Ιματιομίσθαι

Image

Κατά την Αρχαιότητα, οι ιματιομίσθαι ήσαν οι ενδυματολόγοι/ κατασκευαστές κοστουμιών για τους ηθοποιούς του θεάτρου. Οι ενδυματολόγοι αυτοί θα πρέπει να νοίκιαζαν τα κοστούμια τους έναντι μισθού, δηλαδή ενοικίου, για τις ανάγκες των διαφόρων θεατρικών παραστάσεων.

 

Βλέπε λήμμα: Δελφοί και Κύπρος

 

Τέτοιοι ιματιομίσθαι υφίσταντο κι εργάζονταν και στην Κύπρο, ιδίως κατά την Ελληνιστική εποχή, οπότε το θέατρο στο νησί είχε ανέλθει σε υψηλά επίπεδα. Δεν έχουν βρεθεί στην Κύπρο επιγραφικές μαρτυρίες που να αναφέρονται σε τέτοιους λειτουργούς του θεάτρου, όμως γνωρίζουμε τα ονόματα δυο απ' αυτούς από επιγραφές του 3ου π.Χ. αιώνα που βρέθηκαν στους Δελφούς. Ο ένας από τους δυο ήταν ο Στρατοκλής Ἀπολλοδώρου Σαλαμίνιος κι ο δεύτερος ο Νίκων Μενεκλέους Σολεύς.

 

Τα ονόματα των Κυπρίων αυτών αναγράφονται σε επιγραφές, ανάμεσα σε ονόματα ραψωδών, κιθαρωδών, αυλητών, διδασκάλων (σκηνοθετών), τραγωδών, χορευτών και άλλων καλλιτεχνών από διάφορα μέρη της Ελλάδος, οι οποίοι συμμετείχαν κι είχαν διακριθεί σε ανάλογους διαγωνισμούς που διοργανώνονταν στους Δελφούς. Έτσι, οι δυο Κύπριοι ιματιομίσθαι είχαν πάρει βραβείο για τα θεατρικά τους κοστούμια, είχαν δηλαδή διακριθεί κι εκτός Κύπρου, και μάλιστα σε τέτοια σημαντική διοργάνωση όπως εκείνη των Δελφών. Τούτο είναι ένα από τα στοιχεία που φανερώνουν την ανάπτυξη του θεάτρου στην αρχαία Κύπρο.

 

Υπάρχει η άποψη ότι οι δυο Κύπριοι ιματιομίσθαι που πήραν μέρος στους διαγωνισμούς των Δελφών ήσαν μέτοικοι που ζούσαν κι εργάζονταν στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει και η αντίθετη άποψη, ότι ζούσαν κι εργάζονταν στην ιδιαίτερή τους πατρίδα, την οποία κι εκπροσώπησαν στους Δελφούς.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια