Επιχειρηματίας. Ο Γεώργιος Δ. Λόρδος γεννήθηκε στο
Αυγόρου της επαρχίας Αμμοχώστου στις 30 Νοεμβρίου 1915 και πέθανε στις 12 Μάιου 1997. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια και ήταν γιος του
Δημήτρη Λόρδου και της Αρετής Ζήσιμου οι οποίοι είχαν επτά παιδιά, πέντε γιους και δύο κόρες.
Ο νεαρός Γεώργιος Λόρδος που δεν χώνεψε ποτέ ότι τον ανάγκασαν να διακόψει στο σχολείο στην ηλικία των 10 χρονών για να βοηθά τους γονείς του στην κτηνοτροφία και γεωργία, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του τον Παρασκευά και άλλα παιδιά του χωριού, συμφώνησαν με τον δημοδιδάσκαλο, τον Κυριάκο Ιακώβου από την
Περιστερωνοπηγή να τους διδάσκει τα βράδια έναντι αμοιβής 5 σελίνια ο κάθε ένας το μήνα, ώστε να συμπληρώσουν κάπως τη μόρφωση τους και να τους διδάσκει επιπλέον αγγλικά.
Προοδευτικός και διεκδικητικός ο Γεώργιος Λόρδος στις 25 Μαρτίου 1934, επιβιβάστηκε στο πλοίο ΑΝΔΡΟΣ από το λιμάνι της Αμμοχώστου, παρά τις αντιδράσεις του πατέρα και τα κλάματα της μάνας και πήγε στην Αγγλία.
Προορισμός το Λονδίνο.
Με την εξυπνάδα και το χιούμορ του γινόταν συμπαθής. Με τη βοήθεια άλλων Κυπρίων, δούλεψε σε ένα καλό εστιατόριο, σαν λαντζέρης, βοηθός κουζίνας και σαν τραπεζοκόμος.
Γράφτηκε επιπλέον σε νυκτερινή σχολή, το L.C.C Pulteney Institute που ανήκε στον Δήμο του Λονδίνου, πέντε λεπτά με τα πόδια από το ξενοδοχείο που εργαζόταν. Τα μαθήματα ήταν από τις 3 ως τις 6 μμ καθημερινά, ώρες που δεν δούλευε. Πήρε σαν ειδικό θέμα τα εμπορικά.
Τρία χρόνια μετά, ο Γεώργιος Λόρδος με περηφάνεια απέκτησε το πιστοποιητικό Faculty of Teachers in Commerce.
‘Όμως οι σειρήνες του πολέμου άρχισαν να ηχούν στην Ευρώπη. Έτσι έκρινε ότι έπρεπε να μαζέψει τις οικονομίες του και να επιστρέψει στην πατρίδα του.
Στις 12 Δεκεμβρίου 1936, 20 φίλοι βρέθηκαν στο VICTORIA STATION για να τον κατευοδώσουν.
Το 1937 άνοιξε το πρώτο του εμπορικό κατάστημα στην οδό Ερμού στο
Βαρώσι και άρχισε να ασχολείται με το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο. Ευκολοσχέτιστος, με δυνατή προσωπικότητα και χιούμορ δημιουργούσε γνωριμίες και διαρκώς προόδευε.
Το 1938 αρραβωνιάστηκε την Ανδριανή Κώστα Πούγιουρου από τον
Άγιο Σέργιο. Παντρεύτηκαν στις 16 Απριλίου 1939 και μέχρι το 1948 απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον
Κωνσταντίνο (Ντίνο), τον Δημήτρη (Ακη), την
Αρετή (Λούλλα) και την Θέκλα.
Με την έναρξη του
Β παγκοσμίου πολέμου, λόγο έλλειψης μεταφορικών μέσων δια θαλάσσης ήταν πολύ δύσκολο για ένα εισαγωγέα να εισάγει εμπορεύματα. Έπρεπε κάποιος να είναι έτοιμος να παραβεί τους αγορανομικούς κανονισμούς, κάτι που ο Γεώργιος Λόρδος δεν ήταν καθόλου διατεθειμένος να κάνει.
Έτσι, εντός του 1940, αφού ξεπούλησε όλα τα ελεγχόμενα είδη, έμεινε ουσιαστικά χωρίς δουλειά και τόσο αυτός όσο και η σύζυγος του άρχισαν να ανησυχούν, καθώς είχαν και ένα βρέφος να μεγαλώνουν.
Από τη Γεωργία στα Οικόπεδα
Μόλις 25 χρονών και πανέξυπνος καθώς ήταν , σκέφτηκε ότι έπρεπε να κάνει κάτι άλλο μέχρι το τέλος του πολέμου.
Αλλά το μόνο επάγγελμα που γνώριζε από τα παιδικά του χρόνια ήταν η γεωργία. Η γεωργική γη στα περίχωρα της πόλης ήταν φθηνή. Το πρόβλημα ήταν ότι θα χρειαζόταν ζώα (δεν είχαν ακόμα έλθει τα μηχανικά μέσα) , στάβλους, αμάξια και εργάτες.
Τα χρήματα που εξοικονόμησε τα προηγούμενα χρόνια ήταν αρκετά. Αγόρασε 55 σκάλες γεωργικής γης από τον Μούχταρη του Αγίου Νικολάου, τον Γιάγκο Κλεόπα για £250. Σε μια βδομάδα αγόρασε άλλο ένα κτήμα 90 σκάλες από κάποιον Νικολάκη από το κάτω Βαρώσι για £500 . Σε 2 μήνες αγόρασε άλλα δύο κτήματα από τον Άγγλο οφθαλμίατρο Dr. Shelley, 50 στρέμματα στον Άγιο Σέργιο και 46 στρέμματα στο Σπαθαρικό, για £250 και τα δύο.
Με 240 στρέμματα γεωργικής γης, βρήκε χωρικούς που είχαν ζώα άλλα δεν είχαν δική τους γη. Συμφώνησαν να βάλει ο ίδιος τα χωράφια και τον σπόρο και εκείνοι τον κόπο και λίπασμα. Το εισόδημα θα τους ανήκε από μισό. Έτσι και έγινε, μέχρι το 1944 που ο πόλεμος ξεμάκρυνε από την περιοχή, ελευθερώθηκε το εμπόριο και άρχισαν οι εισαγωγές.
Επέστρεψε στην μεγάλη του αγάπη, μετά την Ανδριανή του, το εμπόριο. Όμως τον πλησίαζαν κάτοικοι της πόλης, που ήθελαν να αγοράσουν μέρος της γης του για να τοποθετήσουν μια παράγκα για κατοικία.
Σκέφθηκε το ζήτημα και αποφάσισε να χωρίσει το κτήμα σε οικόπεδα. Πήρε άδεια διαχωρισμού αφού κατέθεσε σχέδια με χαραγμένο δρόμο 25 πόδια και χαντάκια στις πλευρές για να φεύγουν τα νερά της βροχής. Άρχισε να πουλά οικόπεδα προς £100 με £10 προκαταβολή και το υπόλοιπο σε 40 μηνιαίες δόσεις με £2 τον μήνα και τόκο 6%.
Τα πρώτα 32 οικόπεδα πουλήθηκαν σε 2-3 μήνες. Όταν είδε την ζήτηση, αγόρασε αμέσως άλλο κτήμα και έκανε και άλλα οικόπεδα.
Οι επιχειρήσεις των οικοπέδων όλο και μεγάλωναν και όλα τα κέρδη ύστερα από τον φόρο εισοδήματος γίνονταν χωράφια οικοπεδοποιήσιμα ή παραθαλάσσια εντός της πόλης, με μεγάλο μέλλον. Αγόρασε δεκάδες μεγάλα τεμάχια γης τόσο στην Αμμόχωστο και στα περίχωρα, όσο και στη Λάρνακα, Λευκωσία, Κερύνεια, Λεμεσό , Καρπασία κλπ.
Από τις αρχές του 1950 επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στην ανοικοδόμηση κατοικιών και διαμερισμάτων. Ως το 1965 επιτυγχάνει να ανοικοδομήσει 10 κτίρια και πολλά καταστήματα επί της θαλάσσης. Από το 1965 έως το 1974 με τη βοήθεια των παιδιών του πλέον, έκτισαν άλλα 13 πολυόρωφα κτίρια με περίπου 700 διαμερίσματα και 200 καταστήματα, 4 ξενοδοχειακές μονάδες και ένα Ηotel Apartment.
Επιπλέον, εκατοντάδες οικόπεδα, ένας μεγάλος πορτοκαλεώνας στο Τρίκωμο, μια ολοκαίνουρια βιομηχανία υφαντών πλαστοσακκούλων, ήταν αποτελέσματα της αρχικής δημιουργικότητας και της εξυπνάδας ενός δυναμικού και δραστήριου επιχειρηματία με υποτυπώδη μόρφωση, αλλά με εντιμότητα στις δοσοληψίες του και ζήλο για την δημιουργία, εκατοντάδες δε οικογένειες εργοδοτήθηκαν στις εταιρείες της οικογένειας.
Ο Γεώργιος Λόρδος όπως και πολλοί συμπολίτες του είδαν τα πάντα να καταρρέουν και οι κόποι μιας ζωής χάθηκαν εξ αιτίας της διχόνοιας που έφερε το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.
(Τα πιο πάνω κατεγράφησαν το 1975 από τον Γεώργιο Λόρδο). Οπως χιλιάδες άλλοι κάτοικοι της Αμμοχώστου πέθανε στην προσφυγιά το 1997. Τα παιδιά του Άκης και Ντίνος Λόρδος κατάφεραν πάντως να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό τις ξενοδοχειακές του δραστηριότητες στην Λάρνακα και τη Λεμεσό.
Το ίδρυμα
Ο Γεώργιος Λόρδος απεβίωσε το 1997 στη Λεμεσό. Το 2021 σε ηλικία 103 ετών τον ακολούθησε η συζυγος του Ανδριανή. Να σημειωθεί, ότι από το 1980 δημιούργησαν το «Ιδρυμα Γεώργιος και Ανδριανή Λόρδου» Για προσφορά βοήθειας σε δυσπραγούντες συνανθρώπους μας. Επιβίωση. Σπουδές, κατοίκιση κτλ. Βοήθησαν πολλούς άπορους φοιτητές να σπουδάσουν. Το ίδρυμα έχει πρόσφατα κυκλοφορήσει το βιβλίο: «Γεώργιος Δ. Λόρδος εκ Βαρωσίων Ξεκινώντας από την αρχή».