Κανναβιού φράγμα

Το τέταρτο μεγαλύτερο φραγμα της Κύπρου

Image

Το φράγμα Κανναβιού, κατατάσσεται τέταρτον σε χωρητικότητα από όλα τα φράγματα της Κύπρου και το δεύτερο σε ύψος. Είναι χωρητικότητας 18 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού. Έχει ύψος 70 μέτρα και το ανάχωμα του έχει μήκος 600 μέτρα. Απέχει από την πόλη της Πάφου περί τα σαράντα χιλιόμετρα. Βρίσκεται σε τοποθεσία για να συλλέγει το νερό του ποταμού της Έζουσας.

 

Το φράγ΅α Κανναβιού είναι ένα λιθόρριπτο φράγ΅α ΅ε ανάντη πλάκα (CFRD) ΅ε ξεχωριστή ση΅ασία στο υδατικό ισοζύγιο του προγρά΅΅ατος διαχείρισης νερού στην Κύπρο. Είναι το πρώτο φράγ΅α αυτού του τύπου που κατασκευάστηκε στην Κύπρο. Γι αυτό το λόγο, αλλά και για τις πρωτοποριακές τεχνικές που χρησι΅οποιήθηκαν στην κατασκευή του, συγκεντρώνει ΅εγάλο ενδιαφέρον.

 

 Η κατασκευή του ξεκίνησε το Σεπτέ΅βριο του 2000 και συ΅πληρώθηκε ΅ε επιτυχία το Μάρτιο του 2006. Η αποθήκευση νερού στον τα΅ιευτήρα, ο οποίος είναι χωρητικότητας 18 Ε.Κ.Μ., άρχισε τον Οκτώβριο του 2005. Ο σχεδιασ΅ός του Έργου έγινε από το Βρετανικό οίκο Howard Humpreys and Partners σε συνεργασία ΅ε τον Κυπριακό οίκο Ι. Θεοφίλου και Συνεργάτες.

 

Ανάδοχοι του Έργου ήταν η κοινοπραξία της Ελληνικής εταιρείας ΑΕΓΕΚ ΅ε τις Κυπριακές CYBARCO και Αδελφοί ΙΑΚΩΒΟΥ ΛΤ∆.. Το ύψος του φράγ΅ατος είναι 70m., το ΅ήκος στέψης 600 m και ο συνολικός όγκος του αναχώ΅ατος 1.800.000 m3. Η κλίση της ανάντη πλάκας είναι 1K: 1.4O και της κατάντη όψης 1Κ:1.7Ο.

 

Η θε΅ελίωση του φράγ΅ατος είναι σε ηφαιστειογενή ΅αξιλαροειδή λάβες της σειράς του Τροόδους. Ολόκληρη η ανάντη πλάκα εδράζεται σε όλο το ΅ήκος της βάσης της στην πλίνθο, η οποία είναι θε΅ελιω΅ένη σε υγιή βράχο κατηγορίας ΙΙ η ΙΙΙ και το υπόλοιπο φράγ΅α σε βράχο η αλλούβια. Στην κοίτη του ποτα΅ού στον πόδα του φράγ΅ατος και σε ένα ΅ήκος ίσο ΅ε το πλάτος της ζώνης 3Β, τα αλλούβια έχουν αφαιρεθεί. Στην υπόλοιπη περιοχή ενσω΅ατώθηκαν στο φράγ΅α. Η πλίνθος από ενδυνα΅ω΅ένο σκυρόδε΅α είναι πάχους 0.5 m και πλάτους από 5.0 m έως 11.2 m. Είναι αγκυρω΅ένη στα θε΅έλια ΅ε αγκύρια δια΅έτρου 40 mm. Αυτή αποτελεί την πλατφόρ΅α για τις τσι΅εντενέσεις οι οποίες σε αυτά τα φράγ΅ατα βρίσκονται ανάντη του αναχώ΅ατος. Στη γρα΅΅ή της κουρτίνας υπάρχουν 500 γεωτρήσεις βάθους 40 m. Ανάντη και κατάντη της κουρτίνας υπάρχουν δύο γρα΅΅ές ΅ε 500 γεωτρήσεις η κάθε ΅ια για τις τσι΅εντενέσεις τάπητα βάθους 10 m. Οι αρχικές αποστάσεις των γεωτρήσεων είναι 3 m ΅ειω΅ένες σταδιακά ΅ε την πρόοδο των εργασιών στα 1.5 m στις δευτερεύουσες κ.ο.κ. (split spacing). Οι όγκοι των ενε΅άτων ήταν γενικά χα΅ηλοί, όπως ανα΅ένετο από τα αποτελέσ΅ατα των αρχικών δοκι΅ών στις πρωτεύουσες γεωτρήσεις. Ο υπερχειλιστής του φράγ΅ατος βρίσκεται στο δεξιό αντέρισ΅α και είναι τοποθετη΅ένος σε ΅ια ΅εγάλου βάθους εκσκαφή που έγινε σε ανυψω΅ένες αλλουβιακές εναποθέσεις και βράχο. Είναι δυνα΅ικότητας 750 m3 ανά δευτερόλεπτο, η οποία είναι η ΅έγιστη πιθανή πλη΅΅ύρα.(probable maximum flood). Είναι τύπου ελεύθερης ροής πάνω από τον υπερχειλιστή πλάτους 60m. Η σήραγγα εκτροπής καθώς και ο πύργος υδροληψίας βρίσκονται επίσης στο δεξιό αντέρισ΅α και αποτελούνται από τη σήραγγα ΅ήκους 340 m, ΅ε δύο αγωγούς δια΅έτρου 1000 και 700 mm και βαλβίδες ελέγχου ροής.

 

 

Πηγές:

 

  1. Φράγ΅α Κανναβιού Νέες Τεχνικές Σχεδιασ΅ού και Κατασκευής. ∆. Αντωνίου Πολιτικός Μηχανικός: Τ΅ή΅α Αναπτύξεως Υδάτων Κύπρος
  2. IX-Andromeda, Υδατοφράκτης Κανναβιού