Διανέλλος Δημήτριος

Image

Καπνοβιομήχανος, ευεργέτης. Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1880 και πέθανε το 1950. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Διανέλλος, ο οποίος καταγόταν από το Πήλιο και έφτασε στην Κύπρο το 1870. Μητέρα του ήταν η Δόμνα Δημητρίου Καρεμφυλάκι από τη Λάρνακα με καταγωγή την Κρήτη. Ο  Γεώργιος Διανέλλος το 1874 ίδρυσε το καπνεργοστάσιο στην Λάρνακα και συνεργάστηκε με τον Ιωάννη Βεργόπουλο στην επέκταση της καπνοβιομηχανίας στην Κύπρο. Όλα τα τσιγάρα γίνονταν με τα χέρια. Οι  πιο γνωστές μάρκες του εργοστασίου ήταν τα τσιγάρα φίλτρου “Samarita”, “Palmyra” αλλά και τα άφιλτρα “Grace”, τα “Μινέρβα φίλτρου” και τα “Σκαλιώτικα”.

 

 

Βλέπε λήμμα: Κύπρος η Ιστορία του Τσιγάρου 

 

Ο Δημήτριος Γ. Διανέλλος μετά τον θάνατο του πατέρα του (και έως τον δικό του θάνατο) συνέχισε τις εργασίες και ανέπτυξε την καπνοβιομηχανία του.

Μεταξύ 1950-1953 οι εργασίες διακόπηκαν και από το 1953 το εργοστάσιο εκσυγχρονίστηκε και επαναλειτούργησε με την επωνυμία «Καπνοβιομηχανία Γ.Δ. Διανέλλος και Υιός Λτδ», με στόχο την εξασφάλιση πόρων για τη συντήρηση του Ορφανοτροφείου και της Επαγγελματικής Σχολής, που είχαν δημιουργηθεί με το κληροδότημα του Δ.Γ. Διανέλλου. Η λειτουργία του εργοστασίου συνεχίστηκε έως και τη δεκαετία του 1960 και επεκτάθηκε με εγκαταστάσεις και στη Λευκωσία.

 

Βλέπε Λήμμα: Η καλλιέργεια του καπνού στην Κύπρο

 

Ο Δημήτριος (1880 – 1950), πέραν της ενασχόλησης του με τις επιχειρήσεις του πατέρα του, ασχολήθηκε με τα κοινά της Λάρνακας και διετέλεσε αντιδήμαρχος από το 1914 μέχρι το 1917.

Με δική του δωρεά κτίστηκε  το Διανέλλειο Ορφανοτροφείο και η Διανέλλειος Τεχνική Σχολή.

 

Δύο πυρκαγιές έπληξαν τα υποστατικά της καπνοβιομηχανίας «Διανέλλος», το εργοστάσιο της οποίας βρισκόταν στο παραλιακό μέτωπο, στη συμβολή της λεωφόρου Αθηνών με την οδό Κοσμά Λυσιώτη. Η πρώτη, ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Η πυρκαγιά κατέστρεψε το εργοστάσιο και έθεσε οριστικό τέλος στη λειτουργία του. Η δεύτερη, το 1976, κατέκαψε τους αχρησιμοποίητους χώρους του εργοστασίου  που τότε χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι. Στη θέση των υποστατικών κτίστηκε τα επόμενα λίγα χρόνια, σειρά κέντρων αναψυχής.

 

Βιβλιογραφία

Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίω, Τόμος Α', Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, Λευκωσία 2018

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image