Σύζυγος του γιατρού, πολιτευτή και δημάρχου Λευκωσίας Αντωνίου Θεοδότου, που μαζί με το σύζυγό της τιμήθηκε ως μεγάλη ευεργέτις. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1864 και πέθανε το 1969. Ήταν κόρη του Γεωργίου Ιωαννίδη Μουμτζή και ανεψιά του στρατηγού Κωνσταντίνου Χατζηιωάννου και του μητροπολίτη Κιτίου Χρυσάνθου. Παντρεύτηκε τον Αντώνιο Θεοδότου το 1892. Δεν ευτύχισαν να αποκτήσουν παιδιά.
Η Ευγενία Ιωαννίδου Μουμτζή ήταν από τις λίγες μορφωμένες νέες της εποχής. Καταγόταν από τις πλουσιότερες οικογένειες της Λευκωσίας. Τιμήθηκε από την Κυπριακή Εκκλησία το 1954 με Μετάλλιο Αγαθοεργίας και από την Ελληνική Κυβέρνηση με την διάκριση του Σταυρού των Ταξιαρχών του Τάγματος Ευποιίας.
Δωρεές
Μεταξύ των ευεργεσιών της Ευγενίας και του Αντωνίου Θεοδότου περιλαμβάνονται η ανοικοδόμηση της αστικής σχολής Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία το 1925, η οικοδόμηση δημοτικού σχολείου στο Φοινί (γενέτειρα του Αντωνίου Θεοδότου) το 1926 (τα δυο αυτά σχολεία η Ευγενία Θεοδότου συνέδραμε και πολλές άλλες φορές αργότερα), η απαλλαγή του σταδίου της Λευκωσίας από το τεράστιο για την εποχή χρέος του (2.400 λίρες περίπου) και η παραχώρησή του το 1934 στον Γυμναστικό Σύλλογο «Παγκύπρια» (πρόκειται για το στάδιο Γ.Σ.Π. της Λευκωσίας), η παραχώρηση σημαντικού ποσού στον Γ.Σ.Π. για βελτίωση των αθλητικών του εγκαταστάσεων, η παραχώρηση της κατοικίας της, το 1950, για να χρησιμοποιείται ως ελληνικό προξενείο στη Λευκωσία, η παραχώρηση στον αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ', το 1953, κτηματικής περιουσίας 60.000 λιρών περίπου για ενίσχυση του Ορφανοτροφείου Λευκωσίας και τέλος η μεταβίβαση στο όνομα του αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ το 1955, ολόκληρης της περιουσίας της που υπολογιζόταν σε 250.000 λίρες περίπου και περιελάμβανε ακίνητα στη Λευκωσία, τα χωριά Λεύκα, Άσσια, Τύμπου, Πλάτρες και αλλού, για ίδρυση και συντήρηση επαγγελματικής σχολής και για άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Το όνομα του ζεύγους Θεοδότου εδόθη στο στάδιο Γ.Σ.Π. και στο σχολείο Αγίου Αντωνίου. Το 1928 ασθένησε και απεβίωσε ο Αντώνιος Θεοδότου, σε ηλικία 69 ετών. Η σύζυγός του, Ευγενία Θεοδότου, θα συνέχιζε για πολλά χρόνια ακόμη τη φιλανθρωπική δράση της.
Στο Φοινί
Στις 19 Οκτωβρίου 2014, το Κοινοτικό Συμβούλίο και ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Φοινιού (ΣΑΦΦ), πραγματοποίησε εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας Φοινιού στη μνήμη των ευεργετών του χωριού Αντωνίου και Ευγενίας Θεοδότου. Με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου οργανώθηκε έκθεση για τη ζωή και το έργο του ζεύγους Θεοδότου η οποία παραμένει επί μονίμου βάσεως στο Φοινί.
Πηγή:
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια