Κορωνοϊός

2020-2021: Το χρονικό της πανδημίας στην Κύπρο

Image

9η Μαρτίου: Δύο άντρες ηλικίας 25 και 64 χρονών αποτελούν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο. Την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων έκανε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο 25χρονος είχε έρθει από το Μιλάνο στις 26 Φεβρουαρίου και είχε εξεταστεί στο ιατρείο του αεροδρόμιου και του είχε ζητηθεί να αυτοπεριοριστεί. Ο 64χρονος είχε έρθει από την Αγγλία στις 3 Μαρτίου.

 

11 Μαρτίου: Ανακοινώνονται αλλά τέσσερα νέα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο. Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου εκδίδει το πρώτο διάταγμα. Σύμφωνα με αυτό, αναστέλλονται μέχρι και την 31η Μαρτίου 2020 οι συγκεντρώσεις πέραν των 75 συνολικά ατόμων σε θέατρα, σινεμά, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, αίθουσες εκδηλώσεων.

 

13 Μαρτίου: Αφού ο ιός άρχισε να κτυπά τους επαγγελματίες υγείας των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με διάγγελμά του ανακοινώνει αυστηρότερα μέτρα στα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, στα οδοφράγματα και αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

 

 

Τέλος οι πτήσεις

14 Μαρτίου: Ακυρώνονται οι πρώτες πτήσεις προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, ενώ επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία μόνο σε όσους πολίτες προσκόμιζαν ιατρικό πιστοποιητικό εξέτασης του κορωνοϊού. Όσοι φτάνουν στην Κύπρο μπαίνουν για πρώτη φορά σε περιορισμό για 14 μέρες σε χώρους απομόνωσης. Το Υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία για αποφυγή εντελώς των ταξιδιών στο εξωτερικό.

 

18 Μαρτίου: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκαλεί έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο κ. Αναστασιάδης τονίζει στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τη σημασία τού να κληθούν σε συστράτευση όλοι οι πολίτες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στον όρο «πανδημία», με τον Πρόεδρο να απευθύνει έκκληση στους πολίτες για τήρηση των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

 

 

Ο πρώτος νεκρός

21 Μαρτίου: Ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος ασθενούς με κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο ασθενής είχε χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης, αφού παρουσίαζε μη αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος αλκοολικής αιτιολογίας, οξεία ηπατική ανεπάρκεια, οξεία νεφρική ανεπάρκεια σε έδαφος χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια».  Επιπλέον, η αύξηση των ατόμων που εντοπίζονται θετικά στον ιό και έχουν ιστορικό ταξιδιού οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων. Τίθεται  σε ισχύ το διάταγμα του υπουργού Μεταφορών, το οποίο προνοεί την απαγόρευση πτήσεων στα αεροδρόμια της Κύπρου. Αρχικά υπήρχε η πρόθεση το μέτρο να ισχύσει για 14 ημέρες, αλλά εν τέλει διήρκησε περίπου τρεις μήνες.

 

 

Γενικό lockdown

 23 Μαρτίου: Η αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλευμένων είχε ως αποτέλεσμα το γενικό lockdown. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε διάγγελμά του ανακοινώνει γενικό lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Για πρώτη φορά οι πολίτες κλείστηκαν στα σπίτια τους, με τον Πρόεδρο να χαρακτηρίζει την πανδημία ως έναν πόλεμο που κερδίζεται μόνο αν παραμείνουμε στα καταφύγια. Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ από τις 24/3 μέχρι και τις 13/4.

 

Βλέπε βίντεο: Η μικρή Μαρία ζητά από τον Πρόεδρο να τερματίσει την καραντίνα

 

26 Μαρτίου: Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται εξώδικο ύψους €150 σε όσους παραβιάζουν τα διατάγματα.

 

27 Μαρτίου: Η Κυπριακή Δημοκρατία αποστέλλει στο Ισραήλ ποσότητα χλωροκίνης και το Ισραήλ δεσμεύεται να στείλει στην Κύπρο 50 αναπνευστήρες. Δεν έφτασαν ποτέ.

 

30 Μαρτίου:  Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοινώνει αυστηρότερα μέτρα. Οι διψήφιοι αριθμοί νέων περιστατικών, σε συνδυασμό με τη γενικότερη άγνοια ως προς τις συνέπειες του ιού, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Από εδώ και στο εξής τίθενται σε εφαρμογή η κατ’ εξαίρεση διακίνηση μόνο μια φορά την ημέρα με την αποστολή sms ή με χρήση εντύπου μόνο για άτομα άνω των 65, αύξηση της ποινής για παράβαση των μέτρων σε €300, απαγόρευση συναθροίσεων σε οικίες, καθώς και καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 06:00.

 

31 Μαρτίου: Η αύξηση των ασθενών οδηγεί στη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου σε Νοσοκομείο Αναφοράς, με την ενίσχυση από 9 γιατρούς και 15 νοσηλευτές. Επιπλέον, παραλαμβάνεται δωρεά από την Κίνα προστατευτικός εξοπλισμός, όπως γάντια, μάσκες και ασπίδες προσώπου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

2 Απριλίου: Ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος ανακοινώνει την παράταση της ισχύος του διατάγματος για απαγόρευση πτήσεων για άλλες 14 ημέρες. Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην κατακύρωση σύμβασης για αγορά υπηρεσιών φιλοξενίας και επιτήρησης από επαγγελματίες υγείας σε κέντρο αποκατάστασης στην Τερσεφάνου, στο οποίο φιλοξενούνται ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό που εξέρχονται της νοσηλείας με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, για περαιτέρω παρακολούθηση μέχρι την αρνητικοποίησή τους. Παράλληλα, την ίδια ημέρα διεξάγεται για πρώτη φορά στοχευμένος γεωγραφικός έλεγχος στους Δήμους Αραδίππου και Πάφου, όπου καταγράφονται αυξημένα κρούσματα.

 

4 Απριλίου: Φτάνει στην Κύπρο από την Κίνα νέα δωρεά, η οποία περιλαμβάνει ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα για χρησιμοποίησή τους στα δημόσια νοσηλευτήρια.

 

7 Απριλίου: 29 ημέρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων δύο κρουσμάτων εκδίδεται για πρώτη φορά Εθνική Αναφορά, η οποία περιγράφει την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες. Συνολικά είχαν καταγραφεί 14 θάνατοι και 493 περιπτώσεις Covid-19, με τη θνητότητα να ανέρχεται στο 2,8%.

 

8 Απριλίου: Τέσσερις ημέρες πριν από το Πάσχα και τα κρούσματα ξεπερνούν τα 500. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοινώνει την παράταση των μέτρων μέχρι τις 30 Απριλίου.

 

10 Απριλίου: Ανακοινώνεται για πρώτη φορά η έναρξη δειγματοληψίας σε 20.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Εθνικής Φρουράς για τη νόσο Covd-19.

 

24 Απριλίου: Μπορεί οι αριθμοί των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά να πέφτουν σταδιακά, ωστόσο η ανησυχία της κυβέρνησης για την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα, ενόψει και της επερχόμενης λήξης του διατάγματος, οδηγούν στην έναρξη τυχαίου δειγματοληπτικού έλεγχού 800 ατόμων στον γενικό πληθυσμό της Κύπρου. Παράλληλα, παρατείνεται η απαγόρευση πτήσεων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου μέχρι τις 17 Μαΐου.

 

28 Απριλίου: Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, το ποσοστό θνητότητας ακουμπά το 2,4%, ενώ καταγράφονται συνολικά 20 θάνατοι και 836 κρούσματα.

 

 

Αρχίζουν οι χαλαρώσεις

4 Μαΐου: Μετά από έναν μήνα και κάτι γενικού lockdown, η Κύπρος εισέρχεται στην πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Οι χαλαρώσεις γίνονται σταδιακά και ο κόσμος αρχίζει να επαναδραστηριοποιείται σιγά-σιγά. Ωστόσο, παρατείνονται μέχρι τις 28 Μαΐου τα μέτρα για καθολική απαγόρευση των πτήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

11 Μαΐου: Στα πλαίσια της επαναδραστηριοποίησης της κοινωνίας, ανοίγουν, υπό νέες συνθήκες, τα σχολεία για τους μαθητές τις Γ' λυκείου. Στις 13 Μαΐου αρχίζουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την Covid-19 σε σχολεία.

 

19 Μαΐου: Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ενεργοποίηση του σχεδιασμού για τη δεύτερη φάση χαλαρώσεων. Τις τελευταίες τρεις ημέρες καταγράφονται 1-2 νέα περιστατικά, γεγονός που επιτρέπει την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

 

21 Μαΐου: Η χαλάρωση των μέτρων οδηγεί στην επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων στα σχολεία. Τα νέα δεδομένα δεν επιτρέπουν στους μαθητές να βρίσκονται όλοι στις σχολικές αίθουσες, με αποτέλεσμα να χωρίζονται σε δύο ομάδες και κάποιοι να παρακολουθούν τα μαθήματα από το σπίτι. Πλέον η τηλεκπαίδευση έχει μπει για τα καλά στη ζωή των μαθητών και των καθηγητών, παρά τα όποια προβλήματα.

 

 22 Μαΐου: Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει την έναρξη πτήσεων από δύο ομάδες χωρών από τις 9 Ιουνίου και σε δύο φάσεις, καθώς και το άνοιγμα των ξενοδοχείων από την 1η Ιουνίου.

 

27 Μαΐου: Για πρώτη φορά δεν καταγράφεται κανένα νέο κρούσμα, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των νέων περιστατικών είναι μικρός.

 

5 Ιουνίου: Αρχίζει η τρίτη και τελευταία φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

 

7 Ιουνίου: Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται σε ναούς και άλλους θρησκευτικούς χώρους για λειτουργίες και λατρευτικές συνάξεις και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τους πιστούς με σκοπό τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Οι εκκλησίες και οι χώροι λατρείας επαναλειτουργούν με αποστάσεις και μέγιστο όριο τα 75 άτομα.

 

9 Ιουνίου: Επαναλειτουργούν, μετά από σχεδόν τρεις μήνες, τα κυπριακά  αεροδρόμια υπό νέους κανονισμούς. Οι χώρες μπαίνουν σε κατηγοροποίηση βάσει των επιδημιολογικών τους στοιχείων, η οποία καθορίζει εάν οι επιβάτες μπαίνουν ή όχι σε καραντίνα.

 

 

Καλοκαιρινή αναζωπύρωση

29 Ιουλίου: Μετά από σχεδόν δύο μήνες ανακοινώνεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων, με τα 13 περιστατικά θα θορυβούν Υπουργείο Υγείας και τους επιδημιολόγους, που κάνουν λόγο για πιθανή αναζωπύρωση του ιού.

 

 

Όπλο μας η μάσκα

1 Αυγούστου: Η αναζωπύρωση φέρνει νέα μέτρα, με τον υπουργό Υγείας να ανακοινώνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας από 6 ετών και άνω σε δημόσιους πολυσύχναστους χώρους. Από τότε η μάσκα γίνεται και επίσημα μέρος της καθημερινότητάς μας, καθώς αποδεικνύεται ότι η σωστή χρήση οδηγεί στη μείωση της μετάδοσης του ιού. Στο επίκεντρο της αναζωπύρωσης του ιού βρίσκεται η επαρχία Λεμεσού, στην οποία επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα, όπως 10 άτομα μέγιστος αριθμός ανά οικία.

 

12 Αυγούστου: Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τις μαζικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταυγούστου, οδηγούν σε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο στο Τρόοδος. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η παράταση της ισχύος των μέτρων που εφαρμόστηκαν από την 1η Αυγούστου μέχρι και τις 22 Αυγούστου. Για την επαρχία Λεμεσού αποφασίστηκε η επέκταση του ορίου των ατόμων που θα συμμετέχουν σε συναθροίσεις σε οικίες και δημόσιους χώρους, από 10 άτομα σε 50.

 

21 Αυγούστου: Με βάση ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αλλάζει ξανά το κατώτατο όριο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους. Από τα 6 έτη που ίσχυε από τις αρχές Αυγούστου, πλέον η μάσκα είναι υποχρεωτική για άτομα από 12 ετών και άνω, με το υπουργείο να διευκρινίζει ότι για παιδιά ηλικίας 6 μέχρι 12 ετών συστήνεται η χρήση μάσκας σε εθελοντική βάση.

 

24 Αυγούστου: Αναστάτωση προκαλεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για 30 κρούσματα από τρεις διαφορετικές πτήσεις στο αεροδρόμιο Πάφου. Από τα 30, μόνο 2 ήταν εν τέλει τα θετικά, με το Υπουργείο Υγείας να αναφέρει ότι το λάθος προέκυψε από επιμόλυνση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συλλογής των δειγμάτων.

 

14 Σεπτεμβρίου: Mε μία εβδομάδα καθυστέρηση, και κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων επέστρεψαν πίσω στα θρανία οι μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

 

 

Η έξαρση του κορωνοϊού τα rapid tests και το εμβόλιο

2 Οκτωβρίου: Οι αλυσίδες μετάδοσης του ιού σε Λάρνακα και Αμμόχωστο οδηγούν στην εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων στις δύο επαρχίες. Ο κορωνοϊός κτύπησε και το ποδόσφαίρο αφού πολλά κρούσματα κάνουν την εμφάνισή τους στις ποδοσφαιρικές ομάδες της Νέας Σαλαμίνας, του ΑΣΙΛ Λύσης, του Εθνικού Άχνας κ.ά.

 

12 Οκτωβρίου: Tο Υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη λήψη έκτακτων μέτρων για τις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας λόγω της αύξησης των περιστατικών Covid-19.

 

 

Τοπικά lockdowns

22 Οκτωβρίου: Η επιδημιολογική εικόνα στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, έχουν ως αποτέλεσμα τοπικό lockdown. Ο γεωγραφικός αποκλεισμός των δύο επαρχιών δημιούργησε πρακτικά προβλήματα στις διακινήσεις των εργαζομένων. Ο ρυθμός αναπαραγωγής της νόσου στην Κύπρο ξεπέρασε το 1,5, που καταδεικνύει αυξητική τάση των περιστατικών, και το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ενίσχυση των μέτρων κατά της διασποράς της νόσου Covid-19. Μεταξύ των νέων μέτρων είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

 

2 Νοεμβρίου: Ο κορωνοϊός χτυπά σε οίκους ευγηρίας, γεγονός που οδηγεί σταδιακά στην αύξηση των νοσηλευομένων και των θανάτων. Ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός 37 κρουσμάτων στο Σωκράτειο Μέλαθρο Ευγηρίας στη Λεμεσό. Τις επόμενες ημέρες οι συρροές περιστατικών που εντοπίζονται σε κλειστές δομές και οίκους ευγηρίας προδίδουν την μη τήρηση των μέτρων και οδηγούν στη σύσταση ειδικής ομάδας εκπαίδευσης του προσωπικού και ελέγχου της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

 

7 Νοεμβρίου: Νέο ρεκόρ με την ανακοίνωση 8 θανάτων, με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο Covid-19. Τέσσερις από τους οκτώ αφορούν ενοίκους οίκων ευγηρίας.

 

 

Αρχίζουν τα rapid tests

11 Νοεμβρίου: Στη φαρέτρα του Υπουργείου Υγείας προστίθεται και η μέθοδος της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), με το Υπουργικό Συμβούλιο να εγκρίνει την αγορά των πρώτων 200.000 τεστ με στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού. Τα rapid tests μοιάζουν ως η ιδανική λύση, δεδομένου ο αριθμός των κρουσμάτων δημιουργεί προβλήματα στη διαδικασία ιχνηλάτησης.

 

30 Νοεμβρίου: Το Υπουργικό Συμβούλιο επαναφέρει σε παγκύπρια βάση την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας και κλείσιμο χώρων εστίασης με λειτουργία μέχρι τις 7 το βράδυ.

 

10 Δεκεμβρίου: Δεκαπέντε ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων και την τέλεση του εκκλησιασμού και γενικότερα των θρησκευτικών τελετών χωρίς την παρουσία πιστών, γεγονός που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.

 

19 Δεκεμβρίου: H Κύπρος, όπως και όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, προετοιμάζεται για την παραλαβή των πρώτων δόσεων του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, παραλαμβάνοντας δύο ειδικά ψυγεία υψηλής ψύξης.

 

22 Δεκεμβρίου: Γιορτινές εξαιρέσεις και όχι χαλαρώσεις των πρωτοκόλλων αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο την κοινωνική ανακούφιση των πολιτών. Ανάμεσα στις εξαιρέσεις βρίσκεται και η αλλαγή στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας για την Παραμονή Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονίας, καθώς και ο εκκλησιασμός μέχρι 75 άτομα την ημέρα των Χριστουγέννων.

 

 

Τα εμβόλια και η αρχή του τέλους

26 Δεκεμβρίου: Μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα, η Ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου και ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου παραλαμβάνουν τις πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech.

 

27 Δεκεμβρίου: Aρχισαν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε οίκους ευγηρίας και στο Νοσοκομείο Αναφοράς. Στις 28 Δεκεμβρίου εμβολιάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στις 29 Δεκεμβρίου εμβολιάζεται ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

 

28 Δεκεμβρίου: Ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των νοσηλευόμενων και ιδιαίτερα των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Εκείνη τη μέρα η Κύπρος καταγράφει 751 κρούσματα, αριθμός - ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

 

29 Δεκεμβρίου: Τα 907 νέα περιστατικά αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφηκαν σε μία ημέρα στην Κύπρο. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Tο Υπουργείο Υγείας, με διάταγμά του, με εξαίρεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, απαγορεύει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021 την παρουσία ατόμων σε οικίες πέραν των μόνιμα διαμενόντων,  επιβάλλει τηλεργασία για τον δημόσιο/ευρύτερο δημόσιο τομέα και συστήνει στον ιδιωτικό τομέα, όπως εκεί και όπου είναι εφικτό, να δοθούν διευκολύνσεις στο προσωπικό για κατ’ οίκον τηλεργασία.

 

Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απεβίωσαν από Covid-19 ήταν 121, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν σε 22.019.

 

 

2021

10 Ιανουαρίου: Σε δεύτερο lockdown εισέρχεται η Κύπρος σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι μετακινήσεις οι οποίες προοδευτικά θα επιφέρουν μείωση της θετικότητας στην κοινότητα και αποφόρτιση των νοσοκομείων. Τα νέα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από τα ξημερώματα 5:00 πμ της 10 Ιανουαρίου μέχρι την 31η Ιανουαρίου. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο με sms και έως δυο τη μέρα ανά άτομο.

 

 

Το safe pass

Από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 τέθηκε σε λειτουργία το safe pass. Πρόκειται για προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου (safe pass) για μετάβαση σε χώρους συγχρωτισμού. Συγκεκριμένα: 

 

Οι πολίτες μπορούν να παρουσιάζουν ένα εκ των πιο κάτω αποδεικτικών:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού τουλάχιστον με μια δόση και αφού έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων. Οι πολίτες μπορούν να παρουσιάζουν την Κάρτα Εμβολιασμού που δίνεται στα Εμβολιαστικά Κέντρα, είτε
  • Αποδεικτικό ότι ένα άτομο έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Οι πολίτες μπορούν να παρουσιάζουν το γραπτό μήνυμα αποδέσμευσης ή το γραπτό μήνυμα ανάρρωσης που τους αποστέλλεται από το Υπουργείο Υγείας στο κινητό τους τηλέφωνο, είτε
  • Εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, και ως προσωρινή λύση, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών. Για παράδειγμα, εάν το τεστ έγινε την Κυριακή στις 10 το πρωί θα έχει ισχύ μέχρι την Τετάρτη στις 10 το πρωί. Οι πολίτες μπορούν να παρουσιάζουν είτε το έντυπο που τους δίνεται από τα διάφορα σημεία δειγματοληψίας (βλ. πιο κάτω) είτε το γραπτό μήνυμα που αποστέλλεται στο κινητό τους τηλέφωνο με το αποτέλεσμα από την εξέταση. Διευκρινίζεται ότι πιστοποιητικά από τεστ αντισωμάτων ή self-test δεν γίνονται αποδεκτά.

 

Από την 1η Ιουλίου 2021 τέθηκε σε εφαρμογή και το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό το οποίο κάθε ευρωπαίος πολίτης πρέπει να διαθέτει για να μπορεί να διακινείται σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Το Ευρωπαϊκό safe pass διατέθηκε:

 

  • σε ψηφιακή και/ή έντυπη έκδοση
  • με κωδικό QR
  • παρέχεται δωρεάν
  • στην εθνική γλώσσα και στα αγγλικά
  • ασφαλές και προστατευμένο
  • έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ

 

 

Μεταλλάξεις 

Μέχρι το Αύγουστο  του 2021  υπήρξαν τέσσερις μεταλλάξεις του κορoνοίου  που προκαλούν ανησυχία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: η μετάλλαξη «Άλφα», που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Βρετανίας και εμφανίστηκε σε 193 χώρες, η μετάλλαξη «Βήτα» που έχει καταγραφεί συνολικά σε 141 χώρες , η μετάλλαξη «Γάμμα» σε 91 χώρες και η μετάλλαξη «Δέλτα» σε 170 χώρες που ξεκίνησε από την ινδία.

 

Από το Σεπτέμβριο του 2021 η μετάλλαξη «M» είναι η πέμπτη κατά σειρά στην οποία στρέφει το ενδιαφέρον του ο διεθνής οργανισμός.

 

1η Ιουνίου 2022

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναστάληκε από 1η Ιουνίου 2022 η υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους στην Κύπρο. Η απόφαση λήφθηκε λόγω της σταθερής πορείας που καταγράφηκε σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες και περαιτέρω μείωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων στα νοσηλευτήρια. Η απόφαση στοχεύει και στην ενίσχυση της ατομικής ευθύνης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Της απόφασης εξαιρούνται χώροι υψηλής επικινδυνότητας όπως νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας, κλειστές δομές ευπαθών ομάδων, χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας (εξωτερικά ιατρεία, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης) και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 

5 Μαϊου 2023- Καταργούνται τα μέτρα

 

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές που θα ισχύσουν από 5 Μαΐου 2023 σε σχέση με τα μέτρα κατά της COVID -19, με αρκετά μέτρα τα οποία ίσχυαν να καταργούνται.

Συγκεκριμένα καταργείται:

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Όλοι οι περιορισμοί κατά τα επισκεπτήρια σε εξωτερικά ιατρεία, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, όπως επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού/ανάρρωσης/αρνητικού τεστ

Το μέγιστο ημερήσιο όριο αριθμού επισκεπτών σε οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.

Η διάθεση δύο κλινών για ασθενείς με COVID 19 από άλλα νοσηλευτήρια πέραν του OKYπΥ

Η υποχρεωτική απομόνωση παράνομων μεταναστών για 14 ημέρες και η υποχρεωτική απολύμανση χώρων

Αλλάζει η ηλικία υποχρεωτικής επίδειξης αρνητικού τεστ από 6 ετών σε 12 ετών κατά τα επισκεπτήρια σε νοσηλευτήρια, οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων

Αντίθετα, η υποχρέωση ιδιοκτήτη/διευθυντή επιχείρησης για τήρηση των κανονισμών που προνοούνται στο Διάταγμα παραμένει.

 

Ως επιτηρητές για την εφαρμογή των εν ισχύ μέτρων παραμένουν μόνο η Αστυνομία, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και τα Ιδιωτικά γραφεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας και ιδιώτες φύλακες.

 

Σε σχέση με την εξέταση αιτητών ασύλου και κρατούμενων παραμένει μόνο η υποχρέωση για rapid test στους νεοεισερχόμενους αιτητές ασύλου και κρατούμενους, ενώ καταργείται η επαναλαμβανόμενη εξέταση.

 

Όσον αφορά στη συμμόρφωση θετικών περιστατικών COVID 19 με τις κατευθυντήριες οδηγίες παραμένει και συμπεριλαμβάνει τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό 5-7 ημερών.

 

Επιπρόσθετα, παραμένει το μέτρο σε σχέση με τα θετικά περιστατικά που δύνανται να επικοινωνούν με οποιοδήποτε ιατρό, για έκδοση επαναληπτικής συνταγής, νοουμένου ότι δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους ιατρό.

 

Καταργούνται ακόμα η δυνατότητα υπουργείου Υγείας να υποδεικνύει χώρους για δειγματοληπτικούς ελέγχους, η παραχώρηση Άδειας για λόγους Δημόσιας Υγείας στους εργαζόμενους, η παραχώρηση Άδειας για λόγους Δημόσιας Υγείας στους ειδικευόμενους και ασκούμενους και η υποχρέωση συμμόρφωσης ιδιοκτήτη/διευθυντή οίκων ευγηρίας για διενέργειας εξετάσεων στο προσωπικό και ενοίκους.

 

Μειώνεται η ανώτατη τιμή για PCR και Rapid Test από 30 σε 25 και από 10 σε 5, αντίστοιχα, ενώ η ανώτατη τιμή τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου παραμένει η τιμή προς €1,70 ανά τεμάχιο και €6 ανά συσκευασία των 5 τεστ.

 

Παράλληλα, με το νέο διάταγμα καταργούνται η μεταφορά θετικών περιστατικών COVID – 19 από ξενοδοχεία σε χώρο υποχρεωτικού περιορισμού, η παραχώρηση απουσίας από την εργασία και το σχολείο (για τους μαθητές) για την ημέρα του εμβολιασμού και η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού/αρνητικής εξέτασης/πιστοποιητικού ανάρρωσης από εργαζόμενους σε νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα, οίκους ευγηρίας.

 

Καταργείται πλήρως το πιστοποιητικό εμβολιασμού (Safe Pass) για είσοδο σε νοσηλευτήρια, οίκους ευγηρίας και άλλες κλειστές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων, ενώ καταργείται η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού/αρνητικής εξέτασης/πιστοποιητικού ανάρρωσης για είσοδο στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας αιτητών ασύλου

 

Σημειώνεται ότι η διάρκεια ισχύος πιστοποιητικού ανάρρωσης παραμένει στις 90 ημέρες, ενώ καταργείται και η σάρωση κωδικού QR Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID

 

Καταργείται η διενέργεια συνελεύσεων/εκλογών Συντεχνιών με ηλεκτρονικά μέσα.

 

Οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 θα γίνονται κατόπιν εμβολιασμού και στα εμβολιαστικά κέντρα θα διατίθενται όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια Pfizer/BioNTech (ΒΑ.4 - ΒΑ.5), Moderna (ΒA.4 - ΒΑ.5), Johnson & Johnson, VidPrevtyn Beta Sanofi Pasteur, Comirnaty Pfizer.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image