Ο Μάριος Θρασυβούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 12 Φεβρουαρίου 1967 και τώρα ζει στη Λεμεσό. Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από πολύ νεαρή ηλικία ασχολείται συστηματικά με την ιστορία και την πολιτική της ελληνοκυπριακής και της ελληνικής Αριστεράς, καθώς και με την πορεία των χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού», κυρίως της Σοβιετικής Ένωσης. Βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι, συγχρόνως, το κυπριακό ζήτημα, η ιδεολογία του ελληνοκυπριακού εθνικισμού και ο ρόλος του Μακαρίου στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία.
Ο Θρασυβούλου είναι συγγραφέας των βιβλίων Ο εθνικισμός των Ελληνοκυπρίων. Από την αποικιοκρατία στην ανεξαρτησία. Όψεις, τάσεις και ο ρόλος της Αριστεράς (2016) και «Για την υπεράσπιση της πατρίδας» - ΑΚΕΛ και κυπριακό ζήτημα 1960 – 1964 (2019) ∙ όπως και των μελετών: Μακάριος – Γρίβας: οι αντίθετοι δρόμοι και η υποβόσκουσα σύγκρουση (2018), Το ΑΚΕΛ και η υποταγή του στον Μακάριο (2018), Η ελληνική Αριστερά απέναντι στα γεγονότα του 1963-1964 στην Κύπρο (2019) και Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974: ο ελληνικός στρατός, η χούντα και η Κύπρος. Έχει συγγράψει δεκάδες άρθρα για ζητήματα που αφορούν τη γενική ερευνητική του ενασχόληση.
Το Πάσχα του 2023 εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Παπαζήση, το βιβλίο του "Μακάριος 1948-1959, η πολιτική ηγεμονία και η εξέλιξη προς τον αυταρχισμό". Το κεντρικό ζήτημα που διαπραγματεύεται το βιβλίο είναι το πώς και γιατί ο Μακάριος κατάφερε από το 1948, όταν εκλέχτηκε μητροπολίτης, μέχρι το τέλος του 1959, όταν αναδείχτηκε σε πρώτο πρόεδρο της νεοσύστατης δημοκρατίας, να καταστεί πολιτικά παντοδύναμος και να θέσει τις βάσεις για τη μετέπειτα ηγεμονία του στο νησί.
Πηγή: