Ιωαννίκιος

Image

Κύπριος αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, ο οποίος έζησε τον 19ο αιώνα. Ο Ιωάννης, όπως ήταν το λαϊκό όνομα του Ιωαννικίου, γεννήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα στο κεφαλοχώρι της Μαραθάσας Πεδουλά, όπου έμαθε και τα πρώτα του γράμματα. Αργότερα αποδέχθηκε πρόσκληση του θείου του ιερομόναχου Θεοδώρητου, ο οποίος μόναζε στην ιστορική μονή Βατοπεδίου, και μετέβη κοντά του. Ο Θεοδώρητος ήταν προηγουμένως μοναχός της Ιεράς Μονής της Παναγίας Τροοδίτισσας αλλά στην συνέχεια εγκατέλειψε την Κύπρο και εγκαταστάθηκε στο Βατοπέδιον. Παρά δε το γεγονός ότι έκτοτε ο Ιωαννίκιος δεν επισκέφθηκε την Κύπρο, εντούτοις διατήρησε τις επαφές του με τους συγγενείς του, τους οποίους βοηθούσε χρηματικά.

 

Ο Ιωαννίκιος, λίγο μετά την άφιξή του στο Άγιον Όρος, εκάρη μοναχός και ύστερα από μερικά χρόνια προεχειρίσθη σε αρχιμανδρίτη. Ανάμεσα στα διακονήματα που του ανετέθησαν ήταν και η κατασκευή της κυρίας εισόδου της μονής του, στην οποία έθεσε την ακόλουθη επιγραφή:

 

«Τις ο φιλοΐστωρ του θόλου τούτου

   όν φαιδρώς τ' αγλαώς τε κατεκόσμησε λίαν

   εν σπουδή δαπάνη τε συν πόθω διαπύρω

  Ιωαννίκιος εστίν ιθαγενής της Κύπρου

  Αρχιμανδρίτης θ' άμα της δε, ώ φίλε ξένε,

 κατά μήνα Ιούνιον 1858».

 

Προς τον Ιωαννίκιο απέστειλε επιστολή ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου 1859 ο τότε αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Α' (1854-1865) ζητώντας τη βοήθειά του για την ενίσχυση των εκπαιδευτηρίων της Λευκωσίας. Παρόμοιες επιστολές ο Μακάριος είχε αποστείλει και σε άλλους Κυπρίους κληρικούς που ζούσαν μακριά από την Κύπρο, όπως στους μητροπολίτες Γάζης Φιλήμονα και Πέτρας Μελέτιο Ματτέο. Οι δύο τελευταίοι, όπως άλλωστε και ο Ιωαννίκιος, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του αρχιεπισκόπου Μακαρίου και έστειλαν χρήματα και βιβλία. Ο Ιωαννίκιος έστειλε τη βοήθειά του στα 1860 με τον ανεψιό και προστατευόμενό του Θεοδώρητο, ο οποίος επίσης ασκήτευε στο Βατοπέδιον. Αυτή αποτελείτο από την προσωπική του βιβλιοθήκη, η οποία περιελάμβανε 60 τόμους βιβλίων, καθώς και 100 χρυσά νομίσματα. Ο Ιωαννίκιος έστειλε επίσης πολλά αφιερώματα στην εκκλησία του Πεδουλά, όπως μανουάλια, δισκοπότηρα, σταυρούς, ευαγγέλια και μία κανδήλα εξαιρετικής τέχνης. Μαζί με αυτά έστειλε και μικρή οικονομική βοήθεια για κάθε οικογένεια του Πεδουλά.