Γενετιστής, Πολιτικός. Υπηρέτησε ως Υπουργός Υγείας επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια. Υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2013 και το 2018 με το ΑΚΕΛ.
Από την 1η Φεβρουαρίου 2023 ανέλαβε καθήκοντα ως νέος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, διαδεχόμενος τον πρώτο Πρόεδρο και εκ των ιδρυτών του ΙΚυ, καθηγητή Κώστα Ν. Παπανικόλα.
Ο Δρ Σταύρος Μαλάς γεννήθηκε στον Άγιο Σέργιο της Αμμοχώστου στις 10 Ιουνίου 1967. Είναι παιδί του Διονύση Μαλά, αγωνιστή της ΕΟΚΑ και στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, και της Ορθοδοξίας Μούσκου, αδελφής του ήρωα Χαράλαμπου Μούσκου και εξαδέλφης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Από το 1994 είναι νυμφευμένος με την εκπαιδευτικό Ζαχαρούλα Μαλά με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά, το Διονύση 16 ετών, το Γιώργο 15 και τα δίδυμα Φοίβη και Χάρη 12 ετών.
Ακαδημαϊκή και Επαγγελματική Πορεία
Με την Τουρκική εισβολή προσφυγοποιήθηκε και μετέβη με την οικογένεια του στην Πάφο, όπου πέρασε τα μαθητικά του χρόνια. Με τη λήξη της στρατιωτικής του θητείας φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College of London), αποκτώντας διαδοχικά πτυχίο και διδακτορικό στη Γενετική, με σειρά υποτροφιών.
Ακολούθως, εργάστηκε ως ερευνητής για επτά χρόνια στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Imperial College of London. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, είχε ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα της εκεί Κυπριακής Παροικίας. Το 2001 επέστρεψε στην Κύπρο και ίδρυσε ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.
Από το 2002, διετέλεσε εθνικός εκπρόσωπος της Κύπρου σε πολλές επιτροπές κατάρτισης πολιτικής στον τομέα των βιοϊατρικών ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προσφορά του σε αυτές τις Επιτροπές, αποτέλεσε και το έναυσμα της συνεργασίας του, ως Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα υγείας, με την πρώην Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανδρούλα Βασιλείου.
Το 2006 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας για την καλύτερη επίδοση σε εξασφάλιση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων έρευνας από το πρόγραμμα «Συνεργασία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το 2008 εξελέγη πρώτος Πρόεδρος των εκπροσώπων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή κοινοπραξία Innovative Medicines Initiative.
Διετέλεσε σύμβουλος χρηματοδοτικών οργανισμών σε θέματα αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων και δημοσίευσε ερευνητικές μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Μέχρι το διορισμό του ως Υπουργός Υγείας, ήταν ακαδημαϊκός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών από υποψηφίους διδάκτορες.
Υπουργός Υγείας
Στις 5 Αυγούστου 2011 διορίστηκε Υπουργός Υγείας από τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Υπηρέτησε έως τις 14 Οκτωβρίου 2012 και κατά τη διάρκεια της θητείας του συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση μιας σειράς δεσμεύσεων:
Πολιτική
Διεκδίκησε εκλογή στο αξίωμα του βουλευτή στις Βουλευτικές του 2006 στην επαρχία Πάφου με τους ΕΔΗ αλλά δεν εξελέγη. Διεκδίκησε ξανά εκλογή στο αξίωμα του βουλευτή στις Βουλευτικές Εκλογές του 2011 στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου (στη βάση συνεργασίας του ΑΚΕΛ με τους ΕΔΗ) αλλά δεν εξελέγη.
Στις 5 Αυγούστου 2011 διορίστηκε Υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση Χριστόφια, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2012. Παραιτήθηκε από Υπουργός Υγείας όταν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Προεδρικές Εκλογές του 2013 με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, Στον α΄ γύρο των εκλογών εξασφάλισε ποσοστό 26.91% περνώντας στον β΄ γύρο. Έχοντας την υποστήριξη μόνο του ΑΚΕΛ, εξασφάλισε ποσοστό 42.52% αποτυγχάνοντας να εκλεγεί απέναντι στο Νίκο Αναστασιάδη.
Διεκδίκησε εκ νέου το προεδρικό αξίωμα στις Προεδρικές Εκλογές του 2018 και πάλιν με τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Στον α΄ γύρο των εκλογών εξασφάλισε ποσοστό 30.24% περνώντας στον β΄ γύρο. Έχοντας την υποστήριξη μόνο του ΑΚΕΛ, εξασφάλισε ποσοστό 44.01% αποτυγχάνοντας να εκλεγεί έχοντας και πάλιν απέναντι του το Νίκο Αναστασιάδη.
» Βλέπε Συνέντευξη στον Πολίτη: «Μας Κυβερνά ο Κανένας»
Κτηνιατρική Σχολή
Στις 5 Μάιου 2018 ο Σταύρος Μαλάς ανέλαβε υπεύθυνος για την ίδρυση και τη λειτουργία της πρώτης Κτηνιατρικής Σχολής στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η ίδρυσή της αποτελεί πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του μεγαλύτερου πανεπιστημίου στη χώρα σε αριθμό ενεργών φοιτητών.