Ονομασία εκκλησίας αφιερωμένης στην Παναγία, στην Κάτω Πάφο (Γέννηση της Θεοτόκου, 8 Σεπτεμβρίου). Η εκκλησία, κτισμένη σε βράχο που δεσπόζει της περιοχής, είναι σύγχρονη (δεκαετία του 1920) κτίστηκε δε στη θέση παλαιότερων και μικρότερων ναών. Φιλοξενεί όμως μια από τις 70 εικόνες της Παναγίας που, κατά τη χριστιανική παράδοση, ζωγράφισε ο απόστολος Λουκάς.
Βλέπε λήμμα: Απόστολος Λουκάς
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύνδεση του ονόματος της εκκλησίας με τις αραβικές επιδρομές εναντίον της Κύπρου κατά τη Βυζαντινή περίοδο (από τον 7ο ώς τον 10ο αιώνα).
Βλέπε λήμμα: Αραβικές επιδρομές
Σύμφωνα με την παράδοση, οι Σαρακηνοί αποβιβάζονταν στην ακτή της Πάφου με στόχο τη λεηλασία των εκκλησιών και των άλλων θησαυρών της πόλης. Ενώ όμως προχωρούσαν προς την εκκλησία της Παναγίας που από μακριά διακρινόταν καθαρά πάνω στον βράχο της, όταν πλησίαζαν την έχαναν από τα μάτια τους γιατί κάθε φορά τη σκέπαζε πυκνό σύννεφο που κατέβαινε από τον ουρανό. Έτσι η εκκλησία, προστατευμένη από τη θεϊκή αυτή επέμβαση, έμενε πάντοτε απείραχτη και ακέραια στη θέση της. Μόνο μια φορά, κατά την παράδοση, ένας Σαρακηνός μπόρεσε να διαπεράσει το πυκνό σύννεφο και να μπει στην εκκλησία. Ενώ όμως σήκωνε τα χέρια του για να αρπάξει τα χρυσά καντήλια, θεϊκή δύναμη του τα έκοψε από τους καρπούς και τα έριξε ματωμένα στο δάπεδο της εκκλησίας. Το θαύμα αυτό απεικονίζεται στο κάτω μέρος μιας από τις εικόνες της Παναγίας στο τέμπλο της εκκλησίας- ο μελαψός Άραβας στέκεται μπροστά στο καντήλι και στο εικόνισμα της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, κοιτάζοντας εκστατικός και έκπληκτος τα κομμένα του χέρια.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια