλος της εθνικής Ελλάδος στον στίβο. Παράλληλα αγωνιζόταν ως ποδοσφαιριστής, αρχικά στον Αθλητικό  Όμιλο Δάφνης και αργότερα στον Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο που ανήκε στην Α' εθνική κατηγορία.

 

Μετά την αποπεράτωση των σπουδών του επανήλθε στην Κύπρο το 1963. Εργάστηκε ως καθηγητής σωματικής αγωγής σε σχολεία της Λευκωσίας.

 

Επιστρέφοντας στην Κύπρο πήγε για λίγο στον ΑΠΟΠ και στην πόλη του, και αφού πολλές ομάδες προσπάθησαν να τον αποκτήσουν όπως η Ανόρθωση, ΕΠΑ, ΠΟΛ και Απόλλωνας, αυτός προτίμησε τον ΑΠΟΕΛ, εκπληρώνοντας ακόμα ένα όνειρό του. Για την ιστορία στην Ελλάδα από πλευράς ΑΠΟΕΛ είχε μεταβεί ο Βάσος Παναγιώτου για να τον πείσουν και να κλείσει το deal. Πάντως, η Ανόρθωση επέμενε πάρα πολύ και μάλιστα πρότεινε στον Στυλιανού να μεταβεί στην Αμμόχωστο για προπονήσεις και ακολούθως να αποφασίσει αν θα συνεχίσει εκεί. Ο Στυλιανού πήγε, είδε και έφυγε μετά από τρεις ημέρες! Τα αισθήματα του για τον ΑΠΟΕΛ δεν του επέτρεψαν να αγωνιστεί σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα και το 1963, πραγματοποίησε ένα από τα μεγάλα του όνειρα, να ντυθεί στα γαλαζοκίτρινα. Ο Ανδρέας Στυλιανού τίμησε τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ και ήταν το μεγάλο ίνδαλμα της εποχής!

 

Ορόσημα στην καριέρα του

Το πρώτο διεθνές παιχνίδι του Στυλιανού με την φανέλα του ΑΠΟΕΛ ήταν κόντρα στη Γέβικ Νορβηγίας για το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1963. Οι γαλαζοκίτρινοι νίκησαν με  6-0 και προκρίθηκαν.

 

Την επόμενη χρονιά, 1964-1965, ο ΑΠΟΕΛ κατάκτησε το πρωτάθλημα με την μεγάλη συμβολή του Στυλιανού. Τον Απρίλη του 1965 είχε την πρώτη του επαφή με τα Εθνικά χρώματα εναντίον της Δυτικής Γερμανίας. Κατέγραψε 33 συμμετοχές στην Εθνική, ενώ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 1966-1967 με 29 τέρματα, κάτι που επανέλαβε το 1971 μαζί με τους Ευθυμιάδη (Ολυμπιακός) και Βασιλειάδη (Απόλλωνας).

 

Η μεγαλύτερη επιτυχία με τον ΑΠΟΕΛ!

Το αποκορύφωμα της καριέρας του Ανδρέα Στυλιανού ήρθε το 1972-1974, όταν με προπονητή τον  Πάνο Μάρκοβιτς στον ΑΠΟΕΛ, όχι μόνο κατέκτησε τον τίτλο, αλλά πέτυχε και το ακατόρθωτο. Ο ΑΠΟΕΛ έμελλε να ήταν η πρώτη και μοναδική κυπριακή ομάδα που κατάφερε να παραμείνει στην Α’ Εθνική της Ελλάδας, όπου έπαιζε κάθε χρόνο η πρωταθλήτριά Κύπρου. Θεσμός που καταργήθηκε μετά την εισβολή του 1974.

 

Αθλητικό πορτρέτο Στυλιανού 

Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος - Αρχείο ΡΙΚ

 

Ο Ανδρέας Στυλιανού συνέδεσε το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας, ήταν ένας ηγέτης που σήκωσε στους ώμους του τον ΑΠΟΕΛ και τον οδήγησε στις επιτυχίες. Έμεινε γνωστός ανά το Παγκύπριο αλλά και το Πανελλήνιο για το ταλέντο του. Αντίστοιχα, οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ τον λάτρευαν. Άλλωστε, ο κόσμος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τον Στυλιανού και δημιουργήθηκε μια μεγάλη σχέση αγάπης που δεν τελείωσε ποτέ.

 

Στίβος

Στον στίβο, το 1960 και το 1961, ως αθλητής του Γ.Σ. «Κοροίβου», κέρδισε πρώτη νίκη στους Παγκύπριους αγώνες στο άλμα εις ύψος (1,75 και 1,85 μ., αντιστοίχως). Στο ίδιο αγώνισμα, ως αθλητής της Λευκωσίας, πρώτευσε και το 1968 (1,85 μ.). Από το 1966 και για πέντε χρόνια κέρδιζε το αγώνισμα του άλματος εις μήκος: 1966 με 6,80 μ., 1968 με 6,95 μ., 1969 με 7,10 μ., που αποτελούσε παγκύπρια επίδοση, και 1970 με 7,30 μ., που ήταν και πάλι νέα παγκύπρια επίδοση (κατάρριψη της δικής του επίδοσης).

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image