Θυμόπουλος Ανδρέας

Ο πρώτος σύγχρονος γλύπτης στην Κύπρο

Image

Πρωτοπόρος Κύπριος γλύπτης. Γεννήθηκε στο χωριό Πραστειόν της Μεσαορίας (επαρχία Αμμοχώστου) το 1881 και πέθανε το 1953. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια  σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών, με υποτροφία της Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Σύμφωνα με το σκεπτικό της υποτροφίας ο Ανδρέας Θυμόπουλος "πρωίμως", έδειξε ότι έχει ταλεντο εις τη ζωγραφική και την γλυπτική  "τας δύο ταύτας ωραίας τέχνας". Αποφοίτησε το 1906. Κατά τα χρόνια της σπουδής του, κέρδισε επανειλημμένα τα βραβεία Αβερώφειον και Χρυσοβέργειον. Υπήρξε ο πρώτος Κύπριος που είχε σπουδάσει την τέχνη της γλυπτικής στα νεότερα χρόνια και γενικά ο δεύτερος Κύπριος μετά τον Θεόδωρο Φωτιάδη που είχε σπουδάσει στο Πολυτεχνείο Αθηνών.  

 

Στην Κύπρο επέστρεψε το 1907 κι εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία όπου άσκησε τη γλυπτική και παράλληλα εργάστηκε κι ως καθηγητής της τέχνης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (1907 - 1913 και 1922 -1936), μαζί με τους Ιωάννη  Κισσονέργη και Αδαμάντιο Διαμαντή.

Σε ηλικία 34 ετών στις 24 Απριλίου 1916 παντρεύτηκε την Ελισάβετ Δ. Λεοντιάδου από το Ικόνιο. 

 

Σμύρνη

Κατά τα χρόνια 1920 - 1922 έζησε στη Σμύρνη, όπου είχε προσκληθεί ειδικά για να διδάξει στην εκεί Ευαγγελική Σχολή. Επίσης του είχε ανατεθεί η φιλοτέχνηση του  ανδριάντα του πατριάρχη Γρηγορίου Ε' που επρόκειτο να στηθεί στην προκυμαία της Σμύρνης. Το έργο αυτό δεν τέλειωσε γιατί ήλθε στο μεταξύ η μικρασιατική εκστρατεία  και η απώλεια της Σμύρνης. Επέστρεψε στην Κύπρο στις 5 Σεπτεμβρίου 1922 με την οικογένεια του αφού διασώθηκε από το βρετανικό πλοίο Αντίοχος ως βρετανός υπήκοος. 

Λίγο αργότερα μετέβη και έζησε στην Αθήνα, για να επιστρέψει και πάλιν στην Κύπρο.

Ο Ανδρέας Θυμόπουλος φιλοτέχνησε μια μεγάλη σειρά έργων, ιδιαίτερα προτομές, όπως του Διανέλλου αλλά και του Βεργόπουλου,  που ευρίσκονται σε πολλά μέρη σ' ολόκληρη την Κύπρο (όπως σε δημόσια κτίρια, σε προαύλια σχολείων και εκκλησιών, σε τάφους σε διάφορα νεκροταφεία κλπ.). Η γλυπτική του διακρίνεται από πλαστικότητα και ακρίβεια στην απεικόνιση των διαφόρων μορφών.

 

Ο Ανδρέας Θυμόπουλος τιμήθηκε με διάφορα μετάλλια: χρυσό και αργυρό μετάλλιο του Πανιωνίου Συλλόγου Σμύρνης, αργυρό μετάλλιο του Δήμου Ναυπλίου, αργυρά μετάλλια των Παγκυπρίων Γεωργικών Εκθέσεων του 1910 και του 1911.

 

Πηγές

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Ερατώ Χατζησάββα: Εικαστική δραστηριότητα την περίοδο της Αγγλοκρατίας. Εκτενής αναφορά στο Θυμόπουλο στις σελίδες 89-118