Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, ερευνητής και ποιητής. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1935 και δολοφονήθηκε στις 6 Ιουλίου 1996 από τουρκοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση με διασυνδέσεις με τον τουρκικό στρατό. Ο Κουτλού Ανταλί μεγάλωσε στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου είχε μεταναστεύσει με την οικογένειά του, όταν ήταν τριών χρόνων. Στην Κύπρο επέστρεψε το 1954. Εξέδωσε διάφορα περιοδικά, ενώ το 1963 εξέδωσε το βιβλίο «Dagarcik» («Η Βούρκα»), που αφορούσε τον λαϊκό πολιτισμό και τις συνήθειες των Τουρκοκυπρίων. Ταυτόχρονα δημοσιογραφούσε στις εφημερίδες «Soz», «Ortam» «Kipris Postasi» και «Yeni Duzen». Ασχολήθηκε επίσης με την ποίηση. Στη "Yeni Duzen" είχε καθημερινή στήλη με τον τίτλο "Από την γαλάζια Κύπρο".
Στα πολιτικά άρθρα του ο Κουτλού Ανταλί πρόβαλλε την ανάγκη για ειρήνη και συμφιλίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, και επέκρινε την πολιτική της Άγκυρας και του Ραούφ Ντενκτάς.
Στις 6 Ιουλίου 1996 δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του. Οι σφαίρες που τον σκότωσαν προήλθαν από πυροβόλο όπλο που χρησιμοποιούν οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις. Ο Ανταλί δολοφονήθηκε έξι μέρες μετά που έγινε γνωστό ότι επρόκειτο να καταθέσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της τέταρτης διακρατικής προσφυγής της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.
Βιβλίο για τη ζωή του με τον τίτλο "Ο Αληθινός Κύπριος", έγραψε η γνωστή Τ/κ Δημοσιογράφος Σεφκιούλ Ουλουτάγ.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε απόφασή του, ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές δεν ερεύνησαν αποτελεσματικά τη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου και διέταξε την τουρκική κυβέρνηση να πληρώσει αποζημίωση 20.000 ευρώ στη σύζυγό του. Ως ύποτες πίσω από τη δολοφονία του φέρονται οι οργανώσεις "Γκρίζοι Λύκοι", και "Τουρκική Ταξιαρχία Εκδίκησης".
Η ανεξιχνίαστη δολοφονία
Η Εισαγγελία του Φετιγιέ στη Μούγλα, ΝΔ Τουρκία, άρχισε στις 25 Μάιου 2021 να έρευνα ξανά την υπόθεση της δολοφονίας του Τ/κ δημοσιογράφου και αρθρογράφου, Κουτλού Ανταλί μετά την κατάθεση του Ατίλλα Πεκέρ, αδερφού του Τούρκου φυγόδικου μαφιόζου, Σεντάτ Πεκέρ, που ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε στοιχεία για την εν ψυχρώ δολοφονία του Ανταλί έξω από το σπίτι του το 1996. (Βλέπε βίντεο με αποκαλύψεις)
Ο τότε αρχηγός του «τμήματος πολιτικής άμυνας» των Κατεχομένων στρατηγός Γκαλίπ Μεντίλ που σύμφωνα με την κατάθεση Ατίλλα Πεκέρ τον συνάντησε με τον στρατιωτικό Κορκούτ Εκέν όταν ήρθαν το 1996 στην Κύπρο για να δολοφονήσουν τον Ανταλί επιβεβαίωσε ότι τους έδωσε ένα όχημα αλλά δεν γνώριζε, είπε, ότι στην τσάντα που κρατούσε ο Εκέν υπήρχε ένα ούζι.
Ο Ατίλλα Πεκέρ ανέφερε στην κατάθεσή του ότι με τον Εκέν είχαν πάει στα γραφεία του «τμήματος» και το άσπρο αυτοκίνητο που τους δόθηκε εκεί, το χρησιμοποίησαν για να παρακολουθήσουν το σπίτι του Κουτλού Ανταλί. Σε διπλανό δωμάτιο από εκείνο που συνάντησαν τον τότε αρχηγό της «πολιτικής άμυνας», πρόσθεσε, ο Εκέν του είχε δώσει το ούζι.
Ο Μεντίλ μίλησε στον δημοσιογράφο του Oda TV Τζιαν Οζτσιελίκ λέγοντας ότι «ως ένα άτομο που έχω προσφέρει 50 χρόνια σε αυτή τη χώρα, λυπήθηκα ακούγοντας τα όσα λέχθηκαν (από τον Ατίλλα Πεκέρ)».
Ο Μεντίλ πρόσθεσε ότι ο Κορκούτ Εκέν είχε υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις και ήταν ένα άτομο που έτρεφε σεβασμό, ένας ήρωας αξιωματικός, όπως είπε (ΣΣ: ο Εκέν πήρε μέρος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο). «Ήρθε μ’ επισκέφθηκε και δίπλα του βρισκόταν ένα άτομο που λεγόταν Ατίλλα Πεκέρ. Αλλά εκείνη την ημέρα δεν ήξερα το όνομά του. Μετά έμαθα ότι ήταν ο αδερφός του Σεντάτ Πεκέρ».
Στα χέρια του Εκέν, συνέχισε, υπήρχε μια τσάντα αλλά δεν ήξερε ότι αυτή περιείχε όπλο. Ο Μεντίλ πρόσθεσε ότι ο Εκέν είχε πληροφορία πως στην Κύπρο είχαν σταλεί κάποιοι του ΡΚΚ. Ανέφερε δε ότι ο Εκέν είχε δει τότε εκτός από τον ίδιο, και τον τότε αρχηγό των «ειρηνευτικών δυνάμεων», Χασάν Κουντακσί. «Δεν μου είπε τίποτε εμένα για τον Κουτλού Ανταλί. Μίλησε για πληροφορίες για το ΡΚΚ. Να ερευνήσουν για κάτι κρυμμένα όπλα. Κι εμείς του δώσαμε ένα άσπρο αυτοκίνητο Ρενό. Τύπου Τορος. Άλλωστε εμείς ήμασταν στην Λεύκα. Ο Ανταλί ήταν στην Λευκωσία».
Ο Γκαρίπ Μεντίλ είπε ότι έχει δώσει κατάθεση για την υπόθεση και στο ΕΔΑΔ όπου είχε προσφύγει η σύζυγος του Κουτλού Ανταλί.
Στα κατεχόμενα, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι είπε ότι οι «θεσμοί» του ψευδοκράτους μπορούν να ζητήσουν νομική βοήθεια για να γίνει η έρευνα στην Τουρκία.
Πρέπει να ξανανοίξει ο φάκελος της δολοφονίας Ανταλί, πρόσθεσε λέγοντας ότι οι ύποπτοι για την δολοφονία με βάση τα όσα έχει πει στο βίντεο ο Σεντάτ Πεκέρ και στην κατάθεσή του ο Ατίλλα Πεκέρ, είναι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να παραπεμφθούν στο ψευδοκράτος, η έρευνα πρέπει να γίνει στην Τουρκία, είπε. Σημείωσε ότι στην Τουρκία αργεί κάποτε η εκδίκαση των υποθέσεων με αποτέλεσμα να παραγράφονται, λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση αυτός ο γόρδιος δεσμός μπορεί να λυθεί μόνο στην Τουρκία.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι, πρόεδρος του ΚΛ, υποστηριξε ότι υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για να μπορέσει να ξανανοίξει ο φάκελος της δολοφονίας του Κουτλού Ανταλί «επειδή η δολοφονία Ανταλί είναι μια ανοικτή πληγή για την κοινωνία».
Ενα ποίημα για την Κερύνεια
Το ποίημα του Κουτλού Ανταλί «Στις ακτές της Κερύνειας» μεταφράστηκε στα ελληνικά:
Ελιές μεγάλες και λαδερές
καρπίζουν στα χέρια της μικρής χωριατοπούλας
καθώς η Κύπρος μου στους αιώνες
Ύστερα με χαϊδεύει η αύρα της θάλασσας
ύστερα η φωνή της ελευθερίας πλησιάζει
ύστερα καθώς δίνω τον εαυτό μου
στη δική μου πατρίδα
ελευθερώνομαι
Τα όνειρα είναι δυνατά
σαν το κάστρο της Κερύνειας
Κάτω στο μόλο περιμένουν
με ανοικτές αγκάλες
τον αγαπημένο
εκκλησιές με σιωπηλές καμπάνες
βάρκες που σταμάτησε ο βοριάς
και τα πανιά τους πέσαν
Άδειος ο Ζέφυρος κι ο Παχύαμμος
κι η θάλασσα κακοφανισμένη
Σταματημένος ο αέρας στο Μπέλλα-Πάϊς
Γίνομαι πόλη που διψά για την ειρήνη
Γίνομαι γη που καρπίζει ελιές
και σοδειά του ανθρώπου της δικής μου πατρίδας
Γνωρίζω ότι αυτό είναι το χέρι της πατρίδας μου
Γνωρίζω ότι αυτός είναι ο αέρας των βουνών μας
Έγινε η χωριατοπούλα με τις πλεξούδες
καθώς το εφτάκαρπο της γης μου
ρόδο του βουνού
έγινε η μυρωμένη Κερύνεια